A List Magazine ∙ March 15, 2023 ∙ 9 min read

În urmă cu 10 ani, multe dintre joburile care au o cerere foarte mare în prezent nici nu existau, iar ritmul schimbărilor accelerează constant de atunci. Și pandemia a jucat un rol important în foarte multe domenii, iar oamenii au început să vadă cu alți ochi locul de muncă sau perspectivele care îi așteaptă în viitor. Vlad Iliescu, Director General si Fondator Atelierele ILBAH, ne spune cum vor arăta meseriile în viitor, care sunt principiile reușitei într-un business, dar și care sunt trendurile atunci când vine vorba despre cursuri și specializări.

Care este povestea brandului Atelierele Ilbah? Cum s-a născut acest business?

Atelierele ILBAH a început acum 10 ani cu o idee. Mai bine spus, cu o realizare. Ne-am dat seama că răspunsul la întrebarea “Ce te face fericit?” este, de cele mai multe ori, descrierea unui scop atins. Ca să fii fericit, trebuie să ai un scop, o direcție, un drum pe care să îl urmezi. Și am realizat că mulți nu știu care e scopul lor. Noi am pornit în această direcție, cu ideea că sunt oameni care realizează că vor altceva de la viață, de la viața profesională, mai devreme sau mai tarziu.

Atelierele ILBAH a început cu ideea de a ajuta acești oameni, fie să își găsească scopul, fie să și-l îndeplinească. Motto-ul nostru este „Dă-i șansei o șansă” și credem cu tărie în acest concept. Fiecare om are dreptul la o șansă de a schimba ceva în viața sa, fie că vorbim de transformarea unei pasiuni într-o carieră, sau de specializarea în domeniul profesional.

Am început ca o mică afacere de familie, cu un sediu într-un mic apartament central în București, iar astăzi Atelierele ILBAH este un brand de încredere, un centru de formare profesională care oferă cursuri autorizate în multe domenii, în trei orașe din România, dar și online. Ideea de bază este aceeași și astăzi, iar conceptul Atelierele ILBAH va fi mereu acela de a oferi noi oportunități oamenilor pasionați, și experiente unice de învățare.

Care au fost cele mai căutate cursuri/specializări, în ultimii ani?

În domeniul formării profesionale, majoritatea cursurilor sunt căutate în anumite perioade, apar anumite trenduri. Însă, există o serie de cursuri care sunt mereu căutate. Cursul de Design Interior este unul dintre cele mai populare cursuri Atelierele ILBAH, dar după pandemie, cererea a crescut odată cu munca remote si nevoia de reamenajare a spațiului. Cel de Design Vestimentar este mereu căutat, acesta fiind un domeniu în ascensiune pe piața din România. De asemenea, cursul de Design Floral este un ales nu doar de cei care doresc să își pornească o afacere, dar și de către cei care vor să învețe mai multe despre acest hobby.

Pe de altă parte, cursurile de Cooking sunt la mare căutare, odată cu dorința oamenilor de a mânca mai sănătos, dar și datorită extinderii domeniului Horeca. Și cursul de Barman a devenit popular, fiind o meserie foarte căutată la nivel național și internațional.

Cursurile din domeniul Beauty sunt în trend, fie că vorbim de cursuri de unghii false și hairstyling, sau chiar masaj și cosmetică. La fel și cursurile de Business și Comunicare & Online Marketing, unde profesioniștii sunt mereu în căutarea unor noi specializări.

Totuși, în ultimii ani, mai ales după pandemie, cele mai căutate cursuri sunt cele din domeniul IT. Este o meserie foarte populară datorită remunerației, dar este și una dintre cele mai grele, nefiind vorba de o meserie pe care o poți învăța singur, fără îndrumare. Astfel, cursurile de web development și programare sunt, la acest moment, cele mai populare din portofoliul Atelierele ILBAH.

Cum va arăta jobul viitorului, după părerea dvs.?

