A List Magazine ∙ March 5, 2023 ∙ 6 min read

Chef Valentin Costea este pasionatul bucătar al Le Château – Castelul din Inima Capitalei care ne încântă cu o nouă rețetă delicioasă și deloc complicat de preparat. De această dată, vorbim de tagliatelle cu fructe de mare, mai exact caracatiță, calamar și creveți. Extrem de gustos, pregătit în maxim o oră, produsul prezentat astăzi de Chef Valentin Costea este o garanție a succesului în cazul în care doriți să vă impresionați prietenii cu o cină mediteraneană.  

Tagliatelle cu fructe de mare

Chef Valentin Costea este pasionatul bucătar al Le Château – Castelul din Inima Capitalei care ne încântă cu o nouă rețetă delicioasă și deloc complicat de preparat. De această dată, vorbim de tagliatelle cu fructe de mare, mai exact caracatiță, calamar și creveți. Extrem de gustos, pregătit în maxim o oră, produsul prezentat astăzi de Chef Valentin Costea este o garanție a succesului în cazul în care doriți să vă impresionați prietenii cu o cină mediteraneană.  

Tagliatelle cu fructe de mare

Durata de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 50 minute

Număr porții: 3

Grad dificultate: mediu

Ingrediente:

1 Caracatiță mică (600-700 g)

200 g Calamar

300 g Creveți

400 g Tagliatelle proaspete 

200 g Roșii cherry 

50 g Usturoi 

1 legătură de pătrunjel 

100 g Parmezan

50 ml Vin alb 

100 ml Vin roșu 

1L Apă

1 Zucchini

10 g Ardei iute 

80 g Unt 

1 Crenguță de busuioc 

1 Morcov 

1 Ceapă 

100 g Țelină 

60 ml Ulei de măsline 

50 ml Oțet 

4 Foi de dafin 

1 Crenguță de rozmarin

Sare 

Piper boabe 

Mod de preparare:

Pentru această rețetă am folosit fructe de mare proaspete care oferă o aromă mult mai intensă preparatului decât cele congelate.

Pregătirea fructelor de mare

Caracatița – trebuie spălat fiecare tentacul în parte pentru a îndepărta nisipul. Se întoarce capul pe dos, se curăță organele și se îndepărtează cu grijă ochiul dintre tentacule, cât și ciocul. 

Calamarul – îndepărtăm folia de acoperire și, sub jet de apă rece, se scoate tija din interior. Apoi, se îndepărtează ciocul dintre tentacule și se spală foarte bine. Tăiem calamarul rondele și îl punem într-un bol separat

Creveții – îi decorticăm și, cu ajutorul unui cuțit, îi curățăm și îi spălăm foarte bine sub jet de apă rece, iar capetele creveților le punem într-un bol separat (le vom folosi pentru supa concentrată).

Pregătirea supei concentrate (stoc)

Într-o cratiță punem la încins 30 ml de ulei de măsline și adăugăm capetele și cochiliile creveților. Le lăsăm la călit 3-4 minute, până se înroșesc, apoi adăugăm doi căței de usturoi, ceapa, morcovul și țelina (tăiate cubulețe) și le lăsăm la călit 2-3 minute. Stingem cu 50 ml de vin alb și adăugăm apă (aproximativ 1 litru), astfel încât să le acopere și, astfel, le lăsăm la fiert circa 25-30 minute.

După fierbere, compoziția rămasă se strecoară printr-o sită și se oprește doar lichidul, acesta fiind ulterior folosit la pregătirea pastelor.

Gătirea fructelor de mare

Într-o oală de dimensiuni medii adăugăm apă, vinul roșu, foile de dafin, boabele de piper, oțetul, rozmarinul și caracatița și le lăsăm la fiert pentru aproximativ 30 minute. Caracatița este fiartă suficient atunci când membrana care leagă capul de tentacule se poate tăia ușor. Un alt mod de a verifica este folosind o furculiță: atunci când furculița pătrunde ușor, caracatița este gata.

După ce caracatița este fiartă, o scoatem într-un vas cu gheață și/sau apă rece. După ce s-a răcit complet, o tăiem rondele și o așezăm într-un bol.

Între timp, punem la fiert apa pentru paste.

Punem la încins o tigaie în care adăugăm 30 ml de ulei de măsline, creveții, calamarul și caracatița, presărăm cu sare și lăsăm să se rumenească circa patru minute. Adăugăm patru căței de usturoi zdrobit, roșiile cherry, zucchini și ardeiul iute, apoi le stingem cu vin alb. Lăsăm să se reducă 2-3 minute și adăugăm stocul de creveți (supa concentrată). Lăsăm totul la fiert 3-4 minute, adăugăm diferența de unt și mai lăsăm să fiarbă la foc mic încă 3-4 minute.

Adăugăm pastele în oala cu apa deja fiartă și le lăsăm în jur de 3-4 minute, în funcție de tipul de paste folosite. Eu am ales pastele de tip tagliatelle proaspete. Este important ca pastele să fie gătite al dente.

După ce pastele sunt fierte, le adăugăm în tigaia cu fructele de mare, presărăm sare și piper după gust, adăugăm pătrunjel, busuioc și parmezan, amestecăm bine și le mai ținem pe foc circa două minute. 

Preparatul este gata!

Chef Valentin Costea a ales să servească pastele cu fructe de mare într-o foaie de pergament folosită pentru a intensifica aromele și pentru a păstra preparatul aburind pentru mai mult timp.

Vă dorim poftă bună!

Rețeta completă o regăsiți aici: 

Related Posts

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…