A List Magazine ∙ February 16, 2024 ∙ 5 min read

Majoritatea oamenilor iubesc dulciurile, iar înlocuirea zahărului cu alternative mai sănătoase poate aduce beneficii semnificative asupra sănătății noastre. Nutriționistul Olea Manaf vine cu cinci sfaturi și trucuri pentru a înlocui zahărul într-un mod echilibrat și sănătos și punctează câteva alternative populare la zahărul alb, împreună cu sfaturi pentru utilizarea lor în mod responsabil.

Stevia:

Stevia este un indulcitor natural extras din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Este recunoscută pentru faptul că nu conține calorii și nu afectează nivelul glicemiei, fiind un bun înlocuitor pentru diabetici. De asemenea stevia este recomandată în programele de slăbire pentru a satisface pofta de dulce fără a adăuga caloriilor. Prin reducerea poftelor de dulce, poate contribui la controlul greutății în cadrul unui regim de slăbire.

Sirop de arțar:

Siropul de arțar este adesea privit ca o alternativă naturală și bogată în antioxidanți la zahărul alb. Compoziție: conține aproximativ 32% apă, 67% carbohidrați (majoritatea fiind zaharuri, cum ar fi glucoza și fructoza). Indice glicemic: Moderat spre ridicat, în jur de 54-68. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu moderatie, deoarece conține destule zaharuri și calorii. Consumat în exces, poate contribui la creșterea în greutate și la probleme metabolice.

Agave:

 Agave este un indulcitor natural extras din sucul plantei de agave. Compoziție aproximativ 70-90% fructoză și 10-30% glucoză, depinzând de procesul de producție. Indice glicemic: scăzut, în jur de 15-30. Deși agave este considerată de mulți oameni o alternativă sănătoasă la zahăr din comerț, consumul excesiv de fructoză poate avea efecte negative asupra sănătății, precum creșterea în greutate și probleme metabolice

Zahăr de cocos:

Zahărul de cocos este extras din nectarul florilor de cocos și conține mici cantități de vitamine și minerale. Compoziție: aproximativ 70-80% zaharuri, în principal glucoză și fructoză, Indice glicemic: moderat, între 35- 54. În ciuda avantajelor sale nutritive relative, trebuie consumat cu moderație, deoarece tot reprezintă o sursă concentrată de zahăr.

Mierea

Compoziția mierii poate varia, dar în general conține aproximativ 40% fructoză, 30% glucoză și 8% dizaharide, precum și alte zaharuri în cantități mici. Conține, de asemenea, vitamine, minerale, flavonoide și acizi grași organici. Indicele glicemic al mierii este în jurul valorii de 63, cu mici variații în funcție de tipul de miere.

Xilitol:

Xilitolul este un indulcitor natural găsit în fructe și legume, are aproximativ 2,4 calorii pe gram. Consumul excesiv de xilitol poate duce la efecte secundare precum flatulența și disconfortul gastrointestinal. 

Eritritol:

Eritritolul este un indulcitor natural găsit în cantități mici în fructe și legume.  Eritritolul se obține atunci când un anumit tip de drojdie fermentează glucoza din porumb. Chiar dacă are un impact redus asupra glicemiei și calorii puține, aproximativ 0,24 calorii pe gram, consumul excesiv poate cauza probleme digestive și, în unele cazuri, poate avea un gust nesatisfăcător.

După cum a văzut chiar și îndulcitorii naturali prezintă anumite dezavantaje. Ce este de făcut? 

5 Tips & Trics pentru a face cele mai potrivite alegeri pentru tine: 

  1. Alege Alternative Mai Sănătoase:

Atunci când dorești să reduci consumul de zahăr, optează pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi îndulcitorii naturali precum stevia, xylitol sau eritritol. Acești îndulcitori au un indice glicemic mai mic și pot fi o alegere excelentă pentru a satisface pofta de dulce fără a afecta glicemia.

  1. Cunoaște Diferențele dintre Zahăr și Miere:

Desi mierea este considerată un îndulcitor natural, este important să cunoști că diferențele dintre zahăr și miere sunt minime în ceea ce privește ponderea de zaharuri și indicele glicemic. Ambele pot afecta glicemia și metabolismul în mod similar, iar consumul excesiv ar trebui evitat pentru a preveni riscurile asociate.

  1. Consumă cu Moderație:

Atât mierea, cât și zahărul pot face parte din dieta ta în cantități limitate. Indiferent de tipul de îndulcitor ales, consumul trebuie să fie moderat. Atunci când îți satisfaci pofta de dulce, fă-o cu înțelepciune, ținând cont de necesitățile nutriționale ale organismului tău.

  1. Beneficiile și Limitările Mierii:

Desi mierea conține vitamine, minerale, flavonoide și acizi grași organici, beneficiile sale NU pot fi atinse în dozele recomandate. Este important să înțelegi că, pentru a obține anumite beneficii nutriționale, ar trebui să consumi cantități mult prea mari de miere, ceea ce va duce automat la creșterea aportului caloric.

  1. Alege Plăcerea Alimentară cu Moderatie:

Indiferent de alegerea ta un îndulcitor natural sau zahăr, este esențial să înțelegi că plăcerea alimentară poate contribui la un echilibru alimentar. Alege îndulcitorul care îți place cel mai mult din punct de vedere gustativ, ținând cont de dorințele personale și satisfacția pe care o aduce consumul moderat.

Oricare dintre aceste variante pot fi consumate dacă îți plac la gust, însă niciuna dintre ele nu ar trebui consumată în cantități mai mari, în ideea că ar veni cu beneficii pentru sănătate.

În contextul unui stil de viață sănătos și activ, consumul moderat de îndulcitori naturali sau zahăr poate fi acceptat ca parte integrantă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, este crucial să fim conștienți de cantitatea consumată și să facem alegeri informate pentru a ne menține sănătatea și echilibrul alimentar. Indiferent de tipul de îndulcitor ales, cheia este consumul cu moderație pentru a ne bucura de dulciuri într-un mod sănătos.

La Olea Manaf Clinic poți avea parte de o abordare holistică asupra îngrijirii corpului, pentru că o viață echilibrată înseamnă atenția acordată atât alimentației, cât și stării fizice și emoționale. Dieta sănătoasă, mișcarea regulată și tratamentele corporale colaborează pentru a crea o fundație solidă pentru frumusețea noastră interioară și exterior.

Prin combinarea unei diete sănătoase, a mișcării regulate și a tratamentelor corporale pentru frumusețea și sănătatea pielii, putem crea o fundație solidă pentru frumusețea noastră interioară și exterioară. Starea noastră de bine este o reflectare a modului în care ne îngrijim corpul, iar aceste elemente fundamentale lucrează împreună pentru a ne ajuta să strălucim din interior spre exterior.

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…