Alina Aliman ∙ September 18, 2020 ∙ 7 min read

Încet, încet, lumea pare să intre într-o oarecare normalitate. Iar lumea artei nu face excepție. Așadar, ne bucurăm că lunile de toamnă aduc cu ele multe evenimente artistice pe care le putem vedea, live: expoziții interesante, opere de artă valoroase, tablouri vechi, instalații inovatoare, proiecte de sculptură, discuții cu artiști celebri. Notați-vă, așadar, în calendar, aceste #art #tours: 7 evenimente artistice pentru toamna lui 2020.

1. Ultimul weekend pentru Art Safari (11 septembrie-20 septembrie 2020) 

Cea de-a 7-a ediție Art Safari se desfășoară în perioada 11-20 septembrie 2020, în Victoria Tower, dar și în AFI Cotroceni. Muzeul temporar găzduiește 11.000 de metri pătrați de artă românească de patrimoniu și contemporană, dar și artă internațională – 800 de lucrări de artă, din colecțiile a 18 muzee și din 84 de colecții private. 

Art Safari 2020 include cea mai mare expoziție dedicată vreodată pictorului Sabin Bălașa, dar și o expoziție cuprinzătoare dedicată artiștilor contemporani și supercontemporani din București, sub umbrela „Școala de la București” (Dumitru Gorzo, Geta Brătescu, Vlad Nancă, Saddo și Ștefan Câlția). Programul expozițional este completat de arta rebelă a celebrului grup Guerrilla Girls – „The Art of Behaving Badly”, de cea mai mare expoziție din ultimii 50 de ani dedicată maestrului George Petrașcu, dar și de o expoziție cu lucrări create de copii din toată țară, în perioada de izolare. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe https://tickets.artsafari.ro, dar și la intrarea în pavilionul din Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15).  

Citiți AICI un interviu exclusiv pentru A List Magazine cu Guerilla Girls. 

Sabin Bălașa

Ștefan Câlția, Călător cu maimuță

Do Women Have to Be Naked to Get Into the Met. Museum? 1989- Courtesy guerrillagirls.com

2. Nu ratați ultimul weekend pentru Romanian Design Week 2020! (11 septembrie-20 septembrie 2020) 

* Unde? Prima oprire: Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), transformat într-un parc de design care cuprinde atât expoziții de design amenajate în interior, cât și spații exterioare care compun un loc de joacă nonconformist. 

  • Expoziția Possible Realities își propune să investigheze adaptarea designerilor români la noile realități, printr-o serie de lucrări de arhitectură, urbanism, design de obiect, design grafic și fashion. 
  • Antifragile, expoziție găzduită de galeria Sector 1, reunește o serie de inițiative și proiecte care au contribuit la îmbunătățirea situației cauzate de pandemie. Expoziția este dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design – Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea. 
  • Instalația IQOS World reprezintă dialogul vibrant dintre prezent și viitor și folosește designul și tehnologia pentru a deschide o conversație despre noi perspective.

Romanian Design Week

Romanian Design Week

Romanian Design Week

Instalația IQOS World

* A doua oprire: spațiul Qreator by IQOS (Bulevardul Aviatorilor nr. 8A), unde sub umbrela Design Flags, vor putea fi vizitate, în premieră în România, șapte expoziții internaționale de design – trebuie să vedeți seria de postere stradale din Madrid, obiectele de design care se folosesc zi de zi în Portugalia, instalațiile artiștilor nordici și o expoziție interesantă de grafică & fashion din Ungaria. 

Expoziție de postere din Madrid – parte din Design Flags – la Qreator

Design Flags – Ungaria

3. Conversații cu artista Marina Abramović, la festivalul UNFINISHED (27 septembrie – 4 octombrie 2020)

Artista Marina Abramović va purta o conversație despre încredere în cadrul UNFINISHED, primul festival multidisciplinar din România. Pionieră în arta performativă și experimentală, Marina Abramović va vorbi despre multiplele fațete ale încrederii și rolul acestora în artă și societate.

Performance-uri precum „Rhytm 0” (1974), „Death Self” (1976), „Imponderabilia” (1977), „Rest Energy” (1980), „Balkan Baroque” (1997) și „The Artist Is Present” (2010) au fost găzduite de marile centre mondiale al artei contemporane, ca MoMA – Muzeul de Artă Modernă din New York și Venice Bienale – Biennala de artă la Veneția, unde Abramović a fost și distinsă cu Leul de Aur pentru cel mai bun artist în 1997.

