A List Magazine ∙ June 22, 2022 ∙ 4 min read

Vara este perioada în care alegem cel mai des să dăm un alt aer locuinței, să mai schimbăm lucruri prin casă sau chiar să renovăm complet apartamentul. Irina Pătășanu, architect, ne învață cum putem face asta în 8 pași, fiind atenți la toate detaliile pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când ne apucăm de amenajat locuința.

  • Alegeți o paletă cromatică de bază, care să vă reprezinte

”Primul pas ce ne conduce către o amenajare reușită este atenția la culori, crearea unei palate cromatice care să ne reprezinte, să funcționeze și de care să nu ne plictisim foarte repede. De aceea, eu recomand tuturor beneficiarilor mei să se îndrepte către o cromatică de bază, formată din nuanțe neutre. Acestea nu se demodează niciodată. Iar mai apoi să aducem culoare prin elementele de accent, ce ulterior pot fi schimbate cu ușurință după o perioadă de timp, fără prea mult efort financiar. Anul acesta se poartă mult nuanțele arze de cărămiziu, nuanțele de mov și bineînțeles culori neutre ca beige, diferite nuanțe de alburi și griuri. Pentru accentuarea pereților putem alege ori o vopsea lavabilă într-o culoare mai aparte, profile decorative sau tapet”, spune Irina Pătășanu.

  • Eficientizarea spațiului

”Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este funcționalitatea spațiului, iar aici ne orientăm către piese de mobilier care să se potrivească atât configurației spațiului nostru, cât și nevoilor pe care le avem. Ținem cont de stilul ales în amenajare pentru fiecare element pe care-l alegem. Pentru un apartament mic putem alege mobilier pe comandă pentru a eficientiza cât mai mult spațiul de care dispunem”.

  • Planificarea spațiului și organizarea listei de cumpărături

”Pentru a nu risca să avem în casă piese de mobilier ce nu se potrivesc unele cu altele, indifferent că vorbim din punct de vedere cromatic, al stilului, dimensiunilor sau funcționalității lor, nu achiziționăm niciodată produsele fără să avem o listă de cumpărături pe care să o respectăm. Pentru a ne asigura că rezultatul final va fi unul armonios și unitar trebuie să avem o planificare a spațiului și o listă de cumpărături bine definită”.

  • Atenție la detalii

”Pentru a da personalitate amenajării, este important să ne îndreptăm atenția către detalii și accente. Aici putem jongla cu multe elemente de design interior, fie că vorbim de alegerea unui fotoliu mai special, scaune pentru zona de dining cu un aspect mai prețios, un blat de masă mai aparte sau un perete de accente cu finisaje mai sofisticate, aceste elemente evidențiază anumite zone ale locuinței și ne ajută să realizăm o amenajare spectaculoasă”.

  • Nu omiteți spațiile de depozitare

”Spațiile de depozitare nu trebuie neglijate, oricâte am avea, nu sunt niciodată prea multe. Pentru o bună eficientizare a spațiului recomand corpuri de mobilier înalte până la tavan. Astfel economisim spațiu pentru depozitare, iar mobiliarul poate fi ușor camuflat în restul amenajării ajutându-ne de câteva trucuri în ceea ce privește fronturile mobilierului. Le putem îmbrăca în oglinzi sau tapet”.

  • Eficientizarea spațiului pe vertical

”Pentru apartamentele mici, cu o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați încercăm să montăm mobilierul perimetral, pentru a nu bloca fluxul de circulații din locuință și alegem să eficientizăm spațiul cât mai mult pe verticală”.

  • Nu folosim balconul ca spațiu de depozitare

”Balconul este o zonă importantă a casei și trebuie tratată ca atare. Nu o folosim ca pe o camera de depozitare. Încercăm să o transformăm într-o oază de relaxare, este spațiul ce face legătura dintre locuință și mediul exterior. Folosim cât mai multe plante care să ne ducă cu gândul la natură și care să ne dea o stare mai bună”, a conchis Irina Pătășanu, arhitect.

Related Posts

Ce filme și seriale noi vedem în iulie pe platformele de streaming

Afară e tot mai cald, iar activitățile în aer liber sunt mult limitate din cauza caniculei, așa că…

Goana după viață. Text by Andreea Esca

De când s-au ridicat restricțiile pandemice și avem și războiul ăsta în coaste, mi se pare că toți…

Darius Mabda, câștigător ”Românii au talent”: ”Am pierdut o parte din copilărie”

Darius Mabda este, la doar 13 ani, deținătorul trofeului celui mai recent sezon ”Românii au talent” (PRO TV)….

Coca-Cola lansează platforma globală Coke Studio™ și oferă premii VIP la cele mai mari festivaluri de muzică din Europa

Șapte tineri artiști reinterpretează piesa „A Kind of Magic” a legendarei trupei Queen, într-un videoclip lansat la nivel…

Ce filme noi vedem în iulie la cinema

Da, știm, în luna iulie nu prea mai stă nimeni în oraș. E sezonul vacanțelor la plajă și…

Cameron Diaz revine în lumea filmului după o pauză de 8 ani

Cameron Diaz iese oficial din lunga pauză de pe platourile de filmare, timp în care s-a dedicat în…

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul R. Kelly a fost condamnat miercuri de tribunalul din New York la o pedeapsă cu închisoarea de…

TIFF.21 a ajuns la final. 10 zile de poveste și momente speciale alături de comunitatea IQOS

Una dintre cele mai așteptate ediții ale Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat cu rezultate de excepție…

5 lucruri pe care nu le știai despre Anne Hathaway

Anne Hathaway (39 de ani) a revenit în atenție recent cu două noi mega-producții, după o perioadă de…

Winona Ryder și-a găsit sufletul-pereche. Cine este bărbatul cu care are o relație de 10 ani

Winona Ryder (50 de ani) are de mai bine de 10 ani o relație cu designerul Scott Mackinlay…