A List Magazine ∙ July 21, 2021 ∙ 3 min read

 

Știm cu toții că mișcarea ne ajută să avem și să ne menținem o stare bună atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Există însă un decalaj între teorie și practică. Cum și de ce să ținem sedentarismul la distanță?

Problema stilului de viață sedentar reprezintă o urgență națională care implică o mare parte din populație. De altfel, în ultimii ani, sedentarismul a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în multe țări, în special în cele dezvoltate. Faptul că lucrăm din ce în ce mai mult de la distanță, că folosim mașina chiar și pentru distanțe scurte de deplasare și preferăm confortul oricărui tip de mișcare, sunt aspecte din viața noastră de zi cu zi greu de schimbat. De asemenea, din ce în ce mai multe activități profesionale solicită șederea îndelungată pe scaun și înlocuirea activităților recreative, care presupuneau mișcare, cu internetul, jocurile pe calculator sau cu vizionarea de filme. Toate acestea  contribuie la formarea unui stil de viață sedentar, greu de schimbat în multe dintre cazuri.

Lipsa mișcării supune organismul la diverse riscuri de sănătate

Sedentarismul reprezintă o problemă foarte actuală în societatea în care trăim, având efecte nocive pe toate planurile: afectează postura și coloana vertebrală, respirația, funcția pulmonară și cardiacă, prin diminuarea oxigenării organismului, afectează circulația venoasă și limfatică, apar tulburări ale echilibrului metabolic, îmbătrânirea prematură, creșterea riscului dezvoltării cancerului, creșterea în greutate și, nu în ultimul rând, afectează sistemul nervos.”, punctează dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Ce e de făcut? Luptă împotriva sedentarismului

Pentru a ieși din zona de risc a sedentarismului, fiecare persoană ar trebui să practice zilnic 30 de minute de activitate fizică. Acest lucru ar ajuta enorm la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la diminuarea efectelor secundare apărute în urma sedentarismului.”, adaugă balneologul.

Cum ne putem menține activi atunci când suntem angrenați între casă și birou? Ce forme de mișcare putem adopta?

Primul pas care îl putem face pentru a scăpa de sedentarism este de a renunța la obiceiurile dăunătoare. Mersul pe jos poate deveni mai alert, astfel contribuind la starea de bine. Urcarea scărilor în detrimentul liftului, plimbări cu bicicleta în natură, înotul, toate pot fi un bun mod de a ne readapta corpul la mișcare. De asemenea, efectuarea exerciţiilor fizice împreună cu familia tinde să crească motivaţia. E important să optăm pentru activităţi în timpul liber care să fie plăcute şi să aibă un efect pozitiv. Mai exact, să îmbinăm utilul cu plăcutul!”, este de părere balneologul.

Ce tip de regim alimentar este recomandat?

Desigur, regimul alimentar este, de asemenea, extrem de important pentru o viată echilibrată. Totodată, hidratarea corespunzătoare este necesară pentru organism. „Recomandarea este de a consuma apă din abundență, mai ales în perioada sezonului cald, evitând băuturile cofeinizate energizante. Este recomandat ca fiecare persoană sau familie să-și stabilească un orar regulat al meselor principale și al gustărilor. Astfel, se va evita ronțăitul dintre mese care, în timp, contribuie la instalarea supraponderii sau a obezității.”, precizează dr. Fülöp Nagy Jeremiás.

De asemenea, medicul balneolog este de părere că „cel mai indicat este să includem surse de proteine și grăsimi sănătoase, respectiv de fibre în cadrul gustărilor”. De exemplu asocierea nucilor, a iaurturilor, a brânzeturilor slabe, a ciocolatei cu un conținut crescut de cacao, a legumelor și fructelor proaspete. Acestea țin sub control senzația de foame și ne dau un plus de energie.

Related Posts

Gisele Bündchen, ghinion în dragoste, noroc în carieră

Supermodelul brazilian, Gisele Bündchen apare într-o nouă campanie Balmain. În vârstă de 43 de ani, Gisele este imagine…

NOSTALGIA anunță parteneriatul cu eSolutions și lansează aplicația oficială a festivalului

NOSTALGIA, festivalul care celebrează viața și distracția pentru toate generațiile, anunță parteneriatul cu eSolutions, companie digitală premium în…

„Fă bani! Câștigă! Fii numărul 1 în lume!”. „Atât de simplu!”

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au venit pentru prima dată în România fiind invitați să…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…