A List Magazine ∙ January 20, 2021 ∙ 2 min read

Sunt cartofii dulci mai sănătoși în comparație cu cei clasici? Conțin mai multe vitamine și minerale? Sunt de preferat atunci când ne dorim să slăbim ori să ne menținem greutatea? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech.

Cartofii se numără printre alimentele preferate ale multor oameni. Pe care este însă mai bine să îi consumăm? Pe cei clasici sau pe cei dulci? Care dintre ei aduc mai multe beneficii sănătății, fără însă a afecta silueta prea tare?

Cartofii dulci

„1 cartof dulce mediu copt are aproximativ 100 de calorii. Conține cam 24 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și 2 grame de proteine. Ei conțin carbohidrați care se digeră lent, ceea ce se traduce printr-o energie susținută pe o perioadă mai lungă de timp. Cartoful dulce furnizează, totodată, o cantitate foarte mare de vitamina A. Aceasta ajută la oxigenarea și energizarea celulelor din întregul corp”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Cartofii clasici

„Cartofii clasici au în general o reputație destul de proastă. Asta pentru că majoritatea oamenilor îi asociază cu prăjirea, o modalitate nu tocmai sănătoasă de a-i pregăti pentru a fi consumați. În schimb, un cartof mediu copt are în medie aproximativ 170 de calorii. El conține 37 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și 5 grame de proteine. Cartofii sunt bogați în potasiu. Conțin chiar mai mult potasiu decât o banană. Cartofii la cuptor furnizează cam 26% din valoarea zilnică necesară a acestui mineral. În plus, cartofii conțin și amidon rezistent. Un tip de amidon pe care corpul nu îl poate digera, ceea ce păstrează la mult timp senzația de sațietate”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Care cartof este mai sănătos?

„Ambele tipuri de cartof reprezintă o sursă sănătoasă de carbohidrați. Cartofii dulci conțin însă mai multe fibre, atât de importante pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, au un indice glicemic mai mic decât cartofii clasici. Este foarte important totuși felul în care îi gătim. Recomand varianta la cuptor sau fierți în detrimentul celor prăjiți. Asta dacă vă doriți să fiți sănătoși și să nu acumulați kilograme nedorite”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…