A List Magazine ∙ January 4, 2024 ∙ 5 min read

Cercetătorii au descoperit că viața fericită este, în sine, o viață veselă și dificilă pentru toată lumea. Cu cât reușim să-i gestionăm mai bine provocările, cu atât suntem mai fericiți. De ce? Ne explică psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György.

Dacă ar fi să-ți stabilești un obiectiv care să-ți genereze mai multă fericire în 2024, care ar fi acesta? Ai alege să călătorești mai mult sau să-ți investești banii în obiecte de lux? Ai hotărî că ai nevoie de o mașină nouă sau să mergi la sală mai des? Ai decide să te înscrii la un curs de transformare personală sau ai face o schimbare în ceea ce privește locul tău de muncă? Toate cele enumerate, plus răspunsurile care ți-au trecut prin minte, sunt țeluri importante și, cu siguranță, te-ar putea aduce cu un pas mai aproape de viitoarea fericire și de starea de bine. Cu toate acestea, ceea ce vei citi în continuare s-ar putea să te surprindă sau, cel puțin, să te pună pe gânduri.

Viața bună și alegerile care contează  

Mare parte din ideile acestui articol sunt dovezi științifice preluate din cel mai longeviv studiu științific care s-a făcut în istoria psihologiei. Este vorba de mai bine de opt decenii de observare amănunțită a mai multor mii de oameni, consemnată în ceea ce astăzi numim Studiul Harvard. Înainte de toate, cercetătorii au descoperit că viața fericită este, în sine, o viață complicată. Fără să fie pavată doar cu lucruri scumpe și cu experiențe plăcute, viața bună este veselă și dificilă – pentru toată lumea. Oamenii care trăiesc adevărata fericire sunt cei care cunosc atât iubirea, cât și durerea. Iar lucrul cel mai puțin intuitiv este reprezentat de faptul că nivelul de fericire crește odată cu capacitatea noastră de a gestiona cu succes provocările și dificultățile existenței umane. În esență, viața, chiar și atunci când este bună, nu este ușoară.

Revenind la sursa cea mai importantă a fericirii umane, cu siguranță banii contează, mai ales dacă din aceștia trebuie să ne acoperim nevoile de bază; realizările profesionale ne satisfac nevoia de statut și contribuie la o mai bună imagine de sine; mâncarea, sportul și somnul sunt de o importanță indiscutabilă. Dar Studiul Harvard ne arată că alegerea care contează cel mai mult în economia fericirii vizează calitatea relațiilor noastre interpersonale. Să avem o bună relație cu noi înșine este, de asemenea, o alegere înțeleaptă, deși nu cântărește la fel de mult ca legăturile pozitive cu cei din jur.

Să înțelegem mai în profunzime fericirea    

Se pare că primul om care a formulat o definiție articulată asupra fericirii a fost Aristotel. Această perspectivă este prezentă și în zilele noastre, când vine vorba despre descrierea fericirii, iar marcantul filosof grec a numit-o eudaimonie. Într-un limbaj mai accesibil, noi, oamenii, suntem fericiți atunci când trăim o stare profundă de bine, când simțim că viața noastră este definită de sens și scop. În realitate, mulți dintre noi confundăm eudaimonia cu hedonia – care se află la rădăcina cuvântului „hedonism“ și care descrie fericirea trecătoare, stârnită de plăcerile de moment. Ca să mă exprim și mai concret, o bijuterie scumpă te poate face să te simți bine, în timp ce o relație solidă de cuplu, prietenie sau rudenie te poate face să consideri că ai o viață bună. Înțelegi diferența? Este vorba despre alegeri, deoarece tot ceea ce facem și ceea ce nu facem ne influențează nivelul de fericire. Dacă alegi să-ți investești energia în relații consistente, asta îți va induce senzația de „viața (mea) contează“. Dacă decizi să te îndrepți mai mult spre hedonism, senzația va fi: „banii (mei) contează“.   

