Adriana Moscu ∙ April 3, 2020 ∙ 5 min read

Zilele acestea, like-urile se primesc în funcție de vrăjile personale făcute de fiecare prin bucătărie. Află numele celor care au transformat gătitul în artă culinară și devino chef(ă) la tine acasă.

Da, poate că în vremuri obișnuite, când trebuia să termini rapid un fel de mâncare ca să-ți potolești foamea și să te concentrezi pe alte 1000 de treburi și trebușoare care așteptau să fie termintate, era suficient să cauți în grabă o rețetă pe net și să încropești ceva de-ale gurii. Însă acum, când, potrivit, statisticilor, jumătate din locuitorii Planetei se află în izolare autoimpusă în propriile case, concurența într-ale gătitului e la cote nemaiîntâlnite. Așadar, e timpul să impresionezi audiența. Inspiră-te din poveștile chefilor renumiți de mai jos. Să înceapă festinul!

Gordon Ramsay

Este, fără doar și poate, zeul bucătarilor din lumea întreagă. Restaurantele sale au primit, de-a lungul vremii, 16 stele Michelin, iar în prezent dețin șapte. Ramsay este de origine britanică și puțini știu despre el că, înainte să devină o figură legendară într-ale bucătăriei, și-a dorit cu disperare să ajungă un fotbalist faimos. Accidentările repetate l-au scos din schemă și i-au dat ocazia să se transforme în cel mai cunoscut chef la nivel mondial (Julio Iglesias likes this!). A prezetat show-uri culinare precum Ramsay’s Kitchen Nightmare, Hell’s Kitchen și Masterchef SUA. Cea mai cunoscută rețetă a lui rămâne însă mușchiul de vită Wellington. Găsești rețeta chiar pe site-ul lui.

 

Anthony Bourdain

Născut în 1956, Chef Anthony Bourdain a fost una dintre cele mai aclamate vedete, scriitor de best seller-uri și prezentator de emisiuni TV culinare. Bourdain a început prin a spăla vase într-o bucătărie, apoi a urmat pas cu pas fiecare etapă pentru a deveni chef cu acte în regulă. Și-a descoperit pasiunea în adolescență, în urma călătoriilor pe care le făcea în Franța, la bunicii din partea tatălui. Cam pe-atunci a dat de gustul proaspăt al unei stridii și a știut ce urmeză să facă în viață. A scris numeroase cărți de profil și a semnat rubrici în titluri precum The New Yorker, The New York Times, The Times, Los Angeles Times, The Observer, Gourmet, Maxim, Esquire. Bourdain era neîntrecut la a prepara “Choucroute garnie”, un fel alsacian de-a prepara varză cu cârnați. Rețeta scrisă chiar de el în 2001 aici.

Aaron Franklin

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kung Fu-die gram (@tranced_eats) on

Aaron Franklin, supranumit Franklin Barbecue este considerat unul dintre cei mai influenți maeștri ai grătarului din Stalele Unite. Așadar, binecuvântați cei dintre voi care vă puteți bucura de beneficiile unei curți generoase și de vecini îngăduitori, căci voi veți putea prepara cele mai gustoase grătare din câte v-a fost dat să vă ajungă pe limbă vreodată. Bineînțeles că și el este autorul unor best-seller-uri culinare, realizae în cooperare cu New York Times: Franklin Barbecue, A Meat-Smoking Manifesto și Franklin Steak. Cum a devenit unul dintre cei mai iscusiți din domeniu? Simplu! El și Stacy, soția sa, împărtășeau aceeași pasiune: grătarele. Azi, în fața restaurantului lor, lumea se așază cuminte, în șir indian. Jimmy Kimmel și Barack Obama sunt doar două dintre personalitățile care i-au trecut pragul. Te invităm să prepari și tu coaste la grătar ca ale lui Franklin BBQ inspirându-te de aici. Dumnezeul gratargiilor fie cu tine. Amin.

 

Nusret Gökçe aka Salt Bae

Ce au în comun David Beckham, Leonardo Di Caprio and Beyoncé în afară de toată Planeta în prosternare la picioarele lor? Cu toții au fost serviți de celebrul Salt Bae, bucătarul chef de origine turcă, ale cărui gesturi teatrale executate în timp ce sărează carnea l-au făcut faimos și invidiat de noi toți. Salt Bae ne-a cucerit cu clipurile sale video scurte, intense și haioase, postate pe Instagram, unde are milioane de admiratori. În prezent, chef-ul deține lanțul de restaurante Nusr-Et, în locații precum Istanbul, New York, Miami sau Dubai. Dar până să poți călători din nou spre aceste destinații de vis, te invităm să gătești și să te distrezi navingând pe contul său de Instagram.

Jamie Oliver

Pentru adepții produselor și bucătăriei organice, îl avem pe “the one and only” Jamiiiie Oliveeeeer. Probabil nu există gurmand pe lumea asta care să nu fi încercat măcar o dată în viață o rețetă sau un sos marca celebrului bucătar englez. Jamie este un contestatar fervent al consumului de junk și fast food și susține în proporție de 100% gătitul cu ingrediente proaspete, naturale. Cartea sa “Jamie’s 30 Minute Meal” s-a vândut în milioane de exemplare în Marea Britanie. Jamie Oliver deține titlul de MBE (Ordinul Imperiului Britanic) și prezintă un show culinar extrem de apreciat – “Food Revolution”. Află cum să prepari sandvișul prefect chiar de la Jamie Oliver.

Dominique Crenn 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dominique Crenn (@dominiquecrenn) on

Ea este singura femeie chef din Statele Unite care deține trei stele Michelin atribuite restaurantului său din San Francisco, California: Atelier Crenn. Dominique Crenn a fost adoptată la 18 luni de către un cuplu francez din Versailles. A petrecut veri la rând la ferma familiei din Marea Britanie. Mama sa, bucătăreasă pricepută, i-a făcut cunoștință cu restaurante cu specific indian, chinez, japonez și vietnamez din Paris. Tatăl său, politician, o lua cu el la restaurante cu stele Michelin când cina alături de prietenul său, corespondent culinar pentru Le Télégramme. Să ne mai mirăm pentru drumul pe care l-a ales Dominique în viață? Doamnelor și domnilor, brioșa Dominique Crenn este aici.

Foto: Hepta

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…