Nicoleta Nicolae ∙ April 14, 2022 ∙ 8 min read

Nu m-au dat niciodată afară banii din casă, am muncit pentru fiecare bănuț câștigat, sunt un om calculat și nu îmi place să risc. Știam, citeam despre Bitcoin și previziunile legate de piața de monede virtuale, cât să nu fiu luată drept ignorantă. În rest, nu mă prea interesa. Dar, recunosc, mă fascinau poveștile auzite în stânga și-n dreapta: cum că X și-a vândut apartamentul și
și-a investit banii în Bitcoin, iar acum are în portofel criptomonede care valorează peste un milion de euro, sau că Y și-a pariat economiile de câteva zeci de mii de euro pe Ethereum. Și, dacă stau să mă gândesc ce dobânzi dau băncile din România ca să-ți ții economiile… poate că, cine știe, e mai bine să riști și să investești în criptomonede. Dar, să revenim la povestea mea.

Vine într-o zi colegul Daniel și-mi povestește cu entuziasm despr cât i-a crescut lui Cardano în două zile și nu mai știu ce altă monedă era pe val… Era foarte fericit că în doar două luni își dublase investiția. Atunci am zis: Gata! Este cazul să-mi descarc o aplicație și să-mi cumpăr și eu câteva fracții de Bitcoin, un sfert de Ethereum și niște Cardano, că… nu se știe. Am investit câteva sute de euro și i-am lăsat acolo. Dar, surpriză! Dincolo de câștig, portofelul virtual a devenit o dependență. În fiecare dimineață, primul lucru pe care îl fac atunci când iau telefonul în mână este să verific ce se mai întâmplă cu investiția mea. Mă entuziasmez când crește, mă întristez când scade. Și, recunosc, în cele 11 luni de când am investit primii euro, am vrut să renunț de vreo două ori. Apoi, m-am răzgândit. E ca o relație cu suișuri și coborâșuri. Dar m-am decis să continui. Și, între timp, am început să citesc mai mult despre piața virtuală și să stau de vorbă cu oamenii care asta fac în fiecare zi. Astfel, pentru a tranzacționa cu succes, trebuie să înțelegi cum funcționează și încotro se îndreaptă domeniul în care vrei să investești. Acesta este și motivul pentru care am cerut lămuriri de la doi specialiști, oameni care urmăresc piața de criptomonede. Citiți cu
atenție, informați-vă și stați mereu cu un ochi pe portofoliul vostru virtual. Eu una știu sigur că asta o să fac și mâine, la prima oră, dimineață.


Ce spune Marian Andrei (realizator iLike IT, Pro TV)
„1.71 trilioane de dolari. Atât valorează piața de criptomonede în acest moment. Bitcoin și Ethereum au cea mai mare cotă de piață. Pe lângă cele două criptomonede mai există alte 8.000. Dincolo de cifre trebuie să ne uităm și la popularitatea pieței criptomonedelor. Toată lumea vorbește despre asta, toți visează să dea lovitura, să devină milionari peste noapte. Tot fenomenul seamănă un pic cu celebrul «gold rush» de pe la mijlocul secolului al XIX-lea. În realitate, doar foarte puțini au găsit aur. Dacă e bine sau nu să investim în ele?Sincer, nu! Dacă totuși vreți să investiți, folosiți sume mici. Cunosc cazuri de români care și-au făcut credite ca să investească. De la un punct încolo, totul începe să semene cu un joc de noroc. Piața este volatilă și tremură la fiecare știre negativă sau crește brusc când scrie Elon Musk vreo chestie pe Twitter.
E un circuit simplu: eu cumpăr la o sumă de la cineva, apoi vând altcuiva la o altă sumă. Fac bani de pe seama celui care cumpără, impulsionat și el de vreo știre pe care a auzit-o pe undeva. Sau poate vând în pierdere, panicat că se duce toată piața în jos. Bun, dar cu ce ar fi diferit de o investiție la bursă? Păi, o acțiune este o parte din companie… iar creșterea sau scăderea ei în valoare depinde doar de succesul companiei.


Cum va fi piața peste 5-10 ani?

Mi‑ar plăcea să pot să ghicesc viitorul. Dacă acum 5 sau 10 ani aș fi investit în criptomonede, aș fi răspuns la acest interviu de pe o insulă din Oceanul Indian.
Acum sunt în redacție, la treabă. Cu siguranță o să vedem piața criptomonedelor foarte bine reglementată și taxată, recunoscută oficial de foarte multe guverne, autorități financiare, bănci centrale. O parte din proiectele actuale vor dispărea, vor apărea altele care promit că vor schimba lumea. De-asta e important să investiți cu cap, să faceți un plan și băgați bani în asta doar după ce ați achitat și ultima factură și frigiderul este plin.”


