Editor Alistmagazine.ro ∙ November 3, 2021 ∙ 3 min read

Diagnosticul de  cancer este unul dintre cele mai dificile cu care se poate confrunta un pacient, el influențând atât viața bolnavului, cât și pe cea a familiei și apropiaților. Înainte de tratament, un pacient are nevoie de un diagnostic cert. Acest diagnostic este pus în urma unor analize și investigații medicale ce oferă certitudinea existenței afecțiunii despre care vorbim. În cazul bolilor oncologice, diagnosticul este pus de medicul oncolog căruia i se adresează pacientul. Odată ajunși în acest moment, ne putem gândi la o abordare multidisciplinară a cazului.

La o discutare a situației fiecărui pacient în cadrul comisiei oncologice: tumor board. Acesta este reprezentat de o echipă de medici și alți specialiști implicați în rezolvarea unui caz, obiectivul fiind acela de a concepe cea mai bună schemă de tratament și un plan de îngrijire personalizat, spune Dr. Gabriel Rîcu, medic primar radioterapie, director medical MedEuropa.

Ședințele tumor boardului includ, în funcție de situație, medici oncologi, radioterapeuți, chirurgi, anatomopatologi și alți specialiști implicați în rezolvarea cazului oncologic, așa cum sunt psihologii și nutriționiștii. Specialiștii implicați evaluează astfel o varietate de informații care influențează diagnosticul și tratamentul, colaborarea multidisciplinară aducând perspective și experiențe diferite, transpuse într-un plan de tratament eficient. Confidențialitatea este întotdeauna respectată, iar pacientul are dreptul de a fi un participant activ și informat, în fiecare etapă a tratamentului său.

Psihologul și nutriționistul fac parte încă de la început din abordarea multidisciplinară a bolnavului oncologic, uneori încă din etape de prediagnosticare, așadar încă din momentul în care pacientul este suspect de cancer, dar nu are certitudinea că suferă de această boală. Suportul psihologic este considerat esențial în afecțiunile oncologice. Acesta poate fi oferit în cadrul ședințelor individuale de consiliere, în cadrul întâlnirilor de grup sau în cadrul ședințelor comune pacient-aparținător.

Diagnosticul oncologic, evoluția bolii și multitudinea de investigații și tratamente pe care le parcurge un pacient oncologic provoacă un impact multidimensional asupra vieții pacienților, afectându-le nivelul de funcționalitate fizică, senzorială, cognitivă, psihologică, familială, socială și spirituală. Suportul psihologic face parte din îngrijirea pentru cancer și a fost recunoscut ca fiind o necesitate și un drept al pacientului bolnav de cancer, alături de tratamentul oncologic. Este un mod de a reduce la minimum impactul și efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului oncologic la diferitele niveluri afectate, pentru a ajuta pacienții să-și îmbunătățească calitatea vieții și să revină la normalitate.

Protocolul este ca fiecare pacient să intre în contact cu psihologul și cu nutriționistul, cu mențiunea că decizia finală îi aparține. Ajutorul trebuie să vină în etape, din mai multe surse. Pacientul trebuie să treacă de prima fază și să se mobilizeze, ca să poată trece prin toate etapele stabilite de specialiști, astfel încât să existe șanse reale ca tratamentul să își atingă obiectivele.

În toate cele patru centre MedEuropa, din București, Constanța, Oradea și Brașov, abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic este obligatorie, fiind singura modalitate prin care se poate discuta și indica tratamentul considerat ca având cele mai multe șanse pentru a-și atinge scopul, fie că discutăm despre intenția curativă, atunci când urmărim vindecarea bolii și creșterea controlului local, prin împiedicarea recidivei, fie că avem în vedere un scop paliativ, atunci când se dorește ameliorarea unor simptome, cum ar fi durerea, pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului cu cancer.

Related Posts

Filosofia de viață și de frumusețe a lui Anne Hathaway

Anne Hathaway este una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood. La 40 de ani, vedeta a…

Colecția de artă a lui Gérard Depardieu, scoasă la licitație

În septembrie, aproape 250 de lucrări (sculpturi, picturi și desene) din colecția de artă a lui Gérard Depardieu…

Cindy Crawford povestește cum a schimbat-o mariajul cu Richard Gere

Cindy Crawford (57 de ani) s-a căsătorit cu Richard Gere (74 de ani) la vârsta de doar 22…

Power Couples – Regele Charles și Camilla, alături de Emmanuel și Brigitte Macron

Regele Charles III, alături de Regina Camilla, se află zilele acestea într-o vizită oficială în Franța, unde îl…

„Obiectivul ar trebui să fie găsirea unui echilibru în care designerii și AI-ul conclucrează”, spune Isabel Regino, Senior Brand Strategist & Marketing Manager

„AI nu este un substitut pentru creativitatea umană, imaginație și gândire critică” crede Isabel Regino, Senior Brand Strategist…

10 lucruri pe care nu le știai despre Sophia Loren (în afară de faptul că azi împlinește 89 de ani)

Câștigătoarea premiului Oscar, celebra actriță Sophia Loren a împlinit 89 de ani, astăzi, pe 20 septembrie. După lansarea,…

Jennifer Aniston: ”Arăt mai bine acum decât la 20 de ani!”

Jennifer Aniston a acordat un interviu despre rutina ei de fitness, pe care o compară cu cea din…

Shannen Doherty, Brenda din Beverly Hills, 90210, în lacrimi

O parte dintre vedetele serialului pentru adolescenți extrem de popular în anii ’90, Beverly Hills, 90210 s-au reunit…

Upgrade Education, consiliere educațională pentru elevii care vor să studieze la universități de top din străinătate (P)

Upgrade Education este o firma de consiliere educațională care oferă sprijin elevilor care își doresc să studieze la…

Irina Bossy Ghica: Anul acesta, Karpatia Horse Show aduce puncte de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Irina Bossy Ghica, stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, este moștenitoarea domeniului Cantacuzino de…