Alina Aliman ∙ June 28, 2022 ∙ 5 min read

Pentru cineva care multă vreme (a se citi aproape patru ani de liceu) și-a dorit să studieze fizica, dar a ajuns să facă jurnalism (da, clar, este vorba despre mine aici), nimic nu cred că ar putea fi mai interesant decât un interviu cu… niște femei care chiar lucrează în știință. Cu patru cercetătoare, mai exact.
Cum vă sună proiecte care pot ajuta la abordări terapeutice personalizate în cazul cancerului de sân rezistent la tratament, soluții pentru protecția mediului, noi tipuri de memorie pentru stocarea datelor, soluții pentru trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă? Știm, poate unele sunt un pic… SF. Dar, de fapt, au efecte și în viața noastră de zi cu zi. Am stat de vobă cu Ancuța Jurj, Mădălina Pandele, Dana Popescu și Isabela Trăistaru, cele patru cercetătoare din România care au fost desemnate câștigătoarele celei de-a XII-a ediții a competiției L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”.*

MĂDĂLINA PANDELE

„Știința este pretutindeni, de la cercetare medicală la produsele cosmetice și farmaceutice, la industria alimentară sau chiar și în industria modei ”, subliniază Mădălina Pandele, conferențiar, Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor.

Care este proiectul de cercetare pe care îl veți dezvolta cu ajutorul bursei „Pentru Femeile din Știință”? Cum se numește și ce anume va avea în vedere?

Proiectul se numește „Reținerea reactivă a metalelor grele folosind membrane polimerice autoindicatoare” și își propune dezvoltarea unor membrane polimerice care să îndepărteze eficient metalele grele din apele uzate, oferind totodată indicații vizuale ale eficienței procesului de separare, prin schimbarea culorii la suprafața membranei.

Pe înțelesul oricărei persoane care ne citește și nu știe mare lucru despre știință, puteți să ne spuneți, în termeni obișnuiți, ce va schimba rezultatul cercetării dvs.? Sau ce sperați să aducă mai bun în viața umanității?

Beneficiul acestor materiale, pe lângă eficiența ridicată de îndepărtare a metalelor grele din apele uzate, este dată și de faptul că membranele vor putea fi folosite de către personal cu calificare limitată în domeniu, schimbarea culorii fiind un indiciu clar că membrana trebuie înlocuită.

Despre dvs: care a fost primul moment (adolescență, copilărie) în care ați știut că vreți să lucrați ca cercetător? Vă mai aduceți aminte care a fost primul „experiment”, prima „cercetare”?
Încă din copilărie am fost fascinată de știință, din momentele în care o ajutam pe bunica în bucătărie și îmi arăta cum crește pâinea în cuptor sau cum să nu tai maioneza. Fiind locul în care am avut primul meu contact cu știința și primele „experimente”, bucătăria a fost întotdeauna o sursă de inspirație în copilărie. Această legătură cu bazele copilăriei mele mi-a ghidat studiile către știință.

Mulți oameni cred că e rigid și strict și uneori… plicticos să lucrezi într-un laborator. Cum le demontați această opinie? Cum arată o zi… fericită și veselă în laborator?

A răspunde la întrebarea „De ce?” este cel mai interesant lucru în știință. Faptul că la finalul zilei poți înțelege rezultatele muncii de cercetare aduce o satisfacție profesională și personală de neegalat.

În România post-decembristă cercetarea științifică a fost… Cenușăreasă. În ultimii ani apar tot mai multe proiecte de cercetare. Ce s-a făcut bun, ce a lipsit din această lume științifică în ultimii cinci ani?

Într-adevăr, România post-decembristă a întâmpinat multe dificultăți din punctul de vedere al cercetării științifice și nu aș putea spune că în ultimii cinci ani lucrurile au evoluat foarte mult în acest domeniu.

În continuare, bugetul alocat cercetării este în scădere, numărul competițiilor este foarte mic, iar timpul alocat pentru finalizarea procesului de evaluare este destul de îndelungat.

Care credeți că sunt trei cele mai importante domenii în care ar fi necesar să se investească bani în România?
Există o mulțime de domenii de cercetare științifică, iar favorizarea unora dintre ele nu va prezenta echitate în comunitatea științifică. Personal, eu pun accentul, în munca mea de zi cu zi, pe ingineria mediului, știința materialelor, biotechnologii.

Ce sfat i-ați da unei tinere care visează să își facă o carieră în știință?
Să aibă curaj să își urmeze pasiunea și să-și cultive perseverența.

A vem nevoie de știință în viața noastră pentru că…
Știința este pretutindeni, de la cercetarea medicală la produsele cosmetice și farmaceutice, la industria alimentară sau chiar și în industria modei.

CV-ul dvs. profesional și personal, dacă ar fi rezumat într-o singură frază, ar fi…

Evoluția cere perseverență.

„ A răspunde la întrebarea «De ce?» este cel mai interesant lucru în știință”

Femeia de știință care v-a impresionat cel mai mult… Stephanie Kwolek.

Ați fi vrut să fi descoperit… leacul tinereții.

Dacă ați avea puterea lui Superman (Superwoman), ce-ați schimba în primul minut?

Atitudinea oamenilor față de animale și de bătrâni.
Talentul ascuns (altul decât cel de a inova) este…

Să pot fi și mamă și om de știință.

Cartea cea mai captivantă despre știință pe care ați recomanda-o oricui ar fi…

„Molecula morală“, de Paul J. Zak.

* Bursele L’Oréal – UNESCO „For Women in Science” se acordă anual la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări. 275 de tinere cu contribuții majore în domeniul științific, beneficiază în fiecare an de programe de bursă naționale sau regionale. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents. Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO For Women in Science Award.

Foto: Arhiva personală

Related Posts

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…

Nunta între vedete: Rita Ora s-a căsătorit cu un regizor laureat cu Oscar

Cântăreața de origine kosovară Rita Ora (31 de ani) s-a căsătorit cu logodnicul ei, regizorul de origine neo-zeelandeză…

3 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba și Kim Kardashian…

Olivia Newton-John a murit la vârsta de 73 de ani

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița de origine australiană, cunoscută mai ales datorită filmului Grease (1978), în care a…

Andra Gogan a strălucit pe covorul roșu la premiera serialului High School Musical, de la Los Angeles

Andra Gogan (24 de ani) și fratele ei, Răzvan, au fost prezenți de curând pe covorul roșu la…

Penelope Cruz, schimbare de look, pentru rolul soției fondatorului Ferrari

Vești bune pentru fanii actriței! Penelope Cruz, acum în vârstă de 48 de ani, apare din nou în…

Care sunt cele 12 celebrități care intră în jungla – ”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV)

”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV) este show-ul de televiziune care supune celebritățile la provocări extreme și…