A List Magazine ∙ February 9, 2022 ∙ 5 min read

Mulți dintre noi obișnuiesc să consume diverse gustări între mesele principale, fie că sunt alimente sărate sau dulci. Din pricina stresului însă, există pericolul să nu mai ținem cont de cantitatea pe care o consumăm și să alegem alimente nesănătoase, dar plăcute la gust. Ele nu doar că generează acumularea de kilograme în plus, dar ne afectează și sănătatea. Nutriționistul Gianluca Mech a întocmit lista gustrărilor care se regăsesc cel mai des printre preferințele oamenilor, dar pe care nu le recomandă sub nicio formă.

Putem apela la gustări între mese, dar este important ce alegem și să fim conștienți de cantitatea pe care o consumăm și dacă acele produse sunt chiar benefice organismului ori sunt doar alegeri bazate pe gust plăcut. În general, o dietă echilibrată poate include 3 mese și două gustări zilnic, spune nutriționistul.

Ce sunt gustările și de ce le consumăm?

„Gustările sunt acele alimente și băuturi pe care le consumăm între mesele principale. Din păcate, în loc să reprezinte alimente proaspete, cu un aport de vitamine și minerale, de cele mai multe ori regăsim alimente procesate și pline de grăsimi, carbohidrați sau zahăr și asta pentru că oamenii sunt tentați de gustul plăcut al acestora”, declară specialistul.

De ce gustări e recomandat să ne ferim?

Chipsuri

„Chipsurile pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor nu au valoare nutrițională. Consumul lor duce în timp la creșterea în greutate și la efecte negative asupra sănătății. Fie că sunt sărate sau aromate, ele au un conținut foarte ridicat de sodiu. Din această cauză, pot provoca probleme de sănătate precum creșterea tensiunii arteriale sau afecțiuni cardiovasculare, inclusiv în rândul tinerilor. O altă problemă este că multe sunt prăjite în ulei, ceea ce le face să fie pline de grăsimi nesănătoase”, adaugă nutriționistul.

Croissantele din supermarket

„Deși sunt pufoase și apetisante, croissantele sunt o bombă calorică. Conțin foarte multe calorii, și au la bază unt și mult zahăr. Știm cu toții faptul că zahărul nu este bun pentru sănătate, iar consumat în exces poate cauza probleme grave de sănătate, ca să nu mai vorbim despre siluetă, care este compromisă atunci când consumăm zilnic cantități mari”, spune acesta.

Biscuiți

„Atunci când mâncăm biscuți, spre exemplu, care conțin mult zahăr, în corpul nostru se petrece o creștere bruscă a glicemiei în sânge, nivelul urmând să scadă apoi la fel de brusc. Se transmite astfel creierului informația că avem nevoie de și mai mult zahăr, iar așa apare dependența de dulce. Biscuiții sunt dulciuri nesănătoase care conțin zahăr, dar nu și nutrienți sau fibre. Consumul de astfel de alimente nu ne aduce deloc beneficii, iar senzația de foame se va reinstala rapid”, spune Gianluca.

Produse de patiserie

„Produsele de patiserie conțin, de cele mai multe ori, grăsimi hidrogenate, aditivi, emulgatori și potențiatori de aromă. Afectează în mod negativ nivelul glicemiei din sânge, dar și colesterolul, putând astfel să conducă la apariția unor probleme de sănătate cronice. Vorbesc aici despre pateurile cu brânză, foietaje și gogoși”, declară acesta.

Popcorn

„Floricele de porumb ambalate, pe care le găsim în magazine, au o cantitate ridicată de sare. Consumul excesiv de sodiu poate provoca hipertensiune arterială și poate duce la alte complicații de sănătate. Există și popcorn cu diverse toppinguri, care conțin astfel și mult zahăr. Adaosul de unt, zahăr și sare le transformă într-o gustare total nesănătoasă”.

Iaurt cu fructe

„Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine conține un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză și alte zaharuri. Este recomandat să consumați iaurt simplu, iar, dacă vreți să aibă și aromă, fructe proaspete tăiate în bucăți, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse semințe”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Ciocolata cu umplutură

„Rar am întâlnit persoane care să spună că nu le place ciocolata. Ea poarte reprezenta o gustare între mese, dar în cantități foarte mici. Cunoaștem cu toții cazuri în care ne propunem să consumăm o pătrățică și ajungem să terminăm întreaga ciocolată. Nu este necesar să o eliminăm complet din alimentație, dar să nu cumpărăm ciocolata cu umplutură pentru că are o cantitate foarte mare de zahăr și riscăm să nu mai ținem cont de porția consumată. Alegem întotdeauna ciocolata simplă, neagră, cu conținut ridicat de cacao, peste 70%, și din care putem consuma o pătrățică pe zi. E important să ne educăm să ținem cont de aceste porții mici”.

Există gustări fără zahăr și făină, recomandate și diabeticilor

„Am studiat intens alternativele sănătoase ale gustărilor pe care le preferă toată lumea și mi-am dorit să găsesc acele rețete complet sănătoase, care să ofere și gustul plăcut pe care oamenii îl doresc, dar să protejeze în același timp silueta și sănătatea. După mulți ani de studiu, am conceput produse Glycemic Firendly, parte a Dietei Tisanoreica. Este vorba despre gustări și dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să își mențină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce țin o dietă ketogenică. Am înlocuit făina tradițională cu amidon rezistent. Acesta contribuie chiar la reducerea glicemiei postpranidale, de după masă.

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…