A List Magazine ∙ January 19, 2020 ∙ 3 min read

Poate suna ciudat, dar nu suntem simpli oameni, ci suntem un holobiont. Acest termen descrie un organism care funcţionează ca un ansamblu de mai multe specii care sunt benefice în mod reciproc. Omul este un ecosistem extrem de complex, care cuprinde 39 de trilioane de bacterii (cântăresc aproximativ 1,5 kilograme), majoritatea benefice. Cu alte cuvinte, atunci când ne aşezăm la masă nu mâncăm niciodată doar pentru unul, ci pentru 39 de trilioane, numărul total al bacteriilor care alcătuiesc microbiomul organismului nostru.

În Mănâncă şi învinge boala, considerată una dintre cele mai bune şi documentate cărți despre alimentație și sănătate din ultimii ani, Dr. William W. Li explică cum un microbiom sănătos şi echilibrat ajută la menţinerea stării de sănătate a organismului. Volumul apărut la Lifestyle Publishing House, parte a Grupului Editorial Trei, prezintă, printre altele, cum hrănirea corectă a bacteriilor intestinale dă startul unui efect de domino ce influenţează nu doar digestia, ci şi starea generală de sănătate.

O comunitate bine îngrijită de bacterii gastrointestinale, arată Dr. William W. Li, va influenţa capacitatea de a rezista la boli precum cancerul şi diabetul, de a vindeca rănile şi de a instrui creierul să producă substanţe chimice care ne fac mai sociabili. Studii recente arată cum microbiomul ajută orgasimul să reziste împotriva unor afecţiuni precum boala intestinală inflamatoare, depresie, obezitate, boli cardio-vasculare şi chiar Alzheimer şi Parkinson.

Dieta este cel mai eficient instrument care poate influenţa microbiomul, iar din acest punct de vedere alimentele se împart în:

  • probiotice (alimente care conţin microorganisme vii destinate să menţină sau să îmbunătăţească bacteriile bune din organism): iaurt, produse fermentate precum varză murată sau kimchibrânză (celebra brânză Camembert ilustrează cel mai bine acest efect, dar şi Parmigiano-Reggiano), pâine cu maia (conţine bacterii cu beneficii remarcabile pentru sănătate şi s-a demonstrat că îmbunătăţeşte imunitatea şi suprimă dezvoltarea tumorilor).
  • prebiotice (alimente care nu se digeră şi care hrănesc bacteriile bune din intestine): fibre alimentare

Pe lângă iaurt şi murături, o dietă care are efect benefic asupra microbiomului mai poate include pâine de secarăkiwicrucifere (broccoli, conopidă, bok choy, varză, kale, nap, rucola), muguri de bambusciocolată neagrănucileguminoaseciupercirodievin roşuceai (ceai verde, negru şi oolong)

Cel mai bun mod de a ne alimenta luând în considerare bacteriile bune, spune Dr. William W. Li, este să introducem mai multe fibre din alimente integrale în dietă şi mai puţine proteine animale şi grăsimi sau alimente procesate. Bacteriile intestinale formează apoi metaboliţi care reduc inflamaţiile, ajută la reglarea glicemiei şi a colesterolului şi stimulează imunitatea. Iar de aceste beneficii se vor bucura şi urmaşii celui care a aplicat de-a lungul vieţii aceste reguli.

Cartea Mănâncă şi învinge boala prezintă cititorilor peste 200 de alimente (dintre care nu lipsesc prunele, scorțișoara, pâinea cu maia, vinul roșu și berea, fasolea neagră, roșiile San Marzano, uleiul de măsline, brânzeturi de tipul camembert și cheddar), care îmbunătățesc starea de sănătate, luptând împotriva cancerului, reducând riscul de demență și ameliorând multe alte boli. Cu ajutorul planurilor alimentare din această carte, mâncărurile preferate deja pot fi îmbunătățite pentru a activa cele cinci sisteme naturale de apărare ale organismului: angiogeneza, regenerarea, microbiomul, protecția la nivelul ADN-ului și imunitatea.

Dr. William W. Li este medic și om de știință cunoscut în toată lumea, mai ales ca lider al Fundației pentru Angiogeneză, în cadrul căreia a avut contribuții revoluționare la înțelegerea a peste 70 de boli (inclusiv cancer, diabet, orbire, boli de inimă, obezitate). A publicat peste 100 de articole științifice în reviste ca Science, New England Journal of Medicine, Lancet și a predat la universități prestigioase, cum ar fi Harvard, Tufts și Dartmouth Medical School.

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…