A List Magazine ∙ November 10, 2023 ∙ 7 min read

De Ioana Andriescu

Există oameni care percep documentarele ca fiind plictisitoare, în timp ce alții sunt atrași de informațiile noi pe care le dobândesc cu ajutorul lor. Dacă vă regăsiți în categoria celor care nu pot găsi un documentar atractiv și sunt ușor plictisiți de cele oferite pe piață, vă ofer câteva sugestii care s-ar putea să fie exact ceea ce căutați.

Mai jos, găsiți câteva documentare interesante care vă pot captiva atenția:

“Man on Wire”

Documentarul relatează povestea lui Philippe Petit, un artist francez care a reușit să traverseze o sârmă între cele două turnuri gemene ale World Trade Center din New York în 1974. Acest act ilegal a fost fără precedent și a atras atenția publicului din întreaga lume. De la personajul în sine la suspans, mister, imagine, muzică și regie, toate sunt realizate într-o manieră superbă, care vă va captiva instant. Pe lângă acest act de curaj, documentarul poate fi interpretat ca o metaforă despre îndeplinirea visurilor, pasiune și curajul de a face lucruri nebunești. Este o poveste memorabilă cu un puternic impact emoțional care vă poate îndemna și pe voi să ieșiți din zona de confort și să “dărâmați munții”.

documentare

“History 101”

Acesta a fost primul serial de tip documentar pe care l-am vizionat pe Netflix. Este ușor de digerat, jucaus și acoperă o multitudine de subiecte sociale captivante. Simplitatea acestuia vă ajută să rețineți lucruri interesante. Nu veți simți bombardamentul cu informații multe și irelevante; este o bază pentru subiecte comune cu care ne întâlnim zilnic, precum plasticul, fast-food-ul, GPS-ul și multe altele. Desi subiectele pot părea plictisitoare la prima vedere, puteți descoperi informații noi și surprinzătoare.

“Cunk on Earth”

Dacă aș trebui să descriu acest serial într-un cuvânt, acela ar fi “COMIC”. Toți ne-am întâlnit cu mici secvențe din acest serial pe TikTok, Reels sau pe YouTube Shorts, care ne-au făcut să râdem. Philomena Cunk, interpretată de Diane Morgan, abordează subiecte despre istorie, alături de experți care o ajută să înțeleagă tainele erelor prin care a trecut umanitatea. Cu umor britanic și o personalitate carismatică, este imposibil să nu râzi când te întâlnești cu acest serial plin de glume și informații pe care le vei putea lega toată viața. Serialul parcurge istoria umanității, de la caverne până la misterele viitorului, oferindu-vă o călătorie educativă și amuzantă.

documentare

“Free Solo”

Un alt documentar care pune în prim-plan curajul, dedicarea și munca este “Free Solo”. Documentarul se concentrează asupra lui Alex Honnold și a escaladării libere a muntelui El Capitan din Parcul Național Yosemite din California. Escalada liberă constă în urcarea unui perete masiv fără a te folosi de vreo ancorare sau vreun echipament de siguranță. Imaginați-vă cât de stăpân pe voi trebuie să fiți și cât curaj trebuie să aveți să vă lăsați viața nu doar în propriile forțe, ci și în ale naturii. “Free Solo” oferă o imagine detaliată a pregătirii și antrenamentului înainte de escaladare, unde puteți vedea tot efortul și concentrarea necesare pentru a atinge un astfel de nivel de performanță. Alex Honnold își gestionează inclusiv relațiile personale în lumina riscurilor extreme la care se expune regulat. Regizorul Jimmy Chin și echipa de filmare capturează imagini impresionante care vă țin cu sufletul la gură, creând niște secvențe cinematografice tensionate și emoționante. Recomand acest documentar pentru a vă motiva să munciți pentru ceea ce vă doriți. Este important să celebrăm acești oameni prin asemenea prezentări cinematografice, deoarece ei pot deveni cei care ne împing să facem ceva unic, unde este nevoie de mult curaj și ne pot îndruma către a face imposibilul posibil.

“Franca: Chaos and Creation”

documentare

În zona modei, am vrut să găsesc un documentar cu adevărat unic, așa că am apelat la Ioana, o studentă care a absolvit facultatea de jurnalism în modă din Londra și jurnalismul în București. Acesta este documentarul ei preferat în această secțiune. “Franca: Chaos and Creation” este un documentar despre Franca Sozzani, fost redactor-șef la Vogue Italia până în 2016. Ioana spune: “Am considerat-o mereu pe Franca un disruptor în industrie, o mână de fier care a știut să își impună viziunea creativă și să captiveze publicul cu abordări de care ne amintim și astăzi, la peste trei decenii de când a preluat conducerea la Vogue Italia. Ce m-a surprins, însă, a fost cum acest documentar a captivat blândețea Francăi. A fost o revelație pentru mine să o văd pe această persoană pe care o percepeam drept o forță creativă imbatabilă, sensibilă, alături de fiul ei, care a regizat documentarul.”

La recomandarea ei, am vizionat și eu acest documentar, care într-adevăr te captivează prin prezența și complexitatea acestei titane din moda. Din punctul meu de vedere, acest documentar este un must-watch, nu doar pentru a obține o fereastră în lumea modei, ci și pentru a cunoaște mai bine povestea Franca Sozzani, pe care toți cei care se numesc “pasionați de modă” ar trebui să o cunoască.

Ioana a mai adăugat: “Un alt documentar care m-a marcat întru-totul a fost „McQueen”, despre designer-ul Alexander McQueen. La fel ca în cazul Francăi, și McQueen a fost o persoană cu o forță creativă mai mare decât viața. Este un documentar emoționant, am plâns foarte mult la el, iar multe scene mi-au rămas întipărite în minte până acum, la câțiva ani după ce am văzut documentarul prima oară.” Ceea ce mi s-a părut de-a dreptul interesant a fost modul în care a încheiat această întrebare a mea: “Care este cel mai bun documentar care abordează subiectul modei?” Ea a sintetizat în următoarele cuvinte: “Mă uit la aceste documentare ori de câte ori nu mă mai regăsesc în ceea ce se întâmplă în industria modei sau mă simt extenuată de ea. Ambele reprezintă manifesto-uri pentru adevărata esență a modei și, de fapt, a creației sub orice formă.”

Nu ar trebui să dăm un pas înapoi când vine vorba de ceea ce înseamnă un “documentar” și să catalogăm această categorie ca fiind plictisitoare, având în vedere nenumărații producători care au reușit să ridice statutul acestora prin imagini, povești, muzică și alte elemente de care te poți îndrăgosti. Documentarele pot fi captivante și edificatoare. Ele oferă o privire în lumea reală, surprinzând adesea aspecte ale vieții pe care nu le-am descoperi altfel. E ca și cum ai face o călătorie în timp și spațiu fără să ieși din casă.

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…

Cele mai bune destinații de Revelion din Europa. Tu unde petreci noaptea dintre ani?

Vrei să începi un an nou, într-un loc cu totul și cu totul nou? Îți prezentăm lista cu…

Rămâi în formă peste iarnă! Iată 5 obiceiuri care duc la creșterea în greutate în sezonul rece

Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le eviți pentru a nu câștiga în greutate peste…

S-a deschis oficial expoziția-manifest Monica Lovinescu, ”Vocea care ni s-a dat”

Expoziția „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei…