Diana Lupu ∙ August 23, 2020 ∙ 7 min read

A-Listers! Turn the page este o serie de recomandări și încurajări prin care îmi propun să împărtășesc cu voi cărțile care ajung în biblioteca mea personală. Fie că este vorba despre parenting, beletristică numai bună pentru vacanță și timpul liber, psihoterapie, dezvoltare personală, comunicare și relaționare sănătoasă sau viață de cuplu; îmi doresc să aduc în atenția voastră conținut valoros și povești care merită răsfoite.

  1. Tot ce știu despre dragoste de Dolly Alderton

Autobiografia jurnalistei Dolly Alderton este povestea care m-a însoțit în aceste săptămâni de vară. Sunt sigură că fiecare dintr noi preferă un anume stil de carte și poate o autobiografie nu se află printre preferatele tale însă, am perioade în care simt nevoia să iau o pauză de la cărțile și manualele de psihologie și să mă arunc în povestea unui roman, iar acesta m-a atras în primul rând prin coperta neconvențională care îți stârnește și mai mult curiozitatea.

Un prim motiv pentru care te invit să dai pagina acestei cărți este faptul că faci cunoștință cu o poveste adevărată, amuzantă și emoționantă care reușește să stabilească o legătură profundă cu întreaga generație de femei. Facem cunoștință cu adolescenta Dolly, alături de care descoperim gânduri intense și alegeri nepotrivite cu care fiecare dintre noi se poate regăsi într-o anumită măsură.

Un alt motiv pentru care recomand această carte este faptul că indiferent de cultura sau de valorile și credințele cu care am fost obișnuiți încă din copilărie, prin această autobiografie vei reuși să identifici momente similare în experiențele și povestea ta de viață – găsesc acest aspect destul de terapeutic.

Cred că i se potrivește oricărui părinte, tânăr sau adolescent! Firul poveștii avansează rapid însă în fiecare capitol găsim mesaje cheie, concluzii și lecții valoroase, iar pentru mine capitolele ” Tot ce șțiam despre dragoste când eram adolescentă/la 21 de ani/ la 30 de ani”  au reprezentat o adevărată radiografie asupra gândurilor și certitudinilor pe care un om le are legat de conceptul de dragoste și cum ne raportăm la ea în funcție de vârstă. De asemenea, cartea poate fi văzută drept un jurnal al fricilor, al maturizării și al deziluzilor, care într-un final culminează în trecerea la viața de adult. Cred că poate să fie o lectură potrivită pentru adolescenții confuzi sau temători cu privire la ce le rezervă viitorul.

Iar ultimul aspect pentru care fac această recomandare este și cel care mi-a ajuns cel mai mult la suflet. Titlul ne creează așteptarea că urmează să descoperim o poveste de dragoste clasică (un el și o ea), însă Dolly ne reamintește că acest tip de relație nu este singurul loc în care putem să întâlnim iubirea.

2.Oameni Normali de Sally Rooney

Carte sau adaptare ecranizată? Ei bine, de fiecare dată am preferat să descopăr povestea citind, în cazul acestui roman am fost extrem de impresionată și de ecranizarea s-a într-un serial cu 12 episoade. Folosesc acest serial ca exercițiu pentru părinții și adolescenții cu care mă întâlnesc în cabinet, deoarece creează subiecte de discuție prin care părintele are acces, printr-o discuție adultă, la părerile și perspectivele adolescentului său legate de sexualitate, prietenie și relații.

La doar 28 de ani, autoarea reușește să surprindă universul psihologic a doi tineri, iar întrebarea care nu îți dă pace pe tot parcursul poveștii este: Cum se va încheia totul?

Da, știu o poveste de dragoste care începe în liceu și continuă  pe parcursul  facultății  poate  să  sune  extrem  de clișeic, însă în toată această poveste se pune foarte mare accent pe parcursul dezvoltării, diferențele sociale,  căutarea de experiențe  inedite,  universul  emoțional  și pe drumul de  inițiere  în spre  viața de adult.

În esență, este o poveste despre maturizare, iar în acest roman, asta reprezintă un proces dureros de a dărâma ceea ce ai fost odată pentru a te putea transforma în persoana care vei fi.  Poate să pară o carte destinată exclusiv adolescenților, însă vă propun să treceți peste această primă impresie. Publicația The Guardian și multe alte publicații sonore, spun că romanul este un viitor clasic, care în prezent ocupă locul 25 în topul The 100 books of 21st century.