Vreau să cred că jobul viitorului va fi unul care ne va face plăcere. Scopul oricărui job este să îți aducă o viață bună, din punct de vedere financiar, profesional, poate chiar și personal. Orice meserie îți poate aduce o viață bună, dar nu este ușor. Indiferent de domeniul activității, nu este ușor să devii un profesionist, și trebuie să te implici. Nu trebuie să stai. Aud des întrebarea “Cât ai stat la ultimul job?” și mereu întreb: “De ce ai stat?”. Nu trebuie să stai. Îmi doresc ca în viitor toată lumea să meargă la job cu plăcere. Plăcerea de a face ce îți place, de a munci, de a face performanță, oricare ar fi ea. 

Job-ul viitorului va fi unul multidisciplinar, deoarece piața muncii se schimbă cu o viteză amețitoare de la un an la altul. Ne uităm în jur și observăm o puternică dezvoltare digitală, care ajută foarte mult atât companiile, cât și persoanele fizice. În același timp, vom asista la dispariția multor meserii și apariția altora. Este normal. Trebuie să ne adaptăm. 

Care este cea mai mare satisfacție a cuiva care lucrează într-un business de acest fel?

Succesul este un lucru ușor de definit prin numere și statistici, dar pentru mine, cea mai mare satisfacție vine prin prisma poveștilor de succes. Am oportunitatea de a cunoaște mulți oameni lucrând în acest domeniu, colaboratori, parteneri, traineri și cursanți.

Învăț ceva nou de la fiecare persoană cu care interactionez, și îmi face mare plăcere să port conversații cu oamenii din marea familie Atelierele ILBAH. Dar cea mai mare satisfacție vine în momentul în care acești oameni sunt mulțumiți de ce au reușit să realizeze la noi. Un trainer care este mulțumit de rezultatele cursanților la examenul final, un partener alături de care am organizat un eveniment de succes, un cursant care a făcut performanță în urma absolvirii cursurilor noastre, un angajat care a obținut un skill nou.

Sigur, cifra de afaceri este importantă în orice afacere, dar pentru noi, și mai importante sunt rezultatele pe care le obținem: cursanți mulțumiti, traineri împliniți, review-uri pozitive și povești de succes ale absolvenților.

Care sunt criterii după care vă alegeți specialiștii- partenerii cu care țineți cursurile?

Ai spus bine, specialiști. Toți colaboratorii și partenerii Atelierele ILBAH sunt specialiști. Punem foarte mult accentul pe calitatea cursurilor pe care le organizăm, și din punctul de vedere al informațiilor transmise cursanților, dar și din punctul de vedere al modalitații de livrare. Așa că toți trainerii Atelierele ILBAH sunt specialiști în domeniul lor. Sunt oameni cu experiență, capabili să gândească un curs cap-coadă, să realizeze programa, să o adapteze la nevoile cursanților și, mai mult decât atât, sunt capabili să transmită informațiile într-un mod ușor de înțeles pentru cineva nespecializat. Cursurile noastre încep de la zero, iar datoria trainerilor este de a aduce participanții în punctul în care la finalizarea cursului, pot profesa în domeniu sau își pot începe propria afacere.

Eu trebuie să am încredere că fiecare trainer Atelierele ILBAH va reuși să facă acest lucru. De aceea, îmi place să discut cu fiecare posibil trainer, să îl cunosc și să mă conving că este alegerea potrivită pentru noi.

Care sunt principiile reușitei unui business, după părerea dvs?

Eu sunt adeptul a face lucruri cu riscuri minime. Cred că fiecare idee trebuie analizată, și trebuie să fii conștient de faptul că de la idee la punerea în practică sunt mulți pași. Deoarece cursurile Atelierele ILBAH acoperă multe domenii de activitate, sunt adeseori confruntat cu decizii pe care trebuie să le iau în domenii cu care nu am mare legătură. De acceea e bine să te înconjori de specialiști care te pot îndruma. În plus, cred că este foarte important să nu te oprești. Nu oricine poate fi un antreprenor, e un lucru care se poate studia, dar cel mai bine înveți când greșești. Important e să nu te oprești acolo. O greșeală e o lecție învățată pe propria piele, care se va sedimenta mult mai bine decât, de exemplu, ce îți spune un trainer în sala de curs. Atâta timp cât nu renunți, cât încerci din nou și perseverezi, ai mult mai multe șanse de reușita.

