Monica Cismaru ∙ September 4, 2020 ∙ 5 min read

cottagecore

Cottagecore se traduce printr-o estetică bucolică, pastorală a stilului de viață. Este un paradis rustic la nivel de imagine și de stil de viață, care a devenit un fenomen global, în care vechiul întâlnește noul, în care conceptul vieții simple de la țară este idealizat. Cottagecore aduce valorile rurale la oraș, iar pentru mulți dintre cei carantinați în apartamente mici de bloc, ”cottagecore aduce nostalgia tinereții și a libertății”, spun antropologii.

Această estetică a înflorit in timpul pandemiei, perioadă în care oamenii s-au orientat către viața din jurul casei și și-au dedicat timpul obiceiurilor specifice vieții de la țară, opuse dinamicii urbane. Din cauza/datorită carantinei, oamenii au avut brusc mai mult timp, iar atenția lor s-a îndreptat către traiul simplu, dedicat îngrijirii casei, gătitului, cultivării pământului, lucrurilor handmade, creșterii de animale domestice etc. Curentul cottagcore s-a extins și în modă, iar ultima jumătate de an, cel puțin, a fost dominată de această estetică.

 

View this post on Instagram

 

#welcome to #oberwood

A post shared by Oberwood (@oberwood_porumbacu_de_sus) on

Acest trend este documentat masiv în realitatea virtuală, unde putem vedea cel mai bine cum elementele care compun acest stil au fost adaptate prezentului. Distanțarea socială și statul acasă le-au permis oamenilor să acorde atenție lucrurilor uitate și considerate perimate și arhaice, până mai ieri, cum ar fi creșterea albinelor și producția propie de miere, cultivarea legumelor în propria grădină, creșterea de animale, gătitul exclusiv acasă, picnicurile, berea craft și pâinea de casă, cam tot ceea ce făceau străbunicii noștri în mod obișnuit în trecut, obiceiuri uitate azi, pentru care nimeni nu mai avea nici timp, nici dispoziție. La nivel micro, curentul cottagecore poate fi tradus prin amenajarea minimalistă a casei, cu piese din materiale naturale, eventual recondiționate, amenajarea de colțuri verzi sau terarium, ocuparea unor spații mici și, în general, adoptarea simplității ca stil de viață.

 

View this post on Instagram

 

Some days there isn’t a summer hat in the whole world big enough for me to hide underneath – or at least that’s how I feel. ⁣ ⁣ That’s when I stop, make a list of the things that have to get done (not what I want to get done), and go for a walk. ⁣ ⁣ Being outside, even for 10 minutes – moving my body, feeling the sun, breathing the fresh air – is enough to help me cope.⁣ ⁣ The key is to not be hard on yourself. I’m imperfect, and you are too. It’s okay to be sad, even if you think “things could be so much worse.” Don’t devalue your own emotions. ⁣ ⁣ And now that the workday is through, I will spend the rest of my day in the garden planting our cold weather vegetables because fall is right around the corner 🍁⁣ ⁣ // photo: @threeregionnc ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #thedoctorette #behidadolic #cottagecore #cottagecorefashion #cottagecoreaesthetic #vintageaesthetic #momentsofmine #shopsmall #supportsmallbusiness #fewerbetter #meadowflowers #visitnc #vintageprairiedress #vintagecore #fieldofflowers #puffysleeves

A post shared by Nicole Cranley, Ph.D. (@thedoctorette) on

În universul idealistic cottagecore, tehnologia este aproape inexistentă, fără emailuri care așteaptă răspunsuri urgente, fără evenimente cu dress-code, fără ambuteiaje și fără ore suplimentare făcute la ordinul unui șef tiranic. Munca este mai mult domestică, iar satisfacția este adusă de epuizarea din jurul gospodăriei.

Impactul masiv a trendului cottagecore se poate observa cel mai bine în modă, unde rochiile în stil țărănesc, din pânze naturale, înflorate, cu mâneci bufante și corsaje delicate nu lipsesc din garderoba niciunei femei intersate minimum de modă. Imaginile cu stilizarea rochiilor de inspirație prairie, vaporoase, foarte feminine, umplu conturile de social media, iar referința cea mai bună a acestui concept este estetica victoriană.

Cottagecore este emblema generației Z, iar daca trendul ar fi fost un film, ar fi fost reprezentat cel mai bine de Little Women.

 

View this post on Instagram

 

folklore deluxe edition featuring bonus song “the lakes” is now available to stream/download 🌊 📷: Beth Garrabrant

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift) on

În muzică, cea care a îmbrățișat și a redat cel mai bine influența cottagecore este Taylor Swift, prin cel mai recent album, Folklore, lansat în plină pandemie. Alături de ea, se mai află Hozier sau Florence and the Machine.

 

View this post on Instagram

 

Happy International dog day 🐶 sage trying her luck with a kiss on the lips 💋

A post shared by David Beckham (@davidbeckham) on

Dacă trendul ar fi fost o vedetă, ar fi fost David Beckham, care s-a refugiat la casa familiei de la țară, din Cotswolds, unde s-a filmat construind de la zero un stup din lemn.

Related Posts

Ce filme și seriale noi vedem în iulie pe platformele de streaming

Afară e tot mai cald, iar activitățile în aer liber sunt mult limitate din cauza caniculei, așa că…

Goana după viață. Text by Andreea Esca

De când s-au ridicat restricțiile pandemice și avem și războiul ăsta în coaste, mi se pare că toți…

Darius Mabda, câștigător ”Românii au talent”: ”Am pierdut o parte din copilărie”

Darius Mabda este, la doar 13 ani, deținătorul trofeului celui mai recent sezon ”Românii au talent” (PRO TV)….

Coca-Cola lansează platforma globală Coke Studio™ și oferă premii VIP la cele mai mari festivaluri de muzică din Europa

Șapte tineri artiști reinterpretează piesa „A Kind of Magic” a legendarei trupei Queen, într-un videoclip lansat la nivel…

Ce filme noi vedem în iulie la cinema

Da, știm, în luna iulie nu prea mai stă nimeni în oraș. E sezonul vacanțelor la plajă și…

Cameron Diaz revine în lumea filmului după o pauză de 8 ani

Cameron Diaz iese oficial din lunga pauză de pe platourile de filmare, timp în care s-a dedicat în…

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul R. Kelly a fost condamnat miercuri de tribunalul din New York la o pedeapsă cu închisoarea de…

TIFF.21 a ajuns la final. 10 zile de poveste și momente speciale alături de comunitatea IQOS

Una dintre cele mai așteptate ediții ale Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat cu rezultate de excepție…

5 lucruri pe care nu le știai despre Anne Hathaway

Anne Hathaway (39 de ani) a revenit în atenție recent cu două noi mega-producții, după o perioadă de…

Winona Ryder și-a găsit sufletul-pereche. Cine este bărbatul cu care are o relație de 10 ani

Winona Ryder (50 de ani) are de mai bine de 10 ani o relație cu designerul Scott Mackinlay…