Alina Aliman ∙ May 27, 2021 ∙ 3 min read

Sunteți pregătiți pentru o săptămână creativă? Mai este foarte puțin și începe Romanian Design Week 2021, desfășurată anul acesta sub tema #Together. Și tocmai am aflat că vine cu foarte multe surprize, așadar așteptați-vă la multe zile cu expoziții și experiențe inedite. Eu una știu deja că am pus câteva lucruri în agendă. 

Prima surpriză a RDW 2021? Art for Air: o colaborare Romanian Design Week cu artistul Obie Platon, susținută de IQOS.  

Poate pentru că stau fix în inima Bucureștiului, lângă Cișmigiu, poate pentru că mi s-a părut mereu fascinant procesul prin care niște pereți până mai ieri fără personalitate capătă brusc culoare și viață cu ajutorul artei, poate pentru că am vânat, cu telefonul și harta în mână, proiectele de artă murală în orice oraș din lume am ajuns… sunt sigură că prima mea vizită de mâine dimineață va fi, cu o cafea în mână, pe strada Matei Millo nr. 9. Pentru că da, nici n-o să aștept începutul RDW 2021 de pe 4 iunie și o să merg să vizitez muralul de 35 metri pătrați realizat de unul dintre cei mai cool artiști din România, chiar în centrul Bucureștiului. Ah, și să nu uit: desenul este realizat cu vopseluri Air Lite, vopsea 100% naturală care purifică aerul (absoarbe poluanții și purifică aerul pe care îl respirăm). 

„În muralul realizat pentru Romanian Design Week cu sprijinul IQOS, m-am inspirat din relația strânsă dintre comunitate și oraș, dintre oameni și tehnologii moderne. Altfel spus, am luat un peisaj urban tipic și l-am reconstruit așa cum l-am văzut eu. Am deconstruit lumea împărțită în «Noi» și «Restul» pentru a vizualiza împreună un viitor posibil, poate mai bun. Asta înseamnă pentru mine progres”, spune Obie Platon, un artist contemporan român, cunoscut pentru stilul suprarealist și implicarea în proiecte de regenerare culturală prin artă a zonelor suburbane. (Picturile sale murale pot fi admirate în diferite orașe din Europa, cât și în Shanghai, iar mediul său de exprimare variază de la graffiti la sculptură sau instalații artistice.)

Lucrarea lui Obie Platon își propune să ofere o nouă perspectivă asupra spațiului urban. Inspirat din fațadele clădirilor din cartierul Cișmigiu, muralul spune povestea unui oraș dinamic, aflat simultan într-un proces de construire a viitorului și deconstruire a prezentului. Mixul de motive arhitecturale și mașinării inteligente amintește de progresul care poate fi obținut prin colaborare.

„Arta și designul au un impact asupra indivizilor și comunităților. Colaborarea dintre Romanian Design Week, Obie Platon și IQOS se bazează pe valori comune: inovația care deblochează noi perspective, puterea creativității, progresul și accentul pe comunitate. Muralul a fost creat prin folosirea vopselurilor inovatoare Airlite, iar acest lucru încurajeză dialogul creativ și ne invită să ne gândim la rolul colaborărilor în definirea viitorului”, spune Andrei Borțun, CEO The Institute și organizator RDW.

Pe lângă muralul din strada Matei Millo nr. 9, Obie Platon va aduce mai multă culoare și la RDW Design House, în Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, unul dintre punctele de întâlnire importante pentru comunitatea creativă din București în cadrul ediției din 2021 a acestui festival. Și aici, Obie Platon își va pune amprenta asupra locului, prin realizarea unui mural în fața spațiului care va găzdui mai multe expoziții internaționale.  

Ediția din acest an a celui mai mare festival creativ din România, care promovează designul, arhitectura și creativitatea, are loc în perioada 4-13 iunie, la Combinatul Fondului Plastic și în spațiile partenere și se desfășoară sub tema #Together.

Material susținut de IQOS

Acest produs nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…