A List Magazine ∙ April 30, 2020 ∙ 4 min read

Ți-ai mutat și tu biroul acasă? Trăim o perioadă pentru care nu ne-am pregătit, dar asta nu trebuie să ne oprească din a ne continua activitatea. Adaptează-te la noul mediu de muncă și învață să folosești tactici de Digital Wellbeing ce te vor ajuta să lucrezi mai eficient, atât acum, cât și când te întorci la birou.

Una dintre cele mai importante “super-puteri” în zilele noastre este de a nu te lăsă distras. Totusi, atunci când vine vorba despre concentrare, parcă este din ce în ce mai greu să duci la bun sfârșit ce ai început. 

Fix atunci când ești cel mai productiv, un mail nou reușește să te distragă și, fără să îți dai seama, te găsești făcând cu totul altceva. Poate chiar propriul telefon te sabotează; o notificare îți amintește că este ziua unui prieten, așa că deschizi telefonul să îi scrii “la mulți ani” și te pierzi într-o interminabilă sesiune pe Facebook sau Instagram. Sau poate intrii pe internet să cauți o informație ce îți este necesară pentru a termina prezentarea la care lucrai. 30 minute mai târziu: citești ultimele știri și mintea îți fuge în toate părțile. Îți sună cunoscut?

Ce nu știm este că durează aproximativ 23 de minute până ce creierul nostru reușește să se concentreze, din nou, pe ce făcea înainte să fie distras. Vei zice că sunt doar acele minute de pauză, distracție sau relaxare, însă studiile arată contrariul. Așadar, de fiecare dată când lăsăm notificările să ne “fure” atenția, pierdem din acea productivitate la care tânjim…plus 23 minute extra. 

Credeai că multitasking-ul ar fi soluția? Așa speram și eu. Cercetătorii însă nu sunt de acord, fiind de părere că multitasking-ul poate reduce productivitatea cu până la 40%. Creierul nostru nu este pe atât de bun în gestionarea mai multor sarcini pe cât ne place să credem. 

Dacă și tu îți dorești să fii mai eficient la locul de muncă, iată câteva tactici de Digital Wellbeing ce te pot ajuta: 

 

  • Un loc special pentru telefon îți poate aduce timp extra de concentrare

 

Găsește-i un loc ferit atunci când muncești ce nu te distrage. Fie că este într-un sertar, o cutie, sau în geantă, acest loc îți poate aduce mai multă liniște. Astfel, vei crea un obicei și vei ști că locul telefonului nu trebuie să fie pe birou atunci când ai treabă. Lansând la o parte notificările și mesajele noi pe care le primești, vei reuși să îi lași minții tale spațiu pentru a se concentra la ceea ce este important.

 

  • Închide aplicațiile când vrei lucrezi intens 

 

Separă timpul de dat mailuri, de timpul in care lucrezi la proiecte ce necesită concentrare. Cum multitasking-ul am hotărât că nu este o soluție, fiecare task la timpul lui, fară întreruperi, poate fi cheia către a lucra eficient. Se întâmplă ca, în lipsa inspirației, să ne păcălim că “a raspunde la mailuri” este tot muncă. Totuși, fiecare mesaj nou în inbox îți fură câte puțin din atenție, iar la final de zi ai ajuns să te gândești mai puțin și să reacționezi mai mult la stimulii externi. 

Atunci când îți propui să creezi, și ai nevoie o minte limpede, nu uita să închizi mailul sau să oprești notificările astfel încât să nu te distragă nimic.

 

  • Un truc împotriva procrastinării

 

Ai ajuns într-un punct în care te-ai blocat și nu mai ai inspirație? Dacă prima reacție este să deschizi telefonul ca să vezi ce se întâmplă nou, foarte posibil să te găsești procrastinând. Ce e de făcut? 

Gândește-te care este motivul pentru care vrei să verifici telefonul. Odată ce ai fixat acest motiv (ex.: sunt curioasă dacă am primit un mesaj, vreau să văd ce este nou pe Instagram etc.) uită-te la ceas și lasă-ți încă 10 minute pentru a continua ce făceai. De cele mai multe ori, uităm care a fost motivul inițial și să ne dăm seama că nevoia de a deschide telefonul nu era justificată. Dacă după cele 10 minute simți în continuare nevoia să deschizi telefonul: fă asta! Însă ține minte care este intenția și nu te pierde printre amalgamul de informații din online. 

Nu mă înțelegeți greșit, conceptul de Digital Wellbeing nu este despre a-ți limita timpul online. Cheia e mereu la tine, pentru că nimeni nu știe mai bine ce îți dorești ca tine. Digital Wellbeing este însă despre timpul de calitate, despre a fi prezent, dar mai ales despre a fi conștient de felul în care folosești gadget-urile. Află mai multe despre acest subiect pe site-ul ONG-ului theJOMO. 

 

Related Posts

Eva Mendes enumeră procedurile cosmetice pe care le regretă

La 50 de ani, Eva Mendes declară că regretă anumite proceduri estetice pe care și le-a făcut de-a…

Sarah Jessica Parker, despre dieta pe care o ține, la aproape 60 de ani

Ce face Sarah Jessica Parker pentru a se menține în formă, la aproape 60 de ani? Starul din…

Jennifer Lawrence așteaptă cel de-al doilea copil

Actrița laureată cu Oscar Jennifer Lawrence (34 de ani) este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Vedeta este…

Cher, inclusă în Rock & Roll Hall of Fame

După 60 de ani de carieră, Cher a fost, în sfârșit, inclusă în Rock & Roll Hall of…

Cine este presupusul nou iubit al Angelinei Jolie?

După divorțul de Brad Pitt, Angelina Jolie (49 de ani) n-a mai fost văzută alături de niciun bărbat…

Goldcher – moment surpriză alături de Tiësto pe scena Amsterdam Music Festival cu piesa “Dudada”, remix după Irina Rimes

Pe scena impresionantului Amsterdam Music Festival (AMF), producătorul francez Goldcher s-a alăturat legendarului DJ Tiësto (#23 în lume)…

Horoscopul săptămânii 21-27 octombrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Clătite bucovinene – rețete recomandate de Chef Adi Hădean

Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă câteva ingrediente. Iar dacă reușești să iei ingrediente…

Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia

Se pare că Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia, în apropiere…

Meryl Streep, idilă cu Martin Short?

La un an de la divorțul de soțul ei, Don Gummer, cu care era căsătorită de 45 de…