Alina Burlacu ∙ November 3, 2023 ∙ 3 min read

Schimbarea orei ne dă iarăși programul peste cap – de la masă, la somn și la activitățile pe care obișnuiam să le lăsăm mai pe după-amiază, acum noapte pentru cei pentru care apusul soarelui coincide cu un nivel foarte scăzut de energie. O oră în plus câștigată de somn ne cam strică socotelile, de fapt.

Schimbarea orei primăvara și toamna a fost motivată la început ca o modalitate simplă de a reduce utilizarea energiei electrice, la începutul anilor 1900, însă de atunci s-au schimbat multe și, cu siguranță, nu mai facem nicio economie a energhiei electrice după ora 17.00 și până adormim.

Schimbarea orei a fost criticată, în ultimii ani datorită impactului său asupra sănătății și siguranței publice, însă tot suntem supuși la ea.

În 2020, Academia Americană de Medicină a Somnului a lansat o declarație în sprijinul unei ore standard naționale fixe pe tot parcursul anului, care „se aliniază cel mai bine cu biologia circadiană umană și oferă beneficii distincte pentru sănătatea și siguranța publică”.

Cercetările au arătat că trecerea de la ora standard la ora de vară include „risc crescut de evenimente cardiovasculare adverse, tulburări de dispoziție și accidente auto”. Nealinierea cu ceasurile interne ale corpului nostru a fost asociată cu „risc crescut de boli cardiovasculare, sindrom metabolic și alte riscuri pentru sănătate”, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Până se va schimba ceva și în deciziile autorităților, iată ce putem să facem pentru ca să ne  readaptăm (somnul) la schimbarea de oră:

Schimbă cu câte 15 minute ora de somn în fiecare zi, astfel corpul va intra mai ușor în noua rutină.

Nu mai dormi cu draperiile trase, altfel încât primele raze de soare să îți poată realinia ritmul circadian.

Ca și în cazul orei de culcare încearcă să ajustezi mesele, exercițiile și activitățile cu 15 până la 20 de minute mai târziu. Activitățile de peste zi, inclusiv mișcarea și mâncatul ne stabilesc și ele ritmul.

Un pahar de vin nu va duce la un somn mai rapid sau mai odihnitor, dar un  ceai cald, da. Ceaiul de mușețel este o soluție testată care acționează ca un sedativ ușor pentru a te adormi. Conține apigenine, flavonoide care se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier și încurajează o stare de spirit mai calmă și mai relaxată.

Chiar dacă sunt mai puține grade afară, dormitul cu fereastra deschisă este cheia pentru o bună igienă a somnului. Pe lângă faptul că ajută reglarea temperaturii din interiorul camerei – optimul recomandat este de 18 până la 20 grade Celsius, o fereastră deschisă înseamnă și mai mult oxigen, un element esențial pentru odihnă. Un nivel crescut de dioxid de carbon poate contribui la o calitate proastă a somnului, iar a doua zi efectele sunt iritabilitatea și senzația de amețeală.

Și, desigur, stai departe de telefonul mobil măcar cu o oră îaninte de a merge la culcare.

Foto: pexels.com/ Ron Lach.

Related Posts

Horoscopul săptămânii 24 – 30 iunie 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru săptămâna 24-30 iunie 2024. Berbec La începutul săptămânii se prefigurează…

Secretul Bunicii, un business dulce, transmis din generație în generație

Energia, dragostea și pasiunea pentru lucrurile bine făcute sunt ingredientele  care au condus business-ul Secretul Bunicii spre succes….

Lectura de vară: 10 cărți pentru o lună fierbinte 

Pentru mine, vacanța de vară este perioada în care teancul de cărți #decitit scade, iar momentele de liniște,…

TIFF 2024 – magia unui festival de film construit din inovație și provocări. De vorbă cu Tudor Giurgiu, președintele TIFF

„Filmele au puterea să ne aducă mai aproape, să spună povești care reverberează indiferent de rasă și nație,…

De ziua Prințului William, Prințesa de Wales publică o nouă imagine-tribut

Prințul William împlinește pe 21 iunie 42 de ani, iar soția lui, Kate Middleton, Prințesa de Wales, a…

Rodica Mandache, despre relația cu Florin Piersic: ”El m-a iubit, da. Dar cred că el că s-a îndrăgostit de toate partenerele lui”

Într-o ediție cu totul specială a emisiunii Întrebarea Mesei Rotunde, difuzată sâmbătă, de la 8.00 dimineața, la ACASĂ,…

Katy Perry revine în forță pe scena muzicală cu o nouă siluetă

După o perioadă de pauză din industria muzicală, Katy Perry (39 de ani) revine în forță cu o…

Coldplay își lansează în octombrie noul album „Moon Music”

Vești bune pentru fanii Coldplay! Trupa a anunţat că intenţionează să realizeze cel mai prietenos album în raport…

Justin Timberlake, probleme cu poliția, dar și în cuplu

Justin Timberlake a fost arestat și, ulterior, eliberat la New York pentru conducere sub influența alcoolului. Problemele lui…

Cum ne putem hidrata corespunzător pe timpul verii? Ne spune Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates

Consumul adecvat de apa si alimente bogate in apa, precum si constientizarea importantei apei in lupta impotriva celulitei…