Monica Cismaru ∙ July 21, 2020 ∙ 3 min read

Alex Gâlmeanu este dintre cei mai apreciați fotografi din România și ne vorbește despre felul în care se creează o legătură între el și ”subiectul” din fața camerei și despre infinitatea de sentimente pe care o poate transmite o fotografie. 

În acest al doilea interviu dintr-o serie din trei părți, cu trei personalități distincte, poți afla de la Alex Gâlmeanu amănunte despre avantajele fotografiilor făcute cu telefonul mobil, demne de un concurs de fotografie la nivel global, precum Next Image. 

Next Image 2020 este o competiție foto la nivel global, dedicată posesorilor de telefoane Huawei, care vor să se afirme prin fotografiile spectaculoase realizate cu smartphone-ul. Concursul foto le este dedicat atât profesioniștilor, cât și amatorilor, iar înscrierile au loc până la data de 31 iulie, ora 18:00.

Categorii concurs Next Image 2020

Faces/ Live Moments/ Good Night/ Near Far/ Hello, Life!/ Storyteller

 

Cum îți vorbesc chipurile din fața camerei? Se creează o legătură invizibilă între fotograf și ”subiect”?

Se creează, dar nici măcar o legătură invizibilă, cred că e o legătură foarte vizibilă. Știu că sună un pic ciudat, dar am ajuns la concluzia că fotografiez mai bine oameni pe care îi apreciez și de care mă ”îndrăgostesc”, cu ghilimelele de rigoare, pe durata ședinței foto. Există un schimb de energie între fotograf și subiectul, modelul pe care îl fotografiază. E un schimb foarte important între fotograf și cel fotografiat. Atunci se întâmplă lucrurile faine, când schimbul ăsta de energie e puternic și produce lucruri minunate. E ca un dans în care două personaje se sincronizează.

Îți amintești de vreo situație inedită în care ai obținut o imagine memorabilă?

Sunt două feluri de a lua în considerare conceptul de imagine memorabilă. Odată e unul personal, care e valabil doar pentru mine, și mai este vorba despre cât de memorabile sunt ele în ochii publicului. Fotografia e o meserie care te duce în fața unui spectru extrem de larg de situații. Am fotografiat președinți de stat, lei vii, cu dresori, am fotografiat oameni fără casa, în canale și absolut orice poate exista între aceste două extreme. Situațiile memorabile sunt, din fericire, foarte dese.

Ce înseamnă o fotografie bună în opinia ta și ce ar conține?

O fotografie bună este o fotografie irepetabilă. Cu cât sunt șanse mai mari să poți repeta la o dată ulterioară o fotografie pe care ai făcut-o, cu atât ea e mai puțin valoroasă. Îmi place să cred ca orice clic pe care l-ai făcut e un moment unic în timp și spatiu. Din acest motiv, eu nu șterg fotografiile, la mine nu există butonul de delete. Arhivez tot ce am tras, pentru că totul reprezintă un moment unic.

La ce categorie te-ai înscrie în cadrul competiției foto globale Next Image 2020, în afară de Faces?

Cu siguranță Storyteller. Este o categorie foarte apropiată de Portret, pentru că și într-un portret există o formă de Storytelling, pe de altă parte, sunt foarte îndrăgostit de ideea de fotografie-document, să surprind și să documentez viața din imediata mea apropiere.

 

 

Related Posts

Gisele Bündchen, ghinion în dragoste, noroc în carieră

Supermodelul brazilian, Gisele Bündchen apare într-o nouă campanie Balmain. În vârstă de 43 de ani, Gisele este imagine…

NOSTALGIA anunță parteneriatul cu eSolutions și lansează aplicația oficială a festivalului

NOSTALGIA, festivalul care celebrează viața și distracția pentru toate generațiile, anunță parteneriatul cu eSolutions, companie digitală premium în…

„Fă bani! Câștigă! Fii numărul 1 în lume!”. „Atât de simplu!”

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au venit pentru prima dată în România fiind invitați să…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…