Editor Alistmagazine.ro ∙ November 3, 2021 ∙ 3 min read

Diagnosticul de  cancer este unul dintre cele mai dificile cu care se poate confrunta un pacient, el influențând atât viața bolnavului, cât și pe cea a familiei și apropiaților. Înainte de tratament, un pacient are nevoie de un diagnostic cert. Acest diagnostic este pus în urma unor analize și investigații medicale ce oferă certitudinea existenței afecțiunii despre care vorbim. În cazul bolilor oncologice, diagnosticul este pus de medicul oncolog căruia i se adresează pacientul. Odată ajunși în acest moment, ne putem gândi la o abordare multidisciplinară a cazului.

La o discutare a situației fiecărui pacient în cadrul comisiei oncologice: tumor board. Acesta este reprezentat de o echipă de medici și alți specialiști implicați în rezolvarea unui caz, obiectivul fiind acela de a concepe cea mai bună schemă de tratament și un plan de îngrijire personalizat, spune Dr. Gabriel Rîcu, medic primar radioterapie, director medical MedEuropa.

Ședințele tumor boardului includ, în funcție de situație, medici oncologi, radioterapeuți, chirurgi, anatomopatologi și alți specialiști implicați în rezolvarea cazului oncologic, așa cum sunt psihologii și nutriționiștii. Specialiștii implicați evaluează astfel o varietate de informații care influențează diagnosticul și tratamentul, colaborarea multidisciplinară aducând perspective și experiențe diferite, transpuse într-un plan de tratament eficient. Confidențialitatea este întotdeauna respectată, iar pacientul are dreptul de a fi un participant activ și informat, în fiecare etapă a tratamentului său.

Psihologul și nutriționistul fac parte încă de la început din abordarea multidisciplinară a bolnavului oncologic, uneori încă din etape de prediagnosticare, așadar încă din momentul în care pacientul este suspect de cancer, dar nu are certitudinea că suferă de această boală. Suportul psihologic este considerat esențial în afecțiunile oncologice. Acesta poate fi oferit în cadrul ședințelor individuale de consiliere, în cadrul întâlnirilor de grup sau în cadrul ședințelor comune pacient-aparținător.

Diagnosticul oncologic, evoluția bolii și multitudinea de investigații și tratamente pe care le parcurge un pacient oncologic provoacă un impact multidimensional asupra vieții pacienților, afectându-le nivelul de funcționalitate fizică, senzorială, cognitivă, psihologică, familială, socială și spirituală. Suportul psihologic face parte din îngrijirea pentru cancer și a fost recunoscut ca fiind o necesitate și un drept al pacientului bolnav de cancer, alături de tratamentul oncologic. Este un mod de a reduce la minimum impactul și efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului oncologic la diferitele niveluri afectate, pentru a ajuta pacienții să-și îmbunătățească calitatea vieții și să revină la normalitate.

Protocolul este ca fiecare pacient să intre în contact cu psihologul și cu nutriționistul, cu mențiunea că decizia finală îi aparține. Ajutorul trebuie să vină în etape, din mai multe surse. Pacientul trebuie să treacă de prima fază și să se mobilizeze, ca să poată trece prin toate etapele stabilite de specialiști, astfel încât să existe șanse reale ca tratamentul să își atingă obiectivele.

În toate cele patru centre MedEuropa, din București, Constanța, Oradea și Brașov, abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic este obligatorie, fiind singura modalitate prin care se poate discuta și indica tratamentul considerat ca având cele mai multe șanse pentru a-și atinge scopul, fie că discutăm despre intenția curativă, atunci când urmărim vindecarea bolii și creșterea controlului local, prin împiedicarea recidivei, fie că avem în vedere un scop paliativ, atunci când se dorește ameliorarea unor simptome, cum ar fi durerea, pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului cu cancer.

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….