Editor Alistmagazine.ro ∙ November 3, 2021 ∙ 3 min read

Diagnosticul de  cancer este unul dintre cele mai dificile cu care se poate confrunta un pacient, el influențând atât viața bolnavului, cât și pe cea a familiei și apropiaților. Înainte de tratament, un pacient are nevoie de un diagnostic cert. Acest diagnostic este pus în urma unor analize și investigații medicale ce oferă certitudinea existenței afecțiunii despre care vorbim. În cazul bolilor oncologice, diagnosticul este pus de medicul oncolog căruia i se adresează pacientul. Odată ajunși în acest moment, ne putem gândi la o abordare multidisciplinară a cazului.

La o discutare a situației fiecărui pacient în cadrul comisiei oncologice: tumor board. Acesta este reprezentat de o echipă de medici și alți specialiști implicați în rezolvarea unui caz, obiectivul fiind acela de a concepe cea mai bună schemă de tratament și un plan de îngrijire personalizat, spune Dr. Gabriel Rîcu, medic primar radioterapie, director medical MedEuropa.

Ședințele tumor boardului includ, în funcție de situație, medici oncologi, radioterapeuți, chirurgi, anatomopatologi și alți specialiști implicați în rezolvarea cazului oncologic, așa cum sunt psihologii și nutriționiștii. Specialiștii implicați evaluează astfel o varietate de informații care influențează diagnosticul și tratamentul, colaborarea multidisciplinară aducând perspective și experiențe diferite, transpuse într-un plan de tratament eficient. Confidențialitatea este întotdeauna respectată, iar pacientul are dreptul de a fi un participant activ și informat, în fiecare etapă a tratamentului său.

Psihologul și nutriționistul fac parte încă de la început din abordarea multidisciplinară a bolnavului oncologic, uneori încă din etape de prediagnosticare, așadar încă din momentul în care pacientul este suspect de cancer, dar nu are certitudinea că suferă de această boală. Suportul psihologic este considerat esențial în afecțiunile oncologice. Acesta poate fi oferit în cadrul ședințelor individuale de consiliere, în cadrul întâlnirilor de grup sau în cadrul ședințelor comune pacient-aparținător.

Diagnosticul oncologic, evoluția bolii și multitudinea de investigații și tratamente pe care le parcurge un pacient oncologic provoacă un impact multidimensional asupra vieții pacienților, afectându-le nivelul de funcționalitate fizică, senzorială, cognitivă, psihologică, familială, socială și spirituală. Suportul psihologic face parte din îngrijirea pentru cancer și a fost recunoscut ca fiind o necesitate și un drept al pacientului bolnav de cancer, alături de tratamentul oncologic. Este un mod de a reduce la minimum impactul și efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului oncologic la diferitele niveluri afectate, pentru a ajuta pacienții să-și îmbunătățească calitatea vieții și să revină la normalitate.

Protocolul este ca fiecare pacient să intre în contact cu psihologul și cu nutriționistul, cu mențiunea că decizia finală îi aparține. Ajutorul trebuie să vină în etape, din mai multe surse. Pacientul trebuie să treacă de prima fază și să se mobilizeze, ca să poată trece prin toate etapele stabilite de specialiști, astfel încât să existe șanse reale ca tratamentul să își atingă obiectivele.

În toate cele patru centre MedEuropa, din București, Constanța, Oradea și Brașov, abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic este obligatorie, fiind singura modalitate prin care se poate discuta și indica tratamentul considerat ca având cele mai multe șanse pentru a-și atinge scopul, fie că discutăm despre intenția curativă, atunci când urmărim vindecarea bolii și creșterea controlului local, prin împiedicarea recidivei, fie că avem în vedere un scop paliativ, atunci când se dorește ameliorarea unor simptome, cum ar fi durerea, pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului cu cancer.

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…