Cea de-a cincea ediție UNFINISHED va avea loc în perioada 27 septembrie – 4 octombrie 2020,  într-o nouă platformă digitală – [F] OS.. Participarea la evenimentul online se va face pe bază de înscriere, în limita a 3500 de locuri, completând formularul de la următorul link: https://bit.ly/unfinished20.

Marina Abramovic – UNFINISHED

4. Despre sexualitate – Instalația performativă „Don’t bite your tongue” [nu-ți mușca limba] la MNAC (30 septembrie – 01 octombrie)

Proiectul despre corp, identitate și sexualitate „Don’t Bite Your Tongue” [nu-ți mușca limba] al asociației Developing Art (scurt: DBYT), în colaborare cu mai mulți artiști români și internaționali, prezintă o instalație performativă la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) pe 30 septembrie și 1 octombrie, în intervalul orar 18:00 – 21:00. Instalația DBYT, concepută de Alina Ușurelu împreună cu Andrei Cincan și coregrafiată de Jack Thomson, are ca element central o structură hibridă, la granița dintre uman și vegetal, ale cărei ramuri invită spectatorii în 5 spații intime și interactive pentru a descoperi povești despre sexualitate. Poveștile folosite în instalație sunt reale și au fost colectate de echipa DBYT prin interviuri de la 25 de persoane cu vârste și identități diferite. (https://mnac.ro/home)

Don’t bite your tongue

5. Expoziția Quer Archive Institute/RO la MNAC (22 octombrie-19 noiembrie 2020)

Karol Radziszewski este nu doar un artist cunoscut în Polonia, ci și o figură reprezentativă a mișcărilor sociale din această țară (în luna august a fost unul dintre activiștii prezentați pe coperta revistei Vogue, într-un număr dedicat situației din Polonia actuală). Expoziția adusă la MNAC constă în explorarea propriei arhive a activistului plonez și referințe la alte arhive similare din Europa de Est; toate acestea încapsulează istoria nespusă și necunoscută a comunității LGBT+. 

Queer Archive Institute este o instituție imaginară înființată de artistul polonez Karol Radziszewski în 2015, un demers firesc care continuă practica sa artistică bazată pe cercetare și arhivare a istoriei LGBT, dintr-un unghi de vedere subiectiv și personal. În 2015, după 10 ani de cercetare, artistul a devenit o instituție, Queer Archive Institute. Colecția Queer Archive Institute cuprinde materiale documentare în original sau copii, care atesta existenta unei culturi LGBT în Europa Centrală și de Est. Expoziția organizată la MNAC este al treilea proiect Radziszewski în România. (https://mnac.ro/home) 

Quer Archive Institute- MNAC

6. Bijuteriile ca o artă la purtător – Romanian Jewelry Week (22-27 septembrie 2020) 

Prima ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, ne promite obiecte fascinante, la granița dintre modă, artă și design de obiect. Peste 8 muzee, galerii și spații culturale din București vor face parte din harta Romanian Jewelry Week și vor găzdui pe întreaga perioadă creațiile artiștilor și designerilor români și internaționali. Evenimentul va prezenta colecțiile a peste 70 de designeri români și are ca invitați peste 80 de creatori, colective și asociații de designeri din Portugalia, Italia, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Elveția, Canada, Israel, China, Norvegia. Programul complet al Romanian Jewelry Week va fi disponibil pe site-ul https://www.romanianjewelryweek.com/. 

TingTing Chen & Xiyu Chen (China-UK)

Romanian Jewlery Week

7. Avangardă în expoziția Sensul Sculpturii (25 septembrie 2020 – 24 ianuarie 2021) 

Dacă aveți drum prin Timișoara, nu ratați expoziția de la Kunsthalle Bega – o expoziție de anvergură în care vor fi prezentate lucrările a 16 artiști contemporani, care își propun, prin acest proiect curatoriat de Liviana Dan, redefinirea sculpturii contemporane într-o manieră folositoare și stimulativă.

Artiști expozanti:  Apor-Nimbert Ambrus, Rudolf Bone, Norbert Costin, Teodor Graur, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Miruțiu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Alexandra Pirici, Bogdan Rața, Cristian Răduță, Mircea Spătaru, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin. (www.Kunsthallebega.ro)

Alex Mirutziu – Towards exiting a fold, performance

Apor – Nimbert Ambrus – Vedere din atelier, 2020

Related Posts

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Borțan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…