Pe lângă faptul că poate să reprezinte un bun ”manual” pentru părinți și adolescenți, motivul pentru care recomand această carte este faptul că ne atrage atenția asupra importanței poveștii de viață, asupra faptului că suntem așa cum suntem (ciudați, imperfecți, temători sau prea îndrăzneți) datorită mesajelor și lecțiilor de viață pe care le-am primit în copilărie. Însă pentru a ne schimba povestea este nevoie să ne luptăm cu demonii interiori.

 

3. Suflete de sticlă de Gaspar Gyorgy

Iată-ne ajunși și la ultima recomandare! Ce-a de-a cincea carte publicată de psihologul și psihoterapeutul relațional Gaspar Gyorgy, care  nu cred că mai are nevoie de foarte multe introduceri, însă este una din cărțile care m-a însoțit această vară și nu aveam cum să o las pe dinafară. Pentru prima dată, Gaspar vorbește despre dinamica relațională printr-o narațiune care se împletește frumos cu inserții și completări de natură psihologică. Personal, consider că acest tip de îmbinare, între poveste și informație științifică, este aspectul care m-a atras cel mai mult la această carte, pentru că avem ocazia să primim informații și explicații valoroase pe măsură ce povestea lui Silvia și a lui Baltazar se desface în fața noastră. De asemena, cred că aceste explicații psihologice ne oferă o alternativă a felului în care putem analiza propriile relații, comportamente și istoric de viață.

Un alt motiv pentru care recomand această carte este faptul că ne prezintă un univers relațional fictiv, care este foarte ușor de transpus în realitate, deoarece fiecare dintre noi are parte de traume rătăcite în trecut, traume de care fugim și pe care încercăm din toate puterile să le îngropăm din ce în ce mai adânc în noi. Însă, așa cum povestea protagoniștilor ne învață, cu cât fugim mai mult, cu atât suntem mai puțin capabili de a ne iubi și de a iubi, iar înfruntarea și acceptarea demonilor interiori este calea către intimitate.

Această realitate transpusă în narațiune ne doboară multe mituri legate de traumă și relații de cuplu, iar pentru mine, cel mai mare mit pe care mă bucur că această carte îl discută este conceptul general despre felul în care doi oameni construiesc o relație, acel #couplegoal după care toți tânjim și pe care, o dată intrați într-o relație, credem că trebuie să vină natural. O relație presupune muncă, o relație presupune că la fiecare obstacol alegi să rămâi alături de persoana de lângă tine.

Vă invit să vă învingeți temerile și reținerile atunci când citiți cuvântul traumă pe coperta acestei cărți și să vă lăsați purtați de poveste și de inserțiile atent alese de Gaspar.

 

 

Sper că v-am convins sau că v-am inspirat că măcar una dintre aceste cărți merită să fie răsfoită. Let s TURN THE PAGE!

Related Posts

5 romane pline de suspans de pus pe lista ta, vara aceasta

Iată cinci romane care nu doar că îți vor oferi doza necesară de tensiune și intrigă, dar te…

Cum să crești copii echilibrați și încrezători: Urania Cremene și ghidul său de parenting

Urania Cremene a lansat noua sa carte de parenting: un ghid esențial pentru părinții care își doresc copii…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

10 cărți de luat în vacanță

Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Pamela Anderson își lansează prima ei carte de bucate, cu 80 de rețete vegetariene

Pamela Anderson se alătură cercului vedetelor care au lansat cărți de bucate și vine către public cu 80…

10 cărți de pus pe lista primăverii

O scurtă vacanță de primăvară, un weekend cu soare sau o evadare la munte – sunt tot atâtea…

5 nuvele care să-ți retrezească cheful de citit

Iată câteva sugestii de lectură, câteva nuvele care să-ți reamintească de ce îți place să citești și de…

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură

În lumea literaturii, suspansul și intrigile psihologice au captivat publicul dintotdeauna, oferind cititorilor o experiență captivantă și adesea…

Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează „Anatomia traumei”

Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează „Anatomia traumei” Într-o…