Ce spune Simon Peters (analistul pentru piața criptoactivelor al platformei de investiții eToro)?


„Criptoactivele sunt active digitale care pot fi transferate, stocate și tranzacționate electronic. O trăsătură definitorie a tuturor criptoactivelor este faptul că acestea se bazează pe tehnologia registrelor distribuite (DLT). Un registru distribuit este, în esență, o bază de date computerizată a tranzacțiilor
și nu are un administrator central sau o stocare centralizată a datelor. Deoarece toate informațiile din baza de date sunt stocate în întreaga rețea, se spune că este «descentralizată». În cazul unui registru distribuit, orice tranzacție
care are loc în rețea este înregistrată în mai multe locuri în același timp. Acest lucru înseamnă că există un nivel mai ridicat de securitate în comparație cu un registru «centralizat», în care datele sunt stocate într-un singur loc.


1. Blockchain este cel mai cunoscut tip de DLT. Aceasta este tehnologia pe care se bazează multe criptoactive populare. Toate datele unei tranzacții sunt publice și disponibile pentru toți. Acest lucru face practic imposibil ca cineva să
falsifice o tranzacție.

2. Criptomonedele pot fi împărțite, în general, în trei categorii principale de utilizare. Criptomonede: sunt monede digitale care sunt concepute pentru a funcționa ca mijloc de schimb. Criptomonedele sunt, în unele privințe, asemănătoare cu monedele tradiționale, însă ceea ce le face unice este faptul că, în general, nu sunt emise de nicio autoritate centrală. Acest lucru înseamnă că, teoretic, sunt imune la interferențele și manipulările guvernamentale. Printre exemplele de criptomonede bine-cunoscute se numără Bitcoin și Dogecoin.
Token-urile de utilitate: acestea sunt token-uri care dau dreptul proprietarului de a utiliza o funcție, un produs sau un serviciu furnizat de emitentul token-ului.
Atunci când investiți într-un token de utilitate, primiți în schimb o formă de beneficiu definibil. Printre exemplele de token-uri de utilitate bine cunoscute se numără Ethereum.
Token-uri de securitate: acestea sunt active digitale care reprezintă drepturi legale de proprietate asupra unor active din lumea reală, cum ar fi acțiuni, mărfuri sau bunuri imobiliare. Token-urile de securitate sunt concepute ca oportunități de investiții și au caracteristici asociate cu instrumentele financiare
tradiționale.

3. Există mai multe motive pentru care investitorii pot sau nu să dorească să
investească în criptoactive. Primul este volatilitatea – criptoactivele sunt încă în fază incipientă, ceea ce înseamnă că schimbările de preț pot fi semnificative. Acest lucru le oferă investitorilor oportunități, dar îi și expune la un risc sporit.
Un alt motiv pentru care investitorii ar putea dori să investească în criptoactive
este faptul că acestea sunt descentralizate. Prin urmare, în teorie, dacă piețele bursiere intră pe piețe bear (o perioadă pe parcursul căreia bursele de valori înregistrează scăderi accentuate ale prețurilor instrumentelor financiare, în timp ce încrederea investitorilor se află la cote minime – n.red.), s-ar putea ca
același lucru să nu se întâmple și în cazul criptoactivelor. Criptoactivele, spre deosebire de acțiuni, pot fi tranzacționate non-stop. În cele din urmă, criptoactivele pot oferi diversificare. Datorită faptului că sunt descentralizate,
adăugarea de active diferite într-un portofoliu poate contribui la asigurarea protecției și la reducerea riscului.


4. Principalele evenimente care ar putea influența anul 2022 sunt:
Mai multe țări care ar face din Bitcoin mijloc legal de plată urmând exemplul El Salvadorului (El Salvador a devenit prima țară care a acordat acest statut Bitcoinului).
Stablecoins și potențiala reglementare a acestora. În timp ce stablecoins sunt utilizate în principal pentru a facilita tranzacțiile cu alte criptoactive, acestea ar putea deveni utilizate pe scară largă de către gospodării și companii pentru a face plăți. Ar putea fi create mai multe stablecoins (de către bănci, de exemplu) și utilizate ca rampă de acces la ecosistemul cripto pentru a obține
expunere.
Mai multe rețele metaverse web 3.0 și token-uri NFT și un flux mai mare de capital care să intre în acest spațiu. În ceea ce privește NFTurile, am putea vedea token-uri de active din lumea reală reprezentate și tranzacționate ca NFT-uri pe blockchain.”

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…