Adriana Moscu ∙ February 5, 2020 ∙ 5 min read

În timp ce jumătate dintre pământeni o consideră salvatoarea Planetei, cealaltă jumătate îi cataloghează discursul drept demagogic, pe ea drept ipocrită și se teme pentru sănătatea ei mintală. Greta Thunberg – înger sau demon? Pro sau contra? 

Are doar 17 ani, dar este un star la nivel mondial, cu o armată de fani entuziaști în spate. A devenit celebră peste noapte, anul trecut, în urma discursului extrem de emoționant, devenit la fel de cunoscut ca ea, pe care l-a susținut pe 23 septembrie 2019, în fața liderilor mondiali adunați la Summitul ONU pentru Acțiuni Climatice, organizat la New York.

“Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele, să veniți aici să spuneți că faceți destul, când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?”, și-a început Greta acuzațiile. Prezența lui Donald Trump, președintele contestat și controversat al Statelor Unite, la eveniment, precum și privirile pline de resentiment ale adolescentei la adresa lui, când cei doi s-au intersectat, au viralizat momentul. Și, cât ai clipi, fanii și detractorii Gretei au explodat numeric.

De-atunci, Greta a primit nenumărate recunoașteri și premii – pe unele le-a refuzat, pentru că trebuia să călătorească cu avionul, o modalitate de zbor pe care ea o refuză tot mai des. În decembrie 2018, revista Time o numește pe Thunberg unul dintre cei mai influenți adolescenți din lume. De curând, trei parlamentari norvegieni au nominalizat-o pe adolescenta suedeză pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2019.

Ce spun contestatarii despre Greta Thunberg?

Faptul că Planeta nu se simte bine, și că activista de mediu încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală și schimbările climatice prin actele și discursul său nu deranjează pe nimeni, așa cum e și firesc. Problema, spun contestatarii, este că, înainte de toate, Greta este o persoană minoră, diagnosticată cu Sindromul Asperger (o formă de autism mai blândă), care, în opinia lor, nu are discernământ și este exploatată fără scrupule de către familie și ONG-urile direct interesate. În sprijinul afirmațiilor lor, ei vin cu următoarele argumente:

Dezvoltarea economică nu este un dușman al mediului

Creșterile economice nu duc în mod necesar și indiscutabil la poluarea Planetei, susțin contestatarii Gretei. Cu alte cuvinte, creșterea economică nu înseamnă doar utilizarea mai multor materiale, spațiu și energie pentru a produce mai multă valoare. De fapt, potrivit unui studiu recent, țările dezvoltate folosesc tot mai puține resurse în ultimele decenii, grație descoperirilor în știință și tehnologie, dar dezvoltarea economică este în continuă creștere. Tot ei spun că apărătorii Gretei omit faptul că în multe țări dezvoltate, chiar și în Statele Unite, care au politici de mediu prea puține și prea sărace, emisiile de CO2 au început să scadă.

Problema schimbărilor climatice nu este atât de simplă precum pare

Unii specialiști sunt de părere că adolescenta și susținătorii ei tratează mult prea general și bombastic situația încălzirii globale și a altor schimbări ale climei. Ei consideră că știința care studiază clima se bazează pe un sistem complex, adeseori imprevizibil, care implică foarte mulți factori. Iar acest haos din jurul studierii climei nu are întotdeauna efect negativ, ci se referă la schimbările bruște care pot apărea în atmosferă și care au legătură nu doar cu activitățile de la nivel global, ci și interplanetar (fenomene spațiale imprevizibile).

Fanatismul Gretei Thunberg nu rezolvă problemele sociale complexe

Exact ca în cazul Prohibiției din SUA,  sau al atâtor alte evenimente istorice care au început entuziast și s-au sfârșit catastrofal, lucrurile văzute în tușe clare de alb și negru nu au adus niciodată nimic bun. Marile teme de dezbateri ale lumii moderne trebuie abordate ținând cont de detalii și nuanțe, la masa tratativelor și încercând întotdeauna să se aleagă răul cel mai mic. Pentru că lumea este mult prea complexă pentru a putea afirma că te afli doar de partea binelui sau doar de cea a răului.

În plus, Gretei și echipei sale li se impută faptul că aplică dublul standard. Da, poate că traversează Atlanticul cu un vapor pentru a reduce emisiile de carbon, dar oamenii din stafful ei se întorc înapoi cu avionul.

Contestatarii Gretei mai spun că adolescenta fără experiență reală de viață adoptă un discurs populist, cu multe informații false sau exagerate, alarmiste, pe care auditoriul format din oameni obișnuiți nu are cum să-l disemineze cum se cuvine.

Una peste alta, discuțiile despre mediu și schimbările climatice sunt mereu bine-venite – e suficient să ieșim în “pseudoiarna” de-afară ca să înțelegem că vremurile și vremea s-au schimbat. Și nu în bine. Important este, spun specialiștii, să găsim soluții realiste la probleme adevărate, și să nu adăugăm încă o serie de fake news pe teme de mediu care să servească, într-un final, tot agendei politice globale.

Foto: Hepta; Freepik.com

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….