Carieră vs. relații

Fiind un om pasionat de profesia sa, îi apreciez pe oamenii care au ales să facă din cariera lor o prioritate. Iar în zilele noastre acest aspect devine și mai relevant, atunci când ne referim la fetele și tinerele care îndrăznesc să-și transforme visurile în realitate. Ori la femeile aflate la maturitate sau la a doua tinerețe care aleg să se reorienteze profesional sau să-și reinventeze viața. Dar, din experiența mea din cabinet și din poveștile de viață pe care le-am auzit, știu și cât de multă durere și suferință poate induce însingurarea. Dincolo de asta, în cazul oamenilor cu relații interpersonale solide, există o probabilitate cu 50% mai mică de moarte prematură decât în cazul celor care s-au însingurat. Ba mai mult, studiile ne arată că degradarea relațiilor poate fi mai nocivă pentru trupul și psihicul nostru decât ar fi obezitatea, consumul excesiv de alcool și de tutun sau sedentarismul.  Pentru a sublinia esența, munca și cariera contează. Dar, înainte de toate, suntem ființe umane și am fost create pentru conexiune. Suntem făcuți în așa fel încât să depindem mult de satisfacerea nevoii de apartenență. Iar aceasta este îndeplinită atunci când împărtășim povești, sentimente, amintiri, grijă sau când facem dragoste. Când ne conectăm prin relații adevărate de intimitate, iubirea sau prietenie, ni se relaxează corpurile și ni se îmbunătățește starea de spirit. Legăturile noastre sufletești nu doar că ne pot face mai fericiți pe termen lung, dar vin și cu multe efecte pozitive asupra sănătății fizice și psihice. Acestea diminuează nivelul stresului și ne fac mai performanți. Cu cât sunt mai calitative conexiunile dintre noi, cu atât creăm o cultură mai bogată și avem acces la o viață mai împlinită.

Foto: pexels (kawaiiart).

Articol publicat în revista A List Magazine (29).

Related Posts

Modelul Karlie Kloss așteaptă cel de-al treilea copil

Modelul Karlie Kloss (32 de ani), cumnata Ivankăi Trump, fiica președintelui SUA, a anunțat că așteaptă cel de-al…

Sean Paul și INNA lansează videoclipul oficial pentru “Let It Talk To Me”

Sean Paul și INNA își unesc din nou forțele pentru „Let It Talk To Me”, o melodie care…

Mirela Oprișor: ”Îmi place Ateneul, să merg la film la Elvira Popescu, să mă plimb prin Grădina Icoanei, prin librării și anticariate”

Este una dintre cele mai carismatice actrițe de la noi și câștigătoare a unui premiu Gopo pentru cea…

Tom Cruise și Ana de Armas, un posibil nou cuplu

Tom Cruise și Ana de Armas nu fac decât să alimenteze zvonurile conform cărora ar forma un cuplu,…

Festivalul Filmului Francez în România- la startul celei de-a 29-a ediții – Maratonul anual de film francez începe joi în 12 orașe din țară

Aflat la cea de-a 29-a ediție, Festivalul Filmului Francez aduce publicului din România o selecție diversă de film…

Horoscopul săptămânii 17-23 martie 2025

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 17-23 martie 2025. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Săptămâna debutează…

Self-Made is Here to Take Over

Dacă e un lucru clar despre #AlistTeam, e că nu stăm locului. Căutăm mereu oameni, locuri și experiențe…

Artistul Luca Florian: „Explorez modul în care oamenii își construiesc universurile personale”

Până la finalul lunii martie, la Galeria Posibilă din București artistul Luca Florian ne invită într-o călătorie într-…

Millie Bobby Brown (The Electric State): „Ador tot ce are legătură cu anii ’90”

Millie Bobby Brown revine pe micile ecrane, de această dată într-un SF movie – The Electric State –…

Celebrități care lipsesc de pe social-media

E greu de crezut, dar mai există oameni inexistenți pe platformele sociale, iar printre acestea se numără mai…