A List Magazine ∙ November 1, 2022 ∙ 6 min read

Motivația din spatele deciziei de a deveni vegan sau de a adopta un plan de nutriție vegană poate fi diferită: sunt persoane care aleg acest tip de dietă din motive care țin de sustenabilitatea mediului sau etice, în timp ce alte persoane își stabilesc noi obiective legate de sănătate sau de pierdere în greutate.

Dacă vă gândiți să mergeți pe această cale, Susan Bowerman, Senior Director Educație și Instruire Nutrițională la nivel mondial în cadrul companiei Herbalife Nutrition atrage atenția că este important să faceți alegeri alimentare corecte pentru a vă satisface nevoile nutriționale, astfel încât să puteți beneficia de surse ale unor nutrienți cheie, cum ar fi proteinele, zincul și calciul.

Interesul pentru alimentele pe bază de plante și alternativele la carne, pentru dietele pe bază de plante în general, este din ce în ce mai răspândit. Brandul a făcut recent un sondaj global al obiceiurilor alimentare în rândul a 28.000 de respondenți din 30 de țări pentru a înțelege modul în care pandemia le-a influențat alimentația.

S-a constatat că:

  • 83% dintre respondenți au considerat că trebuie să își schimbe dieta, mulți dintre ei menționând sănătatea și pierderea în greutate drept principalele motive.
  • 43% dintre respondenți au declarat că au consumat mai puțină carne.
  • 51% au început să mănânce mai multe fructe și legume.
  • 46% au devenit mai deschiși la ideea de alimente pe bază de plante și opțiuni „fără carne”.

Dacă vă gândiți să adoptați pentru prima dată o dietă vegană, Susan Bowerman subliniază faptul că este important să înțelegeți avantajele și dezavantajele. La fel ca orice altă schimbare de dietă, aceasta poate avea beneficii și provocări.

Beneficiile unei diete vegane

Nu trebuie confundată cu dieta vegetariană, care exclude în principal carnea de animale; dieta vegană este mai restrictivă, excluzând nu numai carnea, ci și toate produsele de origine animală, inclusiv laptele, ouăle și mierea.

În ciuda eliminării tuturor acestor alimente, există o serie de beneficii potențiale ale unui plan vegan.

Dietele vegane au tendința de a furniza mai multe fibre alimentare, magneziu, acid folic, vitaminele C și E, fier și substanțe fitochimice decât o dietă omnivoră.

În comparație cu omnivorii, veganii au tendința de a consuma cantități considerabil mai mari de fructe, leguminoase și legume.

În comparație cu vegetarienii, veganii tind să aibă un nivel mai scăzut de colesterol total și LDL, precum și o tensiune arterială ușor mai scăzută.

Pe lângă un consum ridicat de fructe și legume, veganii au, de asemenea, tendința de a avea un consum ridicat de tofu și alte produse din soia, care reprezintă o sursă remarcabilă de proteine complete.

Datorită naturii dietei, veganii sunt mai atenți la ceea ce consumă. Este o practică recomandată nu doar persoanelor vegane. Pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale dietei, este important să vă concentrați pe crearea unei diete sănătoase și echilibrate, cu o abundență de alimente bogate în nutrienți.

Provocările unei diete vegane

Pe măsură ce dietele vegane devin din ce în ce mai populare, iar producătorii de alimente oferă mai multe opțiuni vegane, s-ar putea să vă lăsați influențați de o etichetă pe ambalaj cu mențiunea “vegan-friendly”. Doar pentru că un produs este prezentat ca fiind vegan, nu înseamnă neapărat că este sănătos. La urma urmei, chipsurile din cartofi și sucurile dietetice pot fi considerate vegane, dar oferă foarte puțin din punct de vedere nutrițional.

Deoarece dieta vegană este destul de restrictivă, obținerea tuturor nutrienților de care are nevoie organismul poate fi o provocare. Fără produse lactate, de exemplu, va trebui să vă asigurați că obțineți un aport adecvat de calciu și vitamina D. Frunzele verzi și tofu pot furniza calciu – la fel și alimentele îmbogățite cu calciu, cum ar fi băutura de soia sau sucul de portocale. Există multe băuturi îmbogățite cu vitamina D, precum și unele cereale pentru micul dejun. O altă sursă bună de vitamina D sunt ciupercile.

Proteinele animale sunt surse bune de fier, zinc și vitamina B12, așa că va trebui să găsiți surse alternative din acești nutrienți pentru a vă asigura că vă sunt satisfăcute toate nevoile nutriționale. Deoarece nu există surse vegetale sigure de vitamina B12, veganii obțin de obicei acest nutrient din alimente îmbogățite și/sau suplimente. Zincul, pe de altă parte, poate fi regăsit în ovăz, fasole, nuci, semințe și tofu – toate fiind surse bune.

Pentru a obține suficiente proteine în cadrul unei diete vegane este nevoie de o planificare atentă. Iar acest lucru este posibil, dacă alegeți dintr-o varietate de surse de proteine vegetale, cum ar fi fasolea, lintea, cerealele integrale (quinoa sau ovăz) și tofu.

Cum să obțineți o cantitate adecvată de proteine atunci când deveniți vegani

Proteinele alimentare sunt alcătuite din aminoacizi, pe care organismul îi folosește pentru a produce proteine importante. Dintre cei 21 de aminoacizi care se găsesc în alimente, nouă sunt considerați esențiali, deoarece organismul nu îi poate produce – aici intervine alimentația.

Proteinele de origine animală sunt proteine „complete”, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Sursele de proteină vegetală – cu excepția soiei – nu conțin toți acești aminoacizi esențiali, astfel încât sunt considerate proteine incomplete. Și este important ca organismul să primească o cantitate suficientă din acești nutrienți esențiali.

Chiar dacă majoritatea proteinelor vegetale sunt incomplete, există o soluție relativ ușoară. Deoarece diferitele surse de proteine vegetale au profiluri diferite de aminoacizi, consumul unei varietăți de alimente furnizează toate componentele esențiale de care are nevoie organismul. Atunci când consumați o gamă variată de proteine vegetale pe parcursul zilei, aveți mai multe șanse să vă satisfaceți nevoile.

De exemplu, aminoacidul esențial care tinde să lipsească din fasole, mazăre și linte este abundent în cerealele integrale. Și, în mod convenabil, fasolea conține ce nu conțin cerealele. Fasolea și cerealele nu trebuie să fie consumate în același timp, dar veți găsi adesea aceste „proteine complementare” împreună, în farfuria vegană, cum ar fi o combinație de orez cu fasole sau un bol de supă de linte cu pâine integrală.

Related Posts

Marc Anthony s-a însurat cu o fostă concurentă Miss Universe

Marc Anthony (54 de ani), fostul soț al lui Jennifer Lopez și tatăl copiilor ei, s-a însurat în…

INNA prezintă videoclipul oficial „Yummy” feat. Dhurata Dora și Stefflon Don

INNA revine cu o nouă colaborare cu două artiste de top: Dhurata Dora și Stefflon Don și lansează…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…

Florin Piersic împlinește azi 87 de ani

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți…