Nicoleta Nicolae ∙ December 12, 2023 ∙ 6 min read

Povestea Mara Mura a pornit de la un vis, de la speranța că bucuria și fericirea trăită în sânul unei familii nu se poate și nu trebuie să se compare cu nimic. Așa cum esențele tari se păstrează în sticluțe mici, o prăjitură are menirea să aducă împreună oamenii iubiți, să le ofere plăcere, bucurie și amintiri care să-i însoțească o viață. Asta și-a dorit Daciana Sârbu atunci când a lăsat scena politică și a investit tot ce avea într-un business dulce. Și a reușit!

Cum ajunge un politician să înceapă un business în acest domeniu atât de dulce? Ce știai despre prăjituri, atunci când ai decis să pui bazele acestei afaceri?

Nu știu dacă neapărat un politician, în cazul meu a fost așa, dar poate că întrebarea este cum poți începe un drum nou în orice etapă a vieții. Am ales să fac politică, pentru că mi-au plăcut întotdeauna oamenii, interacțiunea cu ei, dar am și activat într-un domeniu care avea legătură cu pasiunea mea pentru hrană (Comisia de agricultură). Când am simțit că e sfârșitul acestui drum, am căutat să fac ceva care să îmi aducă bucurie, să mă regăsesc. Am pornit de la pasiunea mea pentru gătit, am mers la școală, și am început acest business dulce. 

Parlamentar, cursant la o academie de studii gastronomice în Paris, soție și mamă… Cum ai reușit să menții acest echilibru în toate, în acel moment al vieții tale? 

Cu greu, și nu mă sfiesc să recunosc asta. Eram europarlamentar când mi-am dat seama că aș putea studia gastronomia la Paris, dar mai eram și mamă și soție și mai aveam tot soiul de obligații în țară. Nu a fost deloc ușor să găsesc acel echilibru și, de multe ori, nu l-am găsit. Cel mai important este să fii bine cu tine și să nu-ți pierzi busola. 

Și așa a apărut Mara Mura în viețile noastre. Ce se află în spatele brandului care induce și trezește pofta aia de dulce și de frumos? 

Sute sau poate chiar mii de ore de muncă, de stres, de planuri, de idei, de dorințe, de gânduri, anxietate, speranță, încredere. Și asta e doar lista scurtă. Ce a prevalat a fost încrederea mea că trebuie să încerc și că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să nu reușesc. Am avut și piedici, am și plâns, dar nu am renunțat. 

Se întâmplă să trec pe strada Benjamin Frankin, iar la nr. 5, la Mara Mura, văd mame cu copii râzând, bucurându-se de desertul din fața lor.Te-ai gândit vreodată că vei putea aduce atâta bucurie oamenilor, printr-o prăjitură? 

Da, m-am gândit, am visat la asta, am sperat și am muncit mult să creez un brand de dulciuri fine, care să aducă bucurie și să celebreze familia și pofta de a sta împreună oricând și oricât, de a fi fericiți că ne avem unii pe alții. 

Designul magazinelor este unul cu totul special. Cum s-a creionat povestea pe care vrea să o transmită cofetăriile Mara Mura? 

Până și designul îl visam și mi-l imaginam noaptea. Să fie un loc al visului, desprins parcă din imaginație, de poveste, un fel de locșor din lumea zânelor, unde găsești tot ce e bine și frumos și poți lua o pauză și te poți reîncărca în liniște. Poate suna pretențios, dar am visat la un loc al frumosului, genul de loc unde poți medita și te poți gândi liniștit la ale tale.

Cât timp dedici dintr-o zi businessului? Și cât familiei? Dar pasiunilor tale? 

Îmi e greu să spun exact, pentru că timpul meu este un melange de toate acestea, nu prea sunt separate, familia e implicată în business, businessul e și el familia mea, pasiunile mele se regăsesc toate, și aici, și acolo, deci practic tot timpul meu merge către business și familie și pasiuni, fără a exista delimitări clare. Sigur că am momente când plec în vacanță și iau o pauză și doar stau și cred că este foarte important să luăm pauze în care doar să stăm și să medităm, să ne gândim la ce a fost, să setăm intenții pentru ce urmează. 

Spuneai căMara Mura este despre oameni… Câți oameni aveți în echipă acum? Și care este calitatea principală a omului care lucrează în cele patru locații Mara Mura? 

Echipa Mara Mura este formată acum din 41 de oameni, în cele patru locații ale noastre din București și în laborator. Calitatea principală a omului potrivit pentru noi este pasiunea pentru frumos, pentru muncă, pentru desert, pentru ce face, pentru oameni și comunicare. Dacă există pasiune, toate celelalte se învață ușor. Bineînțeles că e nevoie și de seriozitate, nu îmi plac oamenii care nu sunt de cuvânt. Însă cred că și aici am avut noroc, eu sunt un om de cuvânt și cred că am atras astfel de oameni în viața mea. Avem relații solide, de încredere, ei se bazează pe mine și eu mă bazez pe ei și asta face să fim o echipă puternică. Cu toții asociem dulcele cu o stare de fericire. 

Ce gust/aromă/culoare îți amintește de copilărie? 

Crema de vanilie este pentru mine madlena copilăriei. Iubesc gomboții cu prune și cozonacul cu mac și mă duc cu gândul la mătușa mea pe care am iubit-o foarte mult. Îmi aduc aminte când făcea deserturi și mirosea în toată casa a prăjituri. 

Care este desertul tău preferat de la Mara Mura? 

Îmi este greu să aleg unul, toate îmi plac, pentru sunt făcute cu dragoste și pasiune și sunt create să aducă bucurie. Dar am totuși un desert preferat, choux-ul cu soc. 

Se vorbește tot mai mult despre sustenabilitate și este îmbucurător. Care este politica Mara Mura atunci când vine vorba despre responsabilitatea socială? Despre colectarea selectivă și food waste? 

Sigur că am o politică mai mult decât sustenabilă în cofetăriile Mara Mura. În primul rând, încerc să nu fac risipă de niciun fel, de la stocuri, la produse, la deșeuri, totul este gândit, calculat, împărțit astfel încât să evit risipa. Deșeurile sunt toate colectate selectiv și trimise către reciclare. Și în tot ceea ce fac mă gândesc la varianta cea mai eco, în care să protejez natura, să nu fac risipă, să conserv resurse.

Related Posts

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…