Bianca Sterie ∙ September 22, 2023 ∙ 8 min read

Știi că urmează un weekend reușit de toamnă atunci când Netflix lansează cel de-al patrulea (și ultimul, din păcate) sezon din Sex Education. Un sezon cu numeroase răsturnări de situație, în care personajele noastre preferate încearcă să-și găsească drumul în viață. 

De această dată, Otis (Asa Butterfield) și Eric (Ncuti Gatwa) au în față o nouă provocare: prima zi de școală la colegiul Cavendish Sixth Form. Otis este agitat în privința organizării noii sale clinici, mai ales că are și o concurență dură aici, în timp ce Eric se teme să nu fie luați din nou drept fraieri. Dar colegiul Cavendish le oferă un șoc cultural tuturor foștilor elevi ai liceului Moordale. Dacă până acum au crezut despre ei că sunt progresiști, la acest colegiu lucrurile ating un cu totul alt nivel. În fiecare zi se țin cursuri de yoga în curte, peste tot este promovată sustenabilitatea, niciun elev nu își bate joc de ceilalți, bârfele nu sunt deloc încurajate, ba chiar există un grup de copii care sunt populari pentru că sunt… amabili?! Dar chiar și în acest loc al bunătății și al generozității apar tot felul de provocări. 

Despre ele, dar și despre experiența acestui serial ne povestește chiar acum actorul Ncuti Gatwa, cel care interpretează rolul simpaticului Eric. 

Cum te-ai simțit după terminarea ultimului sezon din Sex Education: ai avut un sentiment dulce-amărui?

Ncuti Gatwa: Am avut, dar, în același timp, simțeam că e momentul să se termine. Știam că trebuie să ne bucurăm de moment, de tot ce am creat în ultimii patru ani, știam că trebuie să onorăm acest serial. A fost plăcut să filmăm din nou împreună, pentru că este un mediu cu adevărat confortabil și am avut noroc de o echipă, de un grup de oameni care te fac mereu să te simți în largul tău, așa că ne-am dorit cu toții doar să ne bucurăm de fiecare moment. 

Îți amintești ultima scenă a lui Eric?

N.G.: Da, îmi amintesc. A fost o scenă în bucătăria cantinei sociale, unde Eric este prezentat în toată splendoarea lui. Mi-ar fi plăcut să filmez acea scenă cu Asa și restul găștii, dar știți cum sunt lucrurile acestea. Am avut un program destul de încărcat spre final, ne-am împărțit în mai multe echipe, așa că fiecare și-a luat rămas bun de la serial în scene diferite. 

Ai luat vreun obiect de pe set acasă pe post de amintire: ceva din garderoba lui Eric, poate?

N.G.: Eric are ținute foarte bune, într-adevăr. Dar nu am luat haine, ci produse de machiaj, cum ar fi un ruj Isamaya pe care îl folosește într-o scenă înainte de a întâlni un personaj special. Rujul are o formă de penis, așa că l-am luat. 

Acum că ai avut suficient timp pentru a reflecta și a trage concluziile, te-ai gândit la efectul pe care l-a avut Sex Education asupra vieții și carierei tale?

N.G.: Categoric. Sex Education a schimbat traiectoria vieții și a carierei mele, a fost o etapă foarte importantă în existența mea. De asemenea, mi-a deschis uși și mi-a oferit niște prieteni grozavi. Simt că înveți atât de multe despre tine atunci când interpretezi un personaj pentru o perioadă mai lungă de timp, în special un personaj care trece prin momente transformatoare în viața lui. Când te joci de-a adolescenții, ajungi să te întorci în timp și să-ți examinezi propria dezvoltare. Să lucrezi la un serial precum Sex Education, care tratează atât de multe subiecte și teme, înseamnă că te gândești constant la ce înseamnă totul, în cadrul scenariului și în afara acestuia. Cu siguranță a avut un impact uriaș asupra vieții și carierei mele.

Eric este unul dintre favoriții fanilor. Îți va fi dor de el?

N.G.: Cu siguranță îmi va fi dor de Eric. Însă este timpul să-l las să plece: trebuie să meargă, să crească, să exploreze și să-și trăiască viața. Eric m-a învățat atât de multe lecții! Era atât de distractiv și avea foarte multă energie. A fost un personaj grozav de interpretat. 

Există și ceva de care nu îți va fi dor – poate să urci cu bicicleta dealurile din serial?

N.G.: Asta clar e în topul listei! Nu știam să merg pe bicicletă înainte de a începe filmările, m-am trezit pe un deal cu o bicicletă, un claxon și un ghiozdan în spate. Da, nu o să-mi fie deloc dor de acele dealuri. Dar cu siguranță îmi va fi dor să fac pozne și haos cu Asa pe acele biciclete. 

