Monica Cismaru ∙ January 29, 2024 ∙ 6 min read

Unul dinre cei mai mari regizori ai secolului 20, Roger Vadim, a rămas celebru atât pentru filmele sale cât și pentru relațiile pe care le-a avut cu cele mai frumoase și râvnite actrițe.

Roger Vadim și-a pus semnătura pe unele dintre cele mai bune producții cinematografice ale generației sale, dar s-a remarcat și prin spiritul său de mare cuceritor, având mereu la braț cea mai frumoasă și admirata actriță, care, cel mai adesea, juca în filmele sale.

Roger Vadim s-a născut pe 26 ianuarie 1928 la Paris, locul în care a și murit, în 2000. A fost unul dintre cei mai prolifici regizori ai generației sale, cu filme care au trezit controverse și emoții care mai de care mai diverse. Printre cele mai cunoscute producții ale sale se numără Et Dieu… créa la femme („Și Dumnezeu a creat femeia⁠, 1956, Et mourir de plaisir (1960), Barbarella (1968) și Pretty Maids All in a Row⁠ (1971).

Marele cuceritor Roger Vadim a fost mereu înconjurat de cele mai frumoase actrițe, cărora le-a accelerat ascensiunea în lumea filmului. Astfel, la brațul său s-au aflat, de-a lungul timpului, frumuseți talentate precum Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Annette Stroyberg sau Jane Fonda.

Brigitte Bardot

Roger Vadim și Brigitte Bardot

Prima sa mare iubire a fost Brigitte Bardot, pe care Vadim a remarcat-o pe când viitoarea mare actriță avea doar 15 ani, în 1949, și apărea pe coperta revistei Elle. A chemat-o la o audiție pentru un film, iar întâlnirea a fost dragoste la prima vedere. Când Bardot a împlinit 18 ani, a fost cerută în căsătorie de Roger Vadim, iar nunta a avut loc la Biserica Notre-Dame-de-Grâce-de-Passy, din Paris.

După nuntă, începe seria filmelor în care Brigitte Bardot joacă rolul principal și devine o vedetă în adevăratul sens al cuvântului, totul sub bagheta talentatului ei soț. Astfel, tânăra speranță Brigitte Bardot e distribuită în filmul Futures vedettes⁠ („Viitoare vedete”) și apoi în Et Dieu… créa la femme („Și Dumnezeu a creat femeia⁠), din 1956. Filmul e un mare succes de casă și de critică, iar Brigitte Bardot e pe culmile succesului și devine un adevărat sex-simbol. În film, tânăra actriță joacă alături de Jean-Louis Trintignant.

Cuplul nu are copii și divorțează în 1957, dar rămân în relații amicale și colaborează și în alte proiecte de cinema. Motivul divorțului l-ar fi constituit relația extraconjugală a lui Brigitte Bardot cu Jean-Louis Trintignant.

Vadim și Bardot mai lucrează împreună la alte patru filme:  Îndrăgostiți sub clar de lună (1958), La Bride sur le cou⁠ (1961), Le Repos du guerrier⁠ (1962) și Don Juan 73⁠ (1973), dar niciunul nu atinge succesul lui Et Dieu… créa la femme.

Annette Stroyberg

Roger Vadim a realizat în 1959 productia  Les liaisons dangereuses, în care joaca si actrita de origien daneza Annette Stroyberg, alaturi de Gérard Philipe, Jeanne Moreauși  Jean-Louis Trintignant. Vadim o cunoscuse pe Stroyberg in 1958, în timpul filmărilor pentru Îndrăgostiți sub clar de lună. Cei doi se căsătoriseră în același an și au avut o fiică, Nathalie Vadim. Cuplul Vadim-Stroyberg se destramă în 1960, după ce jucaseră împreună în Et mourir de plaisir.

Catherine Deneuve

Roger Vadim pune ochii în 1961 pe tânăra speranță Catherine Deneuve, care avea doar 17 ani. Cei doi se întâlnesc pe platoruile de filmare ale filmului Pariziencele, regizat de Marc Allégret, mentorul lui Vadim, cel care semnează partitura din scenariu care i-a revenit lui Deneuve.

Roger Vadim și Catherine Deneuve se indragostesc fulgerator, iar doi ani mai tarziu, vine pe lume fiul lor, Christian Vadim. În același an, 1963, Vadim îi oferă partenerei lui rolul principal din Le Vice et la Vertu (Viciul și virtutea), care devine un esec de casă și de critică.

Povestea lor de dragoste nu durează mult, iar în 1964 intervine ruptura dintre Roger Vadim și Catherine Deneuve, în urma căreia actrița rămâne cu un mare capital de notorietate.

Jane Fonda

În același an în care se desparte de Catherine Deneuve, Roger Vadim pune ochii pe Jane Fonda, care avea pe atunci 27 de ani. Cei doi se cunosc pe platourile de filmare ale producției La Ronde. În 1967, Roger Vadim și Jane Fonda se căsătoresc și au o fiică, Vanessa, născută la Paris, în 1968.

Roger Vadim o distribuise pe soția lui, Jane Fonda, în filmul  La Curée, unul dintre cele mai de succes filme din 1966, iar în 1968 realizează Barbarella, un SF cu tente erotice inspirat de benzile desenate ale lui Jean-Claude Forest. Fonda mai joacă sub bagheta lui Vadim în Povestiri extraordinare.

Jane Fonda renunță la mariaj pentru a se dedica activismului politic și se mută în Statele Unite, iar cei doi divorțează în 1972.

Catherine Schneider

Trei ani mai târziu, Roger Vadim își găsește o nouă soție, în persoana Catherinei Schneider, moștenitoarea Imperiului siderurgic Schneider-Creusot, cu care are un fiu, Vania. În 1977, Schneider și Vadim divorțează.

Ann Biderman

După patru divorțuri, în 1980, la 52 de ani, Roger Vadim o cunoaște pe Ann Biderman, o scenaristă americană de 29 de ani, cu care se logodește în 1984 și de care se desparte în 1986.

Marie-Christine Barrault

Regizorul își găsește marea dragoste la vârsta de 62 de ani, în 1990, în persoana actriței Marie-Christine Barrault, pe care o cunoscuse la un festival de film și cu care se căsătorește. Marie-Christine Barrault joacă în câteva piese de teatru regizate de soțul ei, dar și în câteva filme. Cei doi rămân căsătoriți până în 2000, când survine moartea regizorului. Vadim se stinge din cauza cancerului, după o lungă suferință, iar la înmormântarea lui sunt prezente și fostele sale soții – Brigitte Bardot, Annette Stroyberg⁠, Jane Fonda, Catherine Schneider. Vadim a fost înmormântat în Saint Tropez, la câțiva metri de malul mării.

Foto: Hepta

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…