Monica Cismaru ∙ October 28, 2024 ∙ 13 min read

Harghita oferă o experiența turistică 360, e un județ pe care îl redescopăr de fiecare dată cu același entuziam și curiozitate, iar așteptările nu mi-au fost niciodată înșelate.

Din contră, Harghita este un giuvaer în curs de șlefuire, a cărui strălucire începe să iasă din ce în ce mai mult la suprafață și să strălucească pe harta turistică a României. Castele, gastronomie, peisaje, oportunități de sport și de petrecut timp în natură, agrement, adrenalină și, nu în ultimul rând, ospitalitate, Harghita te întâmpină cu nenumărate oportunități de deconectare, de relaxare și de incitare a spiritului aventurier.

Eu am avut parte de o nouă incursiune în ceea ce a devenit, în ultimii ani, județul meu preferat, la început de octombrie, alături de Travel Communication și de Visit Harghita, prin care am descoperit noi locuri demne de menționat și vouă din această regiune aflată în plină dezvoltare.

Castelul Ugron

”Periplul” nostru a început cu o primă de impresie de impact, la un castel ca din povești. Nici nu-mi imaginam că ne vom simți ca niste personaje de basm cu zâne (sau cu fantome?) la un castel proaspăt intrat în circuitul turistic, aflat în Filiaș, Cristuru Secuiesc (în maghiară Fiatfalva) – Castelul Ugron (Ugron Kastély), unde am înnoptat și unde am aflat istoria lui. Castelul este renovat din temelii și servește drept hotel, cu un confort premium, cu restaurant cu preparate rafinate, specifice secuiești, și cu un parc imens de jur împrejur. Castelul a aparținut unei vechi familii de boieri maghiari, iar istoria sa a urmat parcursul mai tuturor locurilor de acest fel, suportând vitregiile diverselor regimuri care s-au succedat. Astăzi, locul își asteaptă oaspeții cu porțile deschise, cu o atmosferă caldă și confortabilă și, în curând, cu o mulțime de activități indoor sau în natură.

Parcul Mini Transylvania

Traseul nostru a continuat la Mini Transilvania Park, din Odorheiu Secuiesc, loc în care revin cu plăcere și curiozitate de fiecare dată, în care cei mici sigur s-ar distra de minune, deoarece parcul conține o multime de miniaturi ale cetăților trasilvanene, încă existente sau de mult apuse. Turul parcului se poate face pe jos sau într-un trenuleț simpatic, care poate transporta șase adulți odată, și în care primești un input de euforie la care nu te-ai fi gândit.

Spațiul este intr-o continuă dezvoltare, cu restaurant și, în curând, un hotel. Aici am putut degusta una dintre specialitățile zonei, pita secuiască, oalternativă a eternei pizza, realizată după specificul local, cu slănină, brânză, zacuscă sau ciolan, o adevărată delicatesă tradiționala, de care nu te saturi.

Și fiindcă tot pomenesc de mâncare, trebuie să împărtășesc una dintre cele mai bune vești ale anului, aflată chiar în excursie, și anume că Harghita devine Regiune gastronomică europeană în 2027. Harghita calcă pe urmele Sibiului și a fost aleasă de juriul Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism drept Regiune Gastronomică a Europei 2027 și pe bună dreptate.

Pentru că nu poți să spui Harghita fără să te gândești la mâncare și orice purist într-ale gastronomiei este cucerit pe loc de savoarea preparatelor locale, pe cât de simple, pe atât de delicioase- de la pâine, brânzeturi, mezeluri, ciorbe, supe, fripturi, lichioruri și vinuri, le-am devorat pe toate cu o poftă imensă. Pofta noastră a fost accelerată și de diversele activități pe care le-am avut în fiecare zi, majoritatea solicitante, așa că mâncarea a fost savurată și celebrată așa cum merita, la fiecare masă.

Vârșag Resort

Excursia noastra a devenit din ce în ce mai dinamică, de a o zi la alta, iar setea de adrenalină a fost potolită cu diverse activități în aer liber, care mai de care mai incitante. Drumul ne-a purtat la Vârșag, un resort de munte, unde s-a înființat o pistă de bob, una dintre cele șapte existente în Județul Harghita. Pista de bob este all-season și se adresează atât copiilor cât și adulților, iar senzația oferită merita cu siguranță un drum până acolo. La Vârșag se află și o pistă de schi cu telescaun, circuit de mountain bike, dar și mountain cart, activitate de care nu mai auzisem până acum, dar pe care am testat-o și pe care o recomand cu toată căldura. Circuitul cu bob-ul a fost senzația excursiei, cel puțin în opinia mea, a fost o experiență plină de adrealină care ne-a facut sângele să circule mai repede prin vene și să râdem în hohote. Un parc de distracție în plină natură, în deplină siguranță, o cursă nebună care te face să uiți de toate grijile și să chiui de bucurie.

Vârșag Resort

În aceeași nota se poate descrie și experința cu mountain cart-ul, care e un fel de monociclu cu care cobori pe munte și care îți animă toate simțurile. Experiențe pentru trup și suflet de cea mai înaltă calitate, nepretențioase, dar atât de satisfăcătoare.

