Monica Cismaru ∙ September 11, 2020 ∙ 4 min read

cele mai bune thrillere

Un film bun poate fi descris ca o structură complexă, o rețea densă de straturi care se împletesc perfect și care reflectă elemente ce țin de psihicului iman. Thrillerele reușite nu atacă temele într-un mod clișeistic și plictisitor, iar evenimentele neprevăzute și anormalitatea sunt cele ce captează atenția publicului. Iată care sunt considerate cele mai bune thrillere ale secolului.

10. Shutter Island (regia Martin Scorsese)

La momentul apariției, în 2010, Shutter Island (cu Leonardo DiCaprio) în rol principal a fost unul dintre cele mai discutate filme, datorită profunzimii psihologice și a compoziției fără cusur a adaptării pentru marile ecrane a romanului scris de Dennis Lehane în 2003. Shutter Island este un film cu multe detalii simbolice și indicii de natură metaforică.

9. The Machinist (regia Brad Anderson)

Chinuit de insomnie, mașinistul Trevor Reznik (Christian Bale) se confruntă cu pierderea în greutate și cu izolarea socială. În timpul unei vizite la localul în care mergea în mod obișnuit, o cunoaște pe chelnerița Marie. După un accident de muncă, viața lui se destramă în bucăți și nici măcar întâlnirile cu Marie și cu fiul ei nu-l mai pot salva de la chinul revenirii unor amintiri teribile, îngropate în adâncul subconștientului său. Filmul exemplifică magistral decăderea psihică și fizică a personajului principal. Interpretarea lui Christian Bale este magnifică și-i oferă o profunzime semnificativă personajului său.

8. The Girl With The Dragon Tattoo (regia Niels Arden Oplev)

Ecranizarea romanelor scadinave se tranformă în thrillere captivante, care ofera fiori prin descrierea amănunțită a atmosferei întunecate nordice, loc fertil pentru supremația răului. Trilogia Millenium a lui Stieg Larsson, ecranizată postum, face parte din galeria celor mai reușite thrillere.

7. Animale nocturne (regia Tom Ford)

După ce primește un manuscris blestemat de la fostul ei soț, proprietarea unei galerii de artă, Susan, iese din mariajul mort și se lasă prinsă într-o poveste sinistră. Pe măsură ce evoluează povestea, Susan se confruntă cu metafore chinuitoare asupra propriei ei vieți și face paralele între trecut și prezent.

6. Black Swan (regia Darren Aronofsky)

Filmele lui Aronofsky sunt caracterizate prin elemente de natură sinistră și printr-o estetică dark, iar Black Swan nu face excepție. Filmul poate fi considerat una dintre cele mai profunde incursiuni în mintea unui personaj chinuit din punct de vedere psihic. Obsesia pentru artă a unei balerine se transformă într-o forță autodistructivă, care îi pune în pericol integritatea fizică și psihică.

5. Enemy (regia Denis Villeneuve)

Filmul în care Jake Gyllenhall deține rolul principal te urmărește mult timp după ce s-a încheiat și reușește să penetreze mintea privitorului într-un mod în care puține producții au reușit în ultimii ani.

Filmul este bazat pe romanul Omul duplicat al autorului portughez Jose Saramago și spune povestea unui profesor frustrat care e blocat în propria lui viață anostă, ”condimentată” cu sesiuni sexuale sordide. Printr-o întâmplare, profesorul descoperă că are o dublură, pe care încearcă s-o contacteze ca să rezolve misterul. Filmul își propune să descurce o pânză de păianjen bine țesută din metafore psihologice și relații interpersonale.

4. Caché (regia Michael Haneke)

Suspansul filmului este redat de ilustrarea stresului psihologic și a vinei reprimate a unei familii terorizate de un hărțuitor invizibil. Producția nu beneficiază de elemente cinematice obișnuite, nu are fundal muzical, dar backgroundul de sunet este mai apăsător decât ne-am aștepta, iar anxietatea este redată de fricile primare ale societății.

3. Oldboy (regia Park Chan-wook)

Cinemaul sud-coreean are una dintre cele mai bine conturate estetici din lumea filmului, iar producția lui Park Chan-wook a rămas de referință în domeniu. Filmul poate fi descris ca o intrepretare modernă a tragediilor antice grecești, combinate cu noul val sud-coreean. După ce este închis timp de 15 ani într-o cameră de hotel, un bărbat pornește un act de răzbunare asupra celor care i-au ucis soția. Filmul este presărat cu o mulțime de elemente ce redau nedreptatea, incestul, suicidul și violenta ieșită din comun și creează un labirint al perversiunilor.

2. Memento (regia Christopher Nolan)

Filmul începe cu sfârșitul și spune povestea de la coada la început. Totuși, anumite scene, filmate în alb și negru, respectă ordinea cronologică, ceea ce poate deveni confuz, la un moment dat, dar reușește totuși să captiveze audiența timp de 109 minute. Protagonistul Leonard suferă de pierdere de memorie pe termen scurt și încearcă să elucideze misterul violului și al morții soției lui. Pentru a-și aminti toate detaliile descoperite pe parcurs, personajul se bazează pe fotografii și pe tatuajele pe care și le face.

1. Mulholland Drive (regia David Lynch)

A urmări un film de David Lynch poate fi echivalent cu a intra în coșmarul altcuiva. Intriga este confuză, dar captivantă și încearcă să penetreze cele mai adânci straturi ale psihicului uman. Mulholland Drive este considerat unul dintre cele mai intrigante filme, iar BBC a clasat producția pe locul întâi în 2016 în topul celor mai bune filme ale secolului.

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…