Editor Alistmagazine.ro ∙ November 3, 2021 ∙ 3 min read

Diagnosticul de  cancer este unul dintre cele mai dificile cu care se poate confrunta un pacient, el influențând atât viața bolnavului, cât și pe cea a familiei și apropiaților. Înainte de tratament, un pacient are nevoie de un diagnostic cert. Acest diagnostic este pus în urma unor analize și investigații medicale ce oferă certitudinea existenței afecțiunii despre care vorbim. În cazul bolilor oncologice, diagnosticul este pus de medicul oncolog căruia i se adresează pacientul. Odată ajunși în acest moment, ne putem gândi la o abordare multidisciplinară a cazului.

La o discutare a situației fiecărui pacient în cadrul comisiei oncologice: tumor board. Acesta este reprezentat de o echipă de medici și alți specialiști implicați în rezolvarea unui caz, obiectivul fiind acela de a concepe cea mai bună schemă de tratament și un plan de îngrijire personalizat, spune Dr. Gabriel Rîcu, medic primar radioterapie, director medical MedEuropa.

Ședințele tumor boardului includ, în funcție de situație, medici oncologi, radioterapeuți, chirurgi, anatomopatologi și alți specialiști implicați în rezolvarea cazului oncologic, așa cum sunt psihologii și nutriționiștii. Specialiștii implicați evaluează astfel o varietate de informații care influențează diagnosticul și tratamentul, colaborarea multidisciplinară aducând perspective și experiențe diferite, transpuse într-un plan de tratament eficient. Confidențialitatea este întotdeauna respectată, iar pacientul are dreptul de a fi un participant activ și informat, în fiecare etapă a tratamentului său.

Psihologul și nutriționistul fac parte încă de la început din abordarea multidisciplinară a bolnavului oncologic, uneori încă din etape de prediagnosticare, așadar încă din momentul în care pacientul este suspect de cancer, dar nu are certitudinea că suferă de această boală. Suportul psihologic este considerat esențial în afecțiunile oncologice. Acesta poate fi oferit în cadrul ședințelor individuale de consiliere, în cadrul întâlnirilor de grup sau în cadrul ședințelor comune pacient-aparținător.

Diagnosticul oncologic, evoluția bolii și multitudinea de investigații și tratamente pe care le parcurge un pacient oncologic provoacă un impact multidimensional asupra vieții pacienților, afectându-le nivelul de funcționalitate fizică, senzorială, cognitivă, psihologică, familială, socială și spirituală. Suportul psihologic face parte din îngrijirea pentru cancer și a fost recunoscut ca fiind o necesitate și un drept al pacientului bolnav de cancer, alături de tratamentul oncologic. Este un mod de a reduce la minimum impactul și efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului oncologic la diferitele niveluri afectate, pentru a ajuta pacienții să-și îmbunătățească calitatea vieții și să revină la normalitate.

Protocolul este ca fiecare pacient să intre în contact cu psihologul și cu nutriționistul, cu mențiunea că decizia finală îi aparține. Ajutorul trebuie să vină în etape, din mai multe surse. Pacientul trebuie să treacă de prima fază și să se mobilizeze, ca să poată trece prin toate etapele stabilite de specialiști, astfel încât să existe șanse reale ca tratamentul să își atingă obiectivele.

În toate cele patru centre MedEuropa, din București, Constanța, Oradea și Brașov, abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic este obligatorie, fiind singura modalitate prin care se poate discuta și indica tratamentul considerat ca având cele mai multe șanse pentru a-și atinge scopul, fie că discutăm despre intenția curativă, atunci când urmărim vindecarea bolii și creșterea controlului local, prin împiedicarea recidivei, fie că avem în vedere un scop paliativ, atunci când se dorește ameliorarea unor simptome, cum ar fi durerea, pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului cu cancer.

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…