Care este strategia dvs. pentru 2023?

Eu mereu am mers pe ideea ca la finalul fiecarei zi, trebuie să plec acasă zicând că am reușit să fac ceva nou, și asta este strategia pe care vrem să o adoptăm și în 2023. Vom lansa cursuri noi, dorim să organizăm și să luăm parte la evenimente noi, avem în plan să ne extindem cu un nou sediu într-un nou oraș. Noi parteneriate, noi prieteni, noi colaboratori, noi proiecte. Scopul nostru este să ne extindem către mai mulți oameni, livrând aceeași calitate a cursurilor și a oportunităților cu care v-am obișnuit până acum.  Anul acesta urmărim să obținem noi acreditări internaționale pentru cursurile pe care le organizăm. În momentul de față am obținut acreditarea ca Centru de Testare ECDL. 

Care ar fi cea mai importantă lecție de viață învățată în ultimii 3 ani?

Acum trei ani intrăm într-un moment plin de incertitudine, cauzat de pandemie. A fost un moment greu și pentru formarea profesională, dar nu ne-am dat bătuți. Am învățat să ne adaptăm, am învățat ce înseamnă organizarea cursurilor online, și am învățat ce înseamnă organizarea cursurilor cu prezență fizică pe fondul undei pandemii mondiale. În timp, contrar impedimentelor variate, am reușit să evoluăm frumos, spun eu. 

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în acest timp a fost faptul că orice situație are o rezolvare. Una sau alta, dintr-o parte sau din altă, o soluție evidență sau o soluție out-of-the-box, ușoară sau complicată, pe termen scurt sau pe termen lung, soluții există. Trebuie doar să le cauți și să mergi înainte. Nu există varianta de a te opri, dar ai mai multe variante pe care le poți implementa. Fie că vorbim de viața personală sau profesională, nu mă opresc. Dacă am căzut, mă ridic, caut soluții și merg înainte.

Related Posts

Linguine cu sos de broccoli și salsiccia. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Cine nu adoră pastele ? Atâtea forme, atâtea rețete, atâtea gusturi. Se pregătesc rapid și se pot combina…

Diane Keaton, despre bărbații din viața ei: Al Pacino, Warren Beatty, Woody Allen și Keanu Reeves

Diane Keaton rememorează fostele ei relații cu nume mari de la Hollywood, printre care se numără Al Pacino,…

Andrea Bocelli își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From Andrea Bocelli

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli (64 de ani) își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale…

Brooke Shields își lansează documentarul autobiografic Pretty Baby

Brooke Shields (57 de ani) urmează trendul vedetelor care își lansează documentare autobiografice, după modelul Selenei Gomez și…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Primăvara vine cu multe noutăți, dintre cele mai variate. Iată ce ne-a atras atenția! Givenchy lansează Gentleman Society, parfumul…

BRD a pregătit un super concurs pentru luna aprilie și te așteaptă și la Half is Free, cu alte surprize

Pentru că primăvara e cel mai bun prilej de reinventare, BRD ți-a pregătit un super concurs în luna…

Spike și Smiley lansează piesa „Copacul”

Spike a lansat o piesă emoționantă, alături de Smiley. „Copacul” este o piesă pop cu influențe hip-hop, care…

Prânz cu redacția A List Magazine

Noi, când muncim, MUNCIM, când ne distrăm, ne DISTRĂM și când mâncăm, pai chiar MÂNCĂM! Redacția A List…

Nepoata Prințesei Diana, Lady Amelia Spencer, s-a căsătorit în Africa de Sud

Lady Amelia Spencer (30 de ani) este una dintre nepoatele Prințesei Diana, fiica fratelui acesteia, Charles Spencer. Lady…