Întorcându-ne la acest ultim sezon din Sex Education: la ce ne putem aștepta de la el?

N.G.: Eric și Otis încep acest sezon la o nouă școală care este complet diferită de Moordale. Eric trăiește experiența aceasta complet diferit. Își găsește locul acolo și se simte acceptat și binevenit într-un mod în care nu a mai făcut-o niciodată. De fapt, asta îi zguduie puțin prietenia cu Otis, deoarece ei au fost întotdeauna cel mai important sprijin pentru celălalt, dar, evident, adolescenții cresc, întâlnesc oameni noi și dinamica lor se schimbă. Dacă m-ați întreba care au fost scenele pe care le-am găsit eu dificile, aș spune că acestea au fost. Ciudate și dificile. Problema la aceste scene în care Otis și Eric aveau un conflict era că eu și Asa nu știam ce să facem. Trebuia să ne certăm, dar nu aveam nici cea mai mică idee cum să facem acest lucru. Eric pornește într-o călătorie în care învață despre iubirea de sine, despre acceptarea de sine și acceptarea externă. Se întreabă unde altundeva în viața lui este acceptat și unde nu este acceptat. 

Există mai mulți membri noi în distribuția Sex Education, inclusiv Jodie Turner Smith. Ne poți spune cum a fost să joci alături de ea?

N.G.: Când Eric o întâlnește pentru prima dată, ea este o persoană fără adăpost. Continuă să dea de ea, în diverse împrejurări, aceasta devenind un personaj recurent în viața lui. Nu se înțeleg întotdeauna bine, uneori, el este foarte emoțional, furios și confuz. Dar ajung să se conecteze pe deplin. Ea ajunge să devină o persoană cu totul specială pentru el, un fel de lumină călăuzitoare care îl face să știe că este exact pe drumul cel bun. Îi oferă lui Eric o putere pe care nimeni altcineva nu i-a oferit-o. 

A fost uimitor să lucrez alături de Jodie. Mi-am dorit să lucrez cu ea de când am văzut-o în Queen and Slim. Este o actriță fenomenală. E atât de plină de talent și a fost o bucurie pe platourile de filmare. Jodie aducea dulciuri și punea muzică în pauze. A fost o onoare să joc alături de ea. 

Sex Education nu s-a ferit niciodată să abordeze subiecte dificile sau chiar tabu. Există vreun subiect în care ai fost implicat și cu care fanii au rezonat cu adevărat?

N.G.: Mi-a plăcut să interpretez un personaj care stă în mijlocul mai multor teme: un personaj care e și de culoare, care e și gay și care nu se rușinează de aceste caracteristici ale lui. De fapt, acestea se leagă perfect și mi-a plăcut asta. A fost reprezentarea pe care mi-am dorit întotdeauna să o văd când eram copil și știu că a atins mulți alți oameni.

Oamenii trebuie să fie săturați să mă audă vorbind despre mesajele de susținere pe care le primim de la fani, dar încă există locuri în lume unde a fi gay este ilegal, a fi queer este ilegal, așa cum însăși existența acestora este ilegală. Și sunt locuri unde fetele nu au voie să meargă la școală. Deci serialele ca Sex Education sunt cu adevărat importante.

Sunt foarte mândru de asta și sunt foarte recunoscător pentru faptul că mi s-a permis să fac parte dintr-un proiect care a dat oamenilor speranță. Nu doar speranță, ci și evadare. Escapismul este, de asemenea, foarte puternic dacă nu ai cum să-ți schimbi situația. Ceea ce poate fi un har mântuitor este să poți să-ți imaginezi altceva sau să te uiți la altceva și să spui: „Ah, există speranță undeva în lume!”. Sunt foarte fericit că am făcut parte din serialul care le-a oferit asta oamenilor.

Care crezi că este secretul popularității serialului?

N.G.: Cred că e alchimie. Cred că este o combinație de multe elemente care se unesc și alcătuiesc un rezultat bun la sfârșit!

Foto: Netflix

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…

Cele mai bune destinații de Revelion din Europa. Tu unde petreci noaptea dintre ani?

Vrei să începi un an nou, într-un loc cu totul și cu totul nou? Îți prezentăm lista cu…

Rămâi în formă peste iarnă! Iată 5 obiceiuri care duc la creșterea în greutate în sezonul rece

Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le eviți pentru a nu câștiga în greutate peste…

S-a deschis oficial expoziția-manifest Monica Lovinescu, ”Vocea care ni s-a dat”

Expoziția „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei…