Alina Aliman ∙ May 7, 2022 ∙ 8 min read

Dacă îți place arta și adori să te pierzi ore în șir printre tablouri, Art Safari 2022 este clar evenimentul pe care, an de an, ți-l notezi cu roșu în agendă. Anul acesta, festivalul de artă ne pregătește noi surprize, mai ales în ceea ce privește numele alese pe post de cap de afiș. Nu uitați: arta contemporană e și mai simpatică atunci când este vizionată seara, în tururile nocturne, alături de prieteni, pe ritmuri de muzică live.

Vocea feminină a noii generații de artiști contemporani, Irina Dragomir, și doi titani ai artei spaniole, Pablo Picasso și Salvador Dali, vă dau întâlnire la cea de-a noua ediție a Art Safari, în București, de pe 12 mai și până pe 7 august, în Palatul Dacia-România (strada Lipscani, nr. 18-20).

Creațiile celor trei vor putea fi descoperite și altfel, într-un mod inedit, pe ritmuri de muzică live sau la un cocktail party, în cadrul tururilor nocturne, care dau savoare evenimentului. De trei ani, Art Safari își deschide porțile și pe timpul nopții, pentru a oferi mai mult decât o expoziție: o experiență în sine pentru vizitatorii care vor să își petreacă timpul în oraș, în compania selectă a artei.

„Roșu, galben și albastru”, prima expoziție personală găzduită de Art Safari pentru un artist al zilelor noastre

Una dintre expozițiile cele mai incitante de anul acesta va fi, fără îndoială, „Roșu, galben și albastru”, ce reunește lucrări nemaivăzute din atelierul artistei Irina Dragomir – o artistă a cărei cotă de piață a crescut uimitor în ultimii ani. Arta Irinei Dragomir fuzionează elemente din cultura pop, tendințele, simbolurile și convențiile contemporane, iar eroinele din creația sa artistică sunt voci ale feminității, în diverse ipostaze.

„Picturile ei te îmbată și te năucesc aproape la propriu, te atrag cu dulceața lor ușor acrișoară într-un carusel în care privirea se învârte până devine mahmură. Puternic și feminin, răsfățat și răutăcios exact atât cât trebuie, hipnotic, perfid în doze mici, asumat și imprevizibil, universul Irinei Dragomir are magnetismul unui șerbet rafinat. Știi că o să îți fie rău dacă îl mănânci pe tot, dar nu te poți opri și consumi lucrare după lucrare, în timp ce (parcă) de undeva din spate, precum o felină, Irina te urmărește și observă. Fiindcă asta face Irina Dragomir cu noi: ne-a aruncat un pumn de imagini colorate și ne pândește reacțiile. Ca o pisică!”, spune Alexandru Rădvan, curatorul Pavilionului Contemporan.

În anii trecuți, lucrările Irinei Dragomir au fost incluse în expoziții de grup și au fost printre preferatele publicului Art Safari, primind mii de share-uri pe rețelele de socializare, deoarece sunt intens colorate și accesibile.

„Realitatea în care trăim este pentru ea o sursă inepuizabilă de inspirație. Irina a ales să ilustreze povești deschise care lasă loc de interpretare fiecăruia, în funcție de conținuturile personale, la fel cum este și lumea în care trăim. Imaginile sale pot fi interpretate astfel în multiple ipostaze, ca de exemplu simbolul lui Superman, intrat demult în cultura pop, dar care în viziunea artistei poate fi asociat femeii de astăzi imaginată ca Superwoman”, adaugă Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

„Pălăria cu trei colțuri”, un duel între titanii artei spaniole

Alături de arta tânără, cu siguranță una dintre cele mai importante și mai așteptate expoziții de anul acesta va fi, fără îndoială, și „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri”, care va expune arta grafică, mai puțin cunoscută, dar spectaculoasă, a celor mai importanți artiști spanioli ai secolului trecut: Pablo Picasso și Salvador Dali. Expoziția va fi dedicată baletului „Pălăria cu trei colțuri” de Manuel de Falla, pentru care Picasso și Dalí au fost comisionați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor.

Salvador Dali – Le Tricorne

„Expoziția îmbină în mod armonios desenul, pictura și muzica, combinând lucrările grafice a doi artiști plastici fundamentali ai secolului XX, Pablo Picasso și Salvador Dali, cu opera unuia dintre cei mai importanți compozitori ai aceleiași epoci, Manuel de Falla. Este o onoare să prezentăm poporului român opera și caracterul a trei personalități iconice ale culturii spaniole din secolul XX”, declară ES Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei la București, partenerul Art Safari pentru expoziția găzduită în Pavilionul Central.

Premiera spectacolului care face obiectul expoziției a avut loc în 1919 în Londra, în 1920 în Paris și ulterior în Madrid, decorul pentru acestea fiind pictat de Picasso. Una dintre cortine, „Le Tricorne”, a fost cumparată cu 50.000 de dolari și expusă în restaurantul Four Season din New York. Treizeci de ani mai târziu, Dali a semnat scenografia aceluiași spectacol în Statele Unite, cu un succes răsunator. Iar 100 de ani mai târziu, în 2022, spectacolul se mută în centrul istoric al Bucureștiului, într-o viziune nouă, aparținând curatorului expoziției de la Art Safari, Óscar Carrascosa.

Picasso – Le Tricorne

„Deși vorbim de unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai tuturor timpurilor, nu multă lume știe că cei doi au creat și artă grafică impresionantă, așa că ne bucurăm să fim noi cei care le facem cunoștință cu ea. Vă dați seama ce concurență a fost între ei la acel moment! Fiecare a dat ce a avut mai bun pentru a atrage atenția, cine realizează cele mai interesante opere scenografice. Iar vizitatorii celei de-a noua ediții a Art Safari vor putea descoperi singuri cine a câștigat. Să fie oare Dalí sau Picasso? Dacă mă întrebați pe mine, a câștigat arta”, adaugă Ioana Ciocan.

Despre Art Safari trebuie să știți…

Anul acesta Art Safari se transformă într-un spațiu unde vizitatorii pot reveni și peste o lună sau chiar două să ia la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România. Astfel, nu doar bucureștenii se pot bucura ușor de artă, ci și iubitori de frumos din toată țara, care au 3 luni la dispoziție pentru a ajunge la cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, realizat la standarde internaționale. 

În această clădire-simbol a Bucureștiului, în cadrul sezonului de primăvară-vară pot fi admirate 5 expoziții spectaculoase, semnate de nume mari ale artei românești și internaționale (pe lângă expozițiile dedicate lui Dali și Picasso și Irinei Dragomir: maestrul Theodor Aman, artistul de avangardă Marcel Iancu și celebra fotografă germană Barbara Klemm care a surprins prin lentila sa mari personalități – de la Andy Warhol la Angela Merkel) și pregătite în cele mai mici detalii. 

Evenimentul Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București. Alături de expoziţiile curatoriale, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. Partenerul oficial Art Safari este BCR.

Theodor Aman

Related Posts

Istanbul – un rai al pasionaților de shopping

Cuprinsă de un sentiment nostalgic pentru că săptămâna trecută pe vremea aceasta singurele cuvinte ce îmi traversau mintea…

Kirstie Alley: ”25 de lucruri pe care nu le știați despre mine”

Vestea morții lui Kirstie Alley din cauza cancerului a îndurerat întreaga lume. Actrița se bucura de o popularitate…

TOP 5 CALITĂȚI ALE UNUI COMPLEX REZIDENȚIAL

Ansamblurile noi de locuințe câștigă din ce în ce mai mult teren în fața locuințelor vechi. Românii aflați…

Performance-uri inedite la Festivalul NOVA

Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj…

Kate Middleton, în cea mai îndrăzneață ținută din acest an

Prințesa de Wales a furat din nou privirile la un eveniment monden. Kate a fost întruchiparea perfecțiunii la…

Actrița Kirstie Alley a murit la vârsta de 71 de ani

Actrița Kirstie Alley, cunoscută mai ales datorită seriei de filme Look Who’s Talking (Uite cine vorbește) a murit…

Povestea continuă cu un nou capitol în culori vibrante. Reinventează-ți atitudinea și ținutele cu noile IQOS Originals DUO & One

Luna decembrie este întotdeauna prilej de meditație asupra anului care se încheie. Tragem linie mental și luăm mai…

George Clooney și soția lui, Amal, apariții strălucitoare pe covorul roșu la Washington

George Clooney (61 de ani) și soția lui, Amal (44 de ani), au fost din nou cele mai…

Povestea lui Bambi, celebrul desen animat, va fi transformată într-un film horror

Desenele animate Bambi au fost lansate în 1942 de Disney și au fost adaptate după cartea scrisă în…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează care sunt planurile astrelor în perioada 5-11 decembrie. Berbec …