A List Magazine ∙ September 28, 2023 ∙ 6 min read

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă 

„AI lucrează precum oamenii. Oamenii învață din ceea ce văd sau citesc și aplică ceea ce învață în diferite moduri”, este de părere Julio Obelleiro Co-Founder & Managing Partners Wildbytes, agenție de tehnologie inovativă cu sedii în New York, Madrid și Barcelona. Julio și echipa lui implementează deja AI-ul în proiectele agenției cu rezultate uimitoare cu branduri precum H&M, Berska, Pull&Bear sau Fenty Beauty by Rihanna; iată ce ne-a împărtășit din experiență acumulata până în momentul de față! Interviu de Ioana Capanu.

Este Inteligența Artificială mai creativă decât oamenii?

Răspunsul meu scurt ar fi da, cu siguranță, dar nu în totalitate. Este totuși o întrebare foarte complexă pentru a beneficia de un răspuns cert. Mai întâi trebuie să analizăm „ce este creativitatea” și dacă co definim ca un act de a crea ceva nou, ceva original, atunci cred că atât oamenii, cât și Inteligența Artificială funcționează într-un mod similar. Când o ființă umană are o idee „nouă”, ea este întotdeauna puternic influențată de experiențele sale anterioare de viață, de învățăturile și de cunoștințele acumulate. Deci este ceva care s-a „născut” din „hrănirea creierului” cu ingrediente noi. Cam așa funcționează AI-urile moderne (specific: modelele de învățare automată sau de învățare profundă). Creativitatea noastră ca ființe umane, vine deci din trecutul nostru. Potențialele „idei” sau creativitatea pe care o poate avea un AI provin tot din „trecutul” său, în acest caz sunt materialele folosite pentru a-l „antrena”. Deci, în cele din urmă, pe măsură ce Inteligența Artificială continuă să absoarbă din ce în ce mai multe cunoștințe, este posibil să vină cu idei mai ieșite din comun decât ființele umane. Dar, indiferent de ideile cu care vine Inteligența Artificială, acestea au fost programate tot de ființe umane… așa că, în cele din urmă, creativitatea AI-ului vine tot de la noi!

Cum poate contribui Inteligența Artificială la „expansiunea” creativității în modă/design/beauty?

Imens! Explozia actuală a conținutului generat de inteligență artificială a început prin generarea de text (ChatGPT) și imagini (DALL·E 2, Midjourney), dar evoluează cu o viteză nebună! Practic, în fiecare săptămână, dacă urmăriți îndeaproape fenomenul, noul conținut generat este copleșitor. În urmă cu câteva luni, abia generăm niște imagini frumoase, acum putem crea deja video-uri cu o „calitate” similară cu producțiile Hollywood-iene în câteva ore. Putem  crea chiar și obiecte 3D dintr-un scurt text pe care oricine îl poate compune. Așadar, industria modei și frumuseții au privit inteligența artificială din punctul de vedere al producției de conținut, adică pentru a genera concepte vizuale, campanii, conținut pe rețelele de socializare etc. Acum poate fi deja folosit deja pentru crea prototipuri și a produse noi.

Deja se poate trece de la un prompt (o propoziție care descrie produsul) la un produs real, fizic tangibil! Acest lucru vă schimba complet și foarte curând modul în care produsele noi (îmbrăcăminte, produse de înfrumusețare) sunt create și procesul de transformare al conceptului în produs, precum și toate etapele sale intermediare. 

Wildbytes, ca agenție de inovare, a implementat deja majoritatea pașilor creativi, alimentându-i cu instrumente AI. Iar evoluția este nebună în ceea ce privește rezultatele și productivitatea.

Nu mă îndoiesc că industria modei și a frumuseții vor urma aceiași pași foarte curând. Și inițiative foarte interesante se reflectă deja în comunitățile creatorilor, precum săptămâna modei AI (creată recent), în care articolele vestimentare și look-urile complete create cu AI vor fi prezentate publicului. Este obligatoriu pentru iubitorii de modă să urmărească acest fenomen.

Va înlocui AI-ul designerii, de orice fel?

Cu siguranță nu. Dimpotrivă. Îi va da putere! O propoziție interesantă pe care am auzit-o recent este: „AI-ul nu-ți vă lua job-ul, dar cineva care vă folosi AI-ul o vă face.” Este clar! Ceea ce ar trebui să facă majoritatea designerilor în acest moment este să învețe cum pot folosi AI pentru a-și îmbunătăți munca. Am văzut asta la prima mână. Echipa noastră de creație/design de la Wilfbytes este expertă în a crea lucrări uimitoare cu AI (imagini, videoclipuri etc.). Și este foarte interesant să vedem cum diferiți oameni din companie creează rezultate complet diferite, atunci când folosesc AI-ul. De exemplu, un fotograf care generează imagini prin AI va crea imagini complet diferite fata de un artist 3D care generează imagini prin AI. Limbajul folosit la crearea imaginilor (care este definit de experiența și expertiza fiecărei persoane în parte) definește complet rezultatele pe care sunt obținute. Deci, de fapt, AI este o modalitate prin care designerii își pot super-alimenta puterile în moduri diverse și uimitoare!

Cum îți imaginezi personal viitorul modei în lumea Inteligenței Artificiale?

Îmi imaginez că este mai creativ, mai variat, de impact! Și poate cel mai important, fiind mai… democratic! Democratizarea muncii creative este unul dintre cele mai puternice lucruri generate de AI, iar acest lucru se întâmplă deja. Personal nu știu să desenez,  nu mă pricep deloc, dar creez deja desene uimitoare folosind instrumentele AI-ul. Același lucru se vă întâmpla in toate domeniile de interes. Poate îți lipsesc anumite abilități legate de modă, dar poți să-ți exprimi ideile creative legate de modă și să le produci prin AI. Tot ce trebuie să faci este să înveți instrumentele, să te joci cu ele și să creezi prompt-uri care se pot transforma în rezultate interesante. Curba de învățare și bariera de intrare sunt deja mult mai mici, decât erau înainte, deci, la modul practic, AI.-ul vă face viitorul designului vestimentar mult mai democratic și mai accesibil decât este acum.

Te rog explica, precum unui copil de șapte ani, cum poate crea AI-ul o rochie?

AI lucrează precum oamenii. Oamenii învață din ceea ce văd sau citesc și aplică ceea ce învață în diferite moduri. Deci, pentru a proiecta o rochie, AI-ul trebuie să văd multe alte rochii (cu cât mai multe, cu atât mai bine) pentru a înțelege ce este o rochie și cum arată. Apoi poate crea o rochie nouă, care este nouă și unică.

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…