A List Magazine ∙ July 21, 2021 ∙ 3 min read

 

Știm cu toții că mișcarea ne ajută să avem și să ne menținem o stare bună atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Există însă un decalaj între teorie și practică. Cum și de ce să ținem sedentarismul la distanță?

Problema stilului de viață sedentar reprezintă o urgență națională care implică o mare parte din populație. De altfel, în ultimii ani, sedentarismul a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în multe țări, în special în cele dezvoltate. Faptul că lucrăm din ce în ce mai mult de la distanță, că folosim mașina chiar și pentru distanțe scurte de deplasare și preferăm confortul oricărui tip de mișcare, sunt aspecte din viața noastră de zi cu zi greu de schimbat. De asemenea, din ce în ce mai multe activități profesionale solicită șederea îndelungată pe scaun și înlocuirea activităților recreative, care presupuneau mișcare, cu internetul, jocurile pe calculator sau cu vizionarea de filme. Toate acestea  contribuie la formarea unui stil de viață sedentar, greu de schimbat în multe dintre cazuri.

Lipsa mișcării supune organismul la diverse riscuri de sănătate

Sedentarismul reprezintă o problemă foarte actuală în societatea în care trăim, având efecte nocive pe toate planurile: afectează postura și coloana vertebrală, respirația, funcția pulmonară și cardiacă, prin diminuarea oxigenării organismului, afectează circulația venoasă și limfatică, apar tulburări ale echilibrului metabolic, îmbătrânirea prematură, creșterea riscului dezvoltării cancerului, creșterea în greutate și, nu în ultimul rând, afectează sistemul nervos.”, punctează dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Ce e de făcut? Luptă împotriva sedentarismului

Pentru a ieși din zona de risc a sedentarismului, fiecare persoană ar trebui să practice zilnic 30 de minute de activitate fizică. Acest lucru ar ajuta enorm la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la diminuarea efectelor secundare apărute în urma sedentarismului.”, adaugă balneologul.

Cum ne putem menține activi atunci când suntem angrenați între casă și birou? Ce forme de mișcare putem adopta?

Primul pas care îl putem face pentru a scăpa de sedentarism este de a renunța la obiceiurile dăunătoare. Mersul pe jos poate deveni mai alert, astfel contribuind la starea de bine. Urcarea scărilor în detrimentul liftului, plimbări cu bicicleta în natură, înotul, toate pot fi un bun mod de a ne readapta corpul la mișcare. De asemenea, efectuarea exerciţiilor fizice împreună cu familia tinde să crească motivaţia. E important să optăm pentru activităţi în timpul liber care să fie plăcute şi să aibă un efect pozitiv. Mai exact, să îmbinăm utilul cu plăcutul!”, este de părere balneologul.

Ce tip de regim alimentar este recomandat?

Desigur, regimul alimentar este, de asemenea, extrem de important pentru o viată echilibrată. Totodată, hidratarea corespunzătoare este necesară pentru organism. „Recomandarea este de a consuma apă din abundență, mai ales în perioada sezonului cald, evitând băuturile cofeinizate energizante. Este recomandat ca fiecare persoană sau familie să-și stabilească un orar regulat al meselor principale și al gustărilor. Astfel, se va evita ronțăitul dintre mese care, în timp, contribuie la instalarea supraponderii sau a obezității.”, precizează dr. Fülöp Nagy Jeremiás.

De asemenea, medicul balneolog este de părere că „cel mai indicat este să includem surse de proteine și grăsimi sănătoase, respectiv de fibre în cadrul gustărilor”. De exemplu asocierea nucilor, a iaurturilor, a brânzeturilor slabe, a ciocolatei cu un conținut crescut de cacao, a legumelor și fructelor proaspete. Acestea țin sub control senzația de foame și ne dau un plus de energie.

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….