Vârșag Resort

După toată etapa de adernalină cu bob-ul și cu mountain cart-ul am devorat de-a dreptul prânzul luat la cabana Ski Vârșag și am plecat către o nouă destinație, Desag Resort, unde urma să fim răsfățați din nou, după toată agitația zilei, ne așteptau momente de relaxare la spa și piscină, într-un cadru confortabil, tot în natură. Desag Resort, din Comuna Zetea, este un loc în care vară-iarnă, te așteaptă activități multiple, de la caiac pe râul care trece pe lângă proprietate, karting, pescuit, călărie, momente de relaxare la spa și la piscina exterioară și interioră, cu jacuzzi, saună etc.

Desag Resort

Proprietatea este imensă conține mai multe vile care pot acomoda familii sau grupuri de prieteni, are sală de bal/conferințe și este potrivită pentru o mulțime de evenimente, private sau corporate, la cele mai înalte standarde. Noi ne-am răsfațat seară în jacuzzi, afară, am continuat cu o sesiune de sauna și de piscină și am luat cina la restaurantul resortului. A doua zi, am luat-o de la capăt cu adrenalina și am marcat o nou premieră- o sesiune de karting pe cât de incitantă pe atât de amuzantă. Totul se desfășoară sub cele mai bune măsuri de siguranță și este o activitate pe care aș repeta-o oricând, odată testată.

visit harghita
Zete Karting

Ne-am luat La revedere cu regret de la Desag Resort și am plecat către Lupeni, unde ne aștepta un prânz, cum altfel?, delicios, la Kotyogó Panzió, o pensiune-restaurant încântătoare, în care elementele tradiționale compun un tablou armonios, iar mâncarea te-ar face să circuli sute de kilometri ca s-o deguști.

Kotyogo

A urmat să decoperim celebra zonă Corund, locul în care de sute de ani iau forma obiecte de ceramică. Am participat la un atelier de olărit și am aflat mai multe despre istoria zonei, atât apreciată, în aceeași măsură, de turiștii străini cât și de cei autohtoni.

Aici am degustat și prima dată chimenata, un lichior rafinat pe care l-am adus și acasă, prea savuros ca să rămân doar cu amintirea lui. Pe lângă lut, la Corund se prelucrează și iasca, o ciupercă de copac cu proprietăți miraculoase, din care iau naștere diverse obiecte de decor realizate de localnici, încă un element tradițional, veritabil, care oferă uncitate locului.

Corund

Excursia noastră se apropia de sfârșit s-a încheiat la Gheorgheni, Lacul Roșu, unde am respirat cel mai curat aer și unde am avut parte o de o experiență mai mult decât confortabilă la Hotel Lacu Roșu.

Lacul Roșu

Am descoperit în zonă o nouă bijuterie în pregătire, un parc de distracții de cinci hectare, cu pistă de bob, pârtie de schi, o mulțime de atracții pentru copii și cu o serie de vile aflate în etapa de construcție, dar și un hotel imens care poate acomoda un număr mare de turiști.

Lacul Roșu

O zonă aflată în plină expansiune, cu o mulțime de oportunități de petrecere a timpului liber, care poate servi drept model și altor regiuni.

Ne-am încheiat excursia cu sute de fotografii prin care am imortalizat momentele unice petrecute în Harghita și cu sufletul încărcat de satisfacția că am testat atâtea experiențe unice, care m-au trezit din amorțeala cu care venisem de la București și care m-au făcut sa visez la următoarea mea incursiune în Harghita, care își păstrează locul întâi în topul personal al destinațiilor turistice din România.

Mulțumim încă o dată, Visit Harghita și Travel Communication!

Foto: PR

Related Posts

Tort de ciocolată, rețeta recomandată de Adrian Hădean

Adrian Hădean adună pe blogul său cele mai interesante rețete și combinații de gusturi. Acum, am găsit o…

Topul destinațiilor de vacanță preferate ale celebrităților

Vedetele de la Hollywood își petrec vacanțele în locații exclusiviste și luxoase din întreaga lume. Recunoscute pentru combinația…

De ce sunt periculoase dietele rapide! Riscurile, explicate de nutriționist  

Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru…

Travel & blogging: Tokyo, destinație pentru 2025

Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Vicki Nicola a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…

Cele mai așteptate filme din 2025

O biografie de-ale lui Bob Dylan, Tom Cruise acceptă ultima sa misiune imposibilă, Bridget Jones (Renée Zellweger) îsi…

4 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba, Eva Longoria și…

Radu Jude, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Kontinental ‘25, a fost inclus în competiția oficială…

Travel & blogging: sudul Siciliei, destinație pentru 2025

Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Mirela Bucovicean a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…

David Beckham, ambasador de 20 de ani

Celebrul fotbalist David Beckham a sărbătorit printr-un videoclip, postat în social media, cariera sa de 20 de ani…

Ce ținută a ales Melania Trump, la Balul Învestirii

Considerată una dintre cele mai elegante Prime Doamne din istorie, Melania Trump a uluit audiența, aseară, la balul…