A List Magazine ∙ May 4, 2020 ∙ 6 min read

Într-o perioadă grea în care întreaga lume se concentrează și se luptă pentru supraviețuire, într-o perioadă tumultuoasă, în care Universul pune la încercare întreaga planetă, întoarcerea la origini, la «acasă», ne face să ne punem întrebări despre noi, despre cine suntem, despre origini, despre locul unde am trăit.

Indiferent cum se mișcă planetele pe cer vor exista șiruri lungi de extincții. Specii inteligente vor dispărea pentru totdeauna în abisul timpului. Acest ciclu durează de milioane de ani de evoluție. Zilele noastre, ca și zilele strămoșilor noștri, au fost și sunt numărate. Întrebarea se pune, ar putea ei, cei care vor veni după noi, să își amintească de noi, de povestea noastră pe pământ sau ne vor uita și vor asuma simplistic că ei dețin superioritatea și supremația vieții pe pământ?

Despre Sfinxul din Carpați am auzit cu toții. Este unul din principalele obiective turistice ale României despre care învățăm încă din școală. Puțini sunt însă cei care și-au pus întrebarea ce mistere ascunde acesta. Este Sfinxul  un monument care ascunde secrete sau doar un megalit antropomorf format datorită eroziunii vântului ? Este el simbolul unei lumi pierdute, al unei populații pierdute? Face Sfinxul din Carpați parte, alături de Sfinxul Egiptean, dintr-un complex de locuri sacre de ceremonii folosite de populații neandertaliene?

ENIGMA SFINXULUI DIN CARPAȚI este genul de documentar potrivit oricărei vârste. Ca toate filmele realizate de Oana Ghiocel (scenarist, regizor și producător), documentarul este susținut științific de către mari nume în domeniul geologiei și arheologiei mondiale, pentru realizarea lui fiind consultați și reputați  specialiști din SUA, Marea Britanie și România, de la universități și centre culturale mondiale : American Museum of Natural History, New York;  The Natural History Museum, London; Harvard și Boston University; The Paleolithic Technologies Museum, România.).

Oana Ghiocel a fost sprijinită în realizarea documentarului de către producătorul American Bill Cote.

(Bill Cote a devenit celebru în Statele Unite ale Americii după realizarea documentarelor, Misterul Sfinxului și Misterioasele Origini ale Omului. Cele două documentare de succes răsunător tratează subiecte legate de civilizații dispărute și puțin cunoscute publicului larg.)

Enigma Sfinxului din Carpați ne prezintă un alt model de viață, modelul omului preistoric care trăia integrat în natura pe care o considera misterioasă și magică. Documentarul are o dimensiune filozofică, spirituală, dar și practică, căci încă nu este prea târziu pentru a conștientiza de unde venim și ce posibilități avem– privind măcar un pic la ceea ce cei din trecut ne-au oferit și ne pot învăța și îmbogăți viață. Filmul ne îndeamnă să ne rescriem istoria- se referă la modalitatea esențială de a privi viața și a face transferul de la simplu consumator și privitor al mediului înconjurător la capacitatea de integrare și  la relația de interdependență care ne-a format pe milioane de ani și care încă mai există și poate fi trezit în materialul nostru genetic.

 

Documentarul original de lungmetraj  prezintă cercetarea de teren desfășurată pe mai mulți ani în Munții Bucegi de către geologul American de renume mondial Dr. Robert M. Schoch, care trage concluzii uluitoare despre trecutul nostru. Schoch este cunoscut pentru analizele geologice dedicate Sfinxului din Egipt, care au demonstrat faptul că statuia este cu mii de ani mai veche decât datarea sa convențională care o plasează în perioada 2500 I.e.n.

Pentru a completa și a susține cercetările lui Scoch, în film sunt prezentate multe imagini rare și originale de arhivă, precum scurtmetrajul realizat de Daniel Ruzo realizat în România în 1968, intitulat Mistere în Piatră, dar și expediția sa în Munții Carpați, împreună cu multe alte imagini din peșteri din România și străinătate.

De asemenea, sunt incluse pe tot parcursul filmului ilustrații și picturi originale special realizate pentru documentar, semnate de Viktor Deak și Ștefan Auf der Maur, doi paleo artiști renumiți, ale căror creații pot fi vizualizate în unele dintre cele mai mari muzee de științe naturale din lume.

Oana Ghiocel s-a gândit la absolut toate detaliile pentru ca acest documentar să aibă impactul dorit, acordând o atenție deosebită chiar și coloanei sonore sau vocii naratorului. Coloana sonoră a filmului este una cu totul inedită și originală, compusă după o carte științifică intitulată Singing Neanderthals legată de vocile oamenilor de Neandertal, compoziția originală fiind denumită Neandertal album, realizată de compozitorul Simon Thorne, din Marea Britanie dar și de muzicianul Eric Dahlman din Statele Unite, cunoscut ca si colaborator apropiat al celebrei formații JethroTull.

Enigmă Sfinxului din Carpați beneficiază de vocea actriței românce Roxana Lupu ca narator principal al documentarului, actriță cunoscută în România în special pentru rolul  principal al Reginei Maria din filmul artistic Maria, Regina României.

 

 

Povestea

 

În vreme ce își făcea studiile masterale specializate în filme documentare la Boston, regizorul  Oana Ghiocel, a realizat o investigație independentă legată de Sfinxul din Carpați. Nefiind satisfăcută de descoperirile sale științifice, Oana a decis să părăsească Statele Unite și să se întoarcă  în România, o țară pe care o părăsise în urmă cu peste 15 ani, pe când era doar o adolescentă. Alături de Dr. Robert M. Schoch, Oana a dorit să exploreze nemijlocit această zonă. Sfinxul din Carpați o îndemna să îi dezvăluie istoria secretă. Este posibil ca Sfinxul din Carpați ca și Sfinxul Egiptean să ne vorbească despre o vastă poveste uitată a istoriei umanității?

 

“După studierea minuțioasă, am devenit convins că zona Bucegilor a fost ceea ce am putea numi un punct de interes maxim pentru activitatea neandertaliana în ultima epocă glaciară. În afară evidențelor directe în regiune există numeroase stânci de mărimi monumentale enigmatice, poziționate pe platoul Bucegilor la o distanță mică de Sfinx, formațiuni care par a semăna cu capete și profile umanoide, mai ales în anumite momente din zi; marea majoritate sunt compatibile din punctul meu de vedere cu  atribute  și  caracteristici neandethal.

Sfinxul din Carpați propriu -zis are mai multe profiluri; privit dintr-o parte pare a semăna mai mult cu omul modern, însă dacă ne plimbăm în jurul său, până în partea cealaltă, capătă o înfățișare distinct antropoidă- neandertaliană. “ (Dr. Robert Schoch)

 

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….