A List Magazine ∙ May 4, 2020 ∙ 6 min read

Într-o perioadă grea în care întreaga lume se concentrează și se luptă pentru supraviețuire, într-o perioadă tumultuoasă, în care Universul pune la încercare întreaga planetă, întoarcerea la origini, la «acasă», ne face să ne punem întrebări despre noi, despre cine suntem, despre origini, despre locul unde am trăit.

Indiferent cum se mișcă planetele pe cer vor exista șiruri lungi de extincții. Specii inteligente vor dispărea pentru totdeauna în abisul timpului. Acest ciclu durează de milioane de ani de evoluție. Zilele noastre, ca și zilele strămoșilor noștri, au fost și sunt numărate. Întrebarea se pune, ar putea ei, cei care vor veni după noi, să își amintească de noi, de povestea noastră pe pământ sau ne vor uita și vor asuma simplistic că ei dețin superioritatea și supremația vieții pe pământ?

Despre Sfinxul din Carpați am auzit cu toții. Este unul din principalele obiective turistice ale României despre care învățăm încă din școală. Puțini sunt însă cei care și-au pus întrebarea ce mistere ascunde acesta. Este Sfinxul  un monument care ascunde secrete sau doar un megalit antropomorf format datorită eroziunii vântului ? Este el simbolul unei lumi pierdute, al unei populații pierdute? Face Sfinxul din Carpați parte, alături de Sfinxul Egiptean, dintr-un complex de locuri sacre de ceremonii folosite de populații neandertaliene?

ENIGMA SFINXULUI DIN CARPAȚI este genul de documentar potrivit oricărei vârste. Ca toate filmele realizate de Oana Ghiocel (scenarist, regizor și producător), documentarul este susținut științific de către mari nume în domeniul geologiei și arheologiei mondiale, pentru realizarea lui fiind consultați și reputați  specialiști din SUA, Marea Britanie și România, de la universități și centre culturale mondiale : American Museum of Natural History, New York;  The Natural History Museum, London; Harvard și Boston University; The Paleolithic Technologies Museum, România.).

Oana Ghiocel a fost sprijinită în realizarea documentarului de către producătorul American Bill Cote.

(Bill Cote a devenit celebru în Statele Unite ale Americii după realizarea documentarelor, Misterul Sfinxului și Misterioasele Origini ale Omului. Cele două documentare de succes răsunător tratează subiecte legate de civilizații dispărute și puțin cunoscute publicului larg.)

Enigma Sfinxului din Carpați ne prezintă un alt model de viață, modelul omului preistoric care trăia integrat în natura pe care o considera misterioasă și magică. Documentarul are o dimensiune filozofică, spirituală, dar și practică, căci încă nu este prea târziu pentru a conștientiza de unde venim și ce posibilități avem– privind măcar un pic la ceea ce cei din trecut ne-au oferit și ne pot învăța și îmbogăți viață. Filmul ne îndeamnă să ne rescriem istoria- se referă la modalitatea esențială de a privi viața și a face transferul de la simplu consumator și privitor al mediului înconjurător la capacitatea de integrare și  la relația de interdependență care ne-a format pe milioane de ani și care încă mai există și poate fi trezit în materialul nostru genetic.

 

Documentarul original de lungmetraj  prezintă cercetarea de teren desfășurată pe mai mulți ani în Munții Bucegi de către geologul American de renume mondial Dr. Robert M. Schoch, care trage concluzii uluitoare despre trecutul nostru. Schoch este cunoscut pentru analizele geologice dedicate Sfinxului din Egipt, care au demonstrat faptul că statuia este cu mii de ani mai veche decât datarea sa convențională care o plasează în perioada 2500 I.e.n.

Pentru a completa și a susține cercetările lui Scoch, în film sunt prezentate multe imagini rare și originale de arhivă, precum scurtmetrajul realizat de Daniel Ruzo realizat în România în 1968, intitulat Mistere în Piatră, dar și expediția sa în Munții Carpați, împreună cu multe alte imagini din peșteri din România și străinătate.

De asemenea, sunt incluse pe tot parcursul filmului ilustrații și picturi originale special realizate pentru documentar, semnate de Viktor Deak și Ștefan Auf der Maur, doi paleo artiști renumiți, ale căror creații pot fi vizualizate în unele dintre cele mai mari muzee de științe naturale din lume.

Oana Ghiocel s-a gândit la absolut toate detaliile pentru ca acest documentar să aibă impactul dorit, acordând o atenție deosebită chiar și coloanei sonore sau vocii naratorului. Coloana sonoră a filmului este una cu totul inedită și originală, compusă după o carte științifică intitulată Singing Neanderthals legată de vocile oamenilor de Neandertal, compoziția originală fiind denumită Neandertal album, realizată de compozitorul Simon Thorne, din Marea Britanie dar și de muzicianul Eric Dahlman din Statele Unite, cunoscut ca si colaborator apropiat al celebrei formații JethroTull.

Enigmă Sfinxului din Carpați beneficiază de vocea actriței românce Roxana Lupu ca narator principal al documentarului, actriță cunoscută în România în special pentru rolul  principal al Reginei Maria din filmul artistic Maria, Regina României.

 

 

Povestea

 

În vreme ce își făcea studiile masterale specializate în filme documentare la Boston, regizorul  Oana Ghiocel, a realizat o investigație independentă legată de Sfinxul din Carpați. Nefiind satisfăcută de descoperirile sale științifice, Oana a decis să părăsească Statele Unite și să se întoarcă  în România, o țară pe care o părăsise în urmă cu peste 15 ani, pe când era doar o adolescentă. Alături de Dr. Robert M. Schoch, Oana a dorit să exploreze nemijlocit această zonă. Sfinxul din Carpați o îndemna să îi dezvăluie istoria secretă. Este posibil ca Sfinxul din Carpați ca și Sfinxul Egiptean să ne vorbească despre o vastă poveste uitată a istoriei umanității?

 

“După studierea minuțioasă, am devenit convins că zona Bucegilor a fost ceea ce am putea numi un punct de interes maxim pentru activitatea neandertaliana în ultima epocă glaciară. În afară evidențelor directe în regiune există numeroase stânci de mărimi monumentale enigmatice, poziționate pe platoul Bucegilor la o distanță mică de Sfinx, formațiuni care par a semăna cu capete și profile umanoide, mai ales în anumite momente din zi; marea majoritate sunt compatibile din punctul meu de vedere cu  atribute  și  caracteristici neandethal.

Sfinxul din Carpați propriu -zis are mai multe profiluri; privit dintr-o parte pare a semăna mai mult cu omul modern, însă dacă ne plimbăm în jurul său, până în partea cealaltă, capătă o înfățișare distinct antropoidă- neandertaliană. “ (Dr. Robert Schoch)

 

Related Posts

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…