A List Magazine ∙ August 14, 2023 ∙ 4 min read

La orele de vârf, în timpul verii, plaja este adesea destul de aglomerată. Familiile, grupurile de tineri, copiii și animalele de companie reprezintă fundalul ideal pentru a te distra și a petrece zile fără griji, dar nu și punctul de plecare ideal pentru a te dedica meditației. Pentru a fi cu adevărat eficientă și pentru a aduce beneficii corpului și minții, meditația trebuie să se desfășoare într-un loc relaxant, care să-ți permită să te conectezi cu mintea, corpul și sufletul tău. 

Cele mai bune momente sunt cele ale răsăritului și apusului, în primul rând pentru numărul (de obicei) mic de oameni prezenți pe plajă, ceea ce nu numai că îți va permite să te concentrezi mult mai bine, ci și să te ghidezi după sunetele mării și briza aproape întotdeauna prezentă în zona litoralului.

Un alt motiv pentru care începutul și sfârșitul zilelor sunt cele mai bune momente pentru a practica meditația pe plajă este că răsăritul și apusul soarelui pot fi integrate în rutină și pot deveni și o sursă de senzații pozitive.

Cum să practici meditația?

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că meditația poate fi concepută ca parte a unei sesiuni de yoga sau ca un exercițiu de sine stătător. Nu există o singură modalitate de a face acest lucru. Există cei care profită la maximum de această practică făcând-o într-un mod static – stând într-un loc unde se simt confortabil – și cei care pot implementa momentul meditației în cadrul altor acțiuni. Așa cum am amintit, plaja, în anumite momente ale zilei, poate fi, fără îndoială, cadrul perfect pentru momente de meditație, atenție sau yoga.

Indiferent de tehnica aleasă, primul sfat este să abordezi momentul meditativ îmbrăcat în costum de baie sau cât mai lejer și confortabil. Eliberarea de hainele inutile, ascultarea senzațiilor pe care le generează corpul liber în spațiu te ajută să te conectezi cu lumea ta interioară.

Și odată ce scapi de hainele inutile, poți alege modul de a practica meditația pe care o preferi.

Meditația din mers

Mulți oameni adoră să se plimbe pe malul mării la prima lumină a zorilor; așa că, dacă ești deja obișnuit să faci această activitate, poți profita de moment și poți practica meditația din mers.

Pentru a face acest lucru, mergi încet, desculț, concentrându-te asupra senzațiilor care provin din contactul pielii cu nisipul și apa, atunci când te apropii de mare. Nicio mișcare nu trebuie lăsată la voia întâmplării și fiecare senzație trebuie experimentată la maximum, inclusiv cele date de vânt în păr și primele raze ale soarelui care lovesc fața.

Plimbarea pe plajă este o experiență care infuzează energie și vitalitate și, dacă este adăugată la momentul meditației, devine o mare sursă de bunăstare.

Meditația din poziție așezat

Dacă nu te numeri printre cei cărora le place mersul pe jos sau nu te poți concentra în timp ce ești în mișcare, poți alege, în schimb, să practici meditația clasică în poziție așezat, într-o versiune adaptată pentru plajă.

Pentru a face acest lucru, este esențial să găsești un loc liniștit și să-ți creezi, cu ajutorul nisipului sau din pietre, un suport pe care să stai într-o poziție confortabilă și care să favorizeze concentrarea și relaxarea. Dacă sunt prezente, stâncile sunt, de asemenea, perfecte.

Odată așezat, nu mai trebuie să efectuezi nicio acțiune, ci doar să asculți corpul și să acorzi atenție respirației și senzațiilor pe care le simți.

Meditația în timp ce înoți

Știai că poți practica meditația chiar și înotând? Dacă dimineața sau seara, când marea este aproape complet goală, de obicei faci câteva ture de înot, poți profita de ocazie pentru a practica o mică meditație în același timp.

Concret, în ce constă acest tip de meditație? Acest lucru este destul de simplu. În timp ce intri în apă și apoi, pe tot parcursul înotului, este suficient să te concentrezi asupra mișcărilor corpului, respirației și contactului cu apa, încercând să imprimi în minte senzațiile speciale pe care această activitate (deja relaxantă) este capabilă să le infuzeze.

Dacă nu ai practicat niciodată meditația, dar ești curios să o încerci, profită de sezonul vacanței și de plajă pentru a încerca această practică ce îți oferă o mulțime de beneficii. Și chiar dacă nu ajungi la plajă, poți încerca această practică de relaxare  și stare de bine și pe marginea piscinei. Prezența apei este elementul care îți asigură cadrul oportun.

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…