A List Magazine ∙ June 22, 2022 ∙ 4 min read

Vara este perioada în care alegem cel mai des să dăm un alt aer locuinței, să mai schimbăm lucruri prin casă sau chiar să renovăm complet apartamentul. Irina Pătășanu, architect, ne învață cum putem face asta în 8 pași, fiind atenți la toate detaliile pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când ne apucăm de amenajat locuința.

  • Alegeți o paletă cromatică de bază, care să vă reprezinte

”Primul pas ce ne conduce către o amenajare reușită este atenția la culori, crearea unei palate cromatice care să ne reprezinte, să funcționeze și de care să nu ne plictisim foarte repede. De aceea, eu recomand tuturor beneficiarilor mei să se îndrepte către o cromatică de bază, formată din nuanțe neutre. Acestea nu se demodează niciodată. Iar mai apoi să aducem culoare prin elementele de accent, ce ulterior pot fi schimbate cu ușurință după o perioadă de timp, fără prea mult efort financiar. Anul acesta se poartă mult nuanțele arze de cărămiziu, nuanțele de mov și bineînțeles culori neutre ca beige, diferite nuanțe de alburi și griuri. Pentru accentuarea pereților putem alege ori o vopsea lavabilă într-o culoare mai aparte, profile decorative sau tapet”, spune Irina Pătășanu.

  • Eficientizarea spațiului

”Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este funcționalitatea spațiului, iar aici ne orientăm către piese de mobilier care să se potrivească atât configurației spațiului nostru, cât și nevoilor pe care le avem. Ținem cont de stilul ales în amenajare pentru fiecare element pe care-l alegem. Pentru un apartament mic putem alege mobilier pe comandă pentru a eficientiza cât mai mult spațiul de care dispunem”.

  • Planificarea spațiului și organizarea listei de cumpărături

”Pentru a nu risca să avem în casă piese de mobilier ce nu se potrivesc unele cu altele, indifferent că vorbim din punct de vedere cromatic, al stilului, dimensiunilor sau funcționalității lor, nu achiziționăm niciodată produsele fără să avem o listă de cumpărături pe care să o respectăm. Pentru a ne asigura că rezultatul final va fi unul armonios și unitar trebuie să avem o planificare a spațiului și o listă de cumpărături bine definită”.

  • Atenție la detalii

”Pentru a da personalitate amenajării, este important să ne îndreptăm atenția către detalii și accente. Aici putem jongla cu multe elemente de design interior, fie că vorbim de alegerea unui fotoliu mai special, scaune pentru zona de dining cu un aspect mai prețios, un blat de masă mai aparte sau un perete de accente cu finisaje mai sofisticate, aceste elemente evidențiază anumite zone ale locuinței și ne ajută să realizăm o amenajare spectaculoasă”.

  • Nu omiteți spațiile de depozitare

”Spațiile de depozitare nu trebuie neglijate, oricâte am avea, nu sunt niciodată prea multe. Pentru o bună eficientizare a spațiului recomand corpuri de mobilier înalte până la tavan. Astfel economisim spațiu pentru depozitare, iar mobiliarul poate fi ușor camuflat în restul amenajării ajutându-ne de câteva trucuri în ceea ce privește fronturile mobilierului. Le putem îmbrăca în oglinzi sau tapet”.

  • Eficientizarea spațiului pe vertical

”Pentru apartamentele mici, cu o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați încercăm să montăm mobilierul perimetral, pentru a nu bloca fluxul de circulații din locuință și alegem să eficientizăm spațiul cât mai mult pe verticală”.

  • Nu folosim balconul ca spațiu de depozitare

”Balconul este o zonă importantă a casei și trebuie tratată ca atare. Nu o folosim ca pe o camera de depozitare. Încercăm să o transformăm într-o oază de relaxare, este spațiul ce face legătura dintre locuință și mediul exterior. Folosim cât mai multe plante care să ne ducă cu gândul la natură și care să ne dea o stare mai bună”, a conchis Irina Pătășanu, arhitect.

Related Posts

Povestea continuă cu un nou capitol în culori vibrante. Reinventează-ți atitudinea și ținutele cu noile IQOS Originals DUO & One

Luna decembrie este întotdeauna prilej de meditație asupra anului care se încheie. Tragem linie mental și luăm mai…

George Clooney și soția lui, Amal, apariții strălucitoare pe covorul roșu la Washington

George Clooney (61 de ani) și soția lui, Amal (44 de ani), au fost din nou cele mai…

Povestea lui Bambi, celebrul desen animat, va fi transformată într-un film horror

Desenele animate Bambi au fost lansate în 1942 de Disney și au fost adaptate după cartea scrisă în…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează care sunt planurile astrelor în perioada 5-11 decembrie. Berbec …

Începe sezonul de schi: pregătirea fizică este esențială 

Cu toții așteptăm să vină zăpada, pentru a merge pe pârtiile de schi. Doctorul Vlad Predescu, specializat în…

Timian Chalet – O oază care îți farmecă simțurile

Povestea Timian Chalet a început cu zece capre, pe care proprietarii, oameni gospodari și întreprinzători din Miercurea Ciuc,…

Antreprenoriat la Feminin – programul gratuit de mentorat dedicat femeilor din Romania

Andreea Tudorache, Owner Beauty Connection si Andra Pintican – fondatoarea “Scolii de HR” si “Co-Fondator 1000” – si-au…

Cum arată casa de vacanță a lui Ellen Pompeo (Grey’s Anatomy) din Malibu

Ellen Pompeo, actrița care a interpretat timp de aproape 20 de ani personajul iconic Meredith Grey din serialuld…

Meghan Markle și Printul Harry își lansează trailerul documentarului lor de pe Netflix

Sincronizare perfectă, neintenționată sau un plan bine pus la punct de a umbri vizita Prinților de Wales în…

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…