A List Magazine ∙ March 20, 2023 ∙ 11 min read

5 pași spre independența ta financiară

Independența financiară este un lucru la care mulți oameni visează. La urma urmei, cine nu și-ar dori să nu trebuiască să-și facă griji pentru nimic și să călătorească prin lume? Să ai libertate financiară este minunat. Dar ce ai nevoie cu adevărat pentru a deveni independent din punct de vedere financiar? Este măcar posibil? Le-am întrebat pe unele dintre cele mai de succes femei investitor care sunt cei mai importanți pași pentru a realiza acest lucru și le-am cerut să ofere sfaturi pentru cei care se gândesc să investească.


HELOISE GREEFF, Popular Investor at eToro, aka
@rubymaza 

Dr. Heloïse Greeff este o ingineră pasionată de date, condusă de o curiozitate intelectuală profundă pentru tehnologie și rezolvarea problemelor. Formarea ei profesională este ca inginer de mecatronică în Africa de Sud, de unde este originară, înainte de a veni în Marea Britanie pentru a urma un MBA și un doctorat în Machine Learning la Universitatea din Oxford. A intrat pe piețele de capital pe platforma socială de investiții eToro în 2016, iar astăzi este prima femeie Elite Pro Popular Investors și una dintre cele mai urmărite investitoare de pe platformă.


Cât de importantă este independența financiară și ce înseamnă aceasta pentru tine?

Cred că independența financiară este piatra de temelie a adevăratei egalități. Sentimentul de siguranță pe care îl oferă este în măsură să le ofere femeilor controlul și libertatea de a face alegeri care se aliniază cu valorile și prioritățile lor. Pentru mine, faptul că am dobândit independența financiară prin călătoria mea în domeniul investițiilor mi-a oferit un sentiment de autonomie și încredere, care s-a răsfrânt asupra multor alte domenii ale vieții mele.


Care sunt cei mai importanți cinci pași pentru a obține independența financiară?

Începeți: Primul pas spre libertatea financiară, oricât de mic ar fi, poate fi adesea cel mai intimidant. Cu toate acestea, cu cât începi mai repede să preiei controlul asupra finanțelor tale, cu atât mai mult timp ai la dispoziție pentru a beneficia de creșterea compusă pe termen lung.

Educați-vă: Educația financiară de bază poate face toată diferența pentru a te asigura că iei decizii în cunoștință de cauză cu privire la viitorul tău financiar.

Organizați-vă: Abordează elementele de bază și asigură-te că finanțele tale sunt în ordine înainte de a face orice altceva. Acest lucru poate include crearea unui buget, achitarea mai întâi a datoriilor cu dobândă mare și crearea unui fond de urgență.

Investiți pentru viitor: Investițiile te pot ajuta să-ți crești averea și să îți atingi obiectivele financiare pe termen lung. Alege un portofoliu diversificat care să se alinieze cu toleranța la risc și obiectivele tale.

Rămâneți consecvente: Odată ce ai o bază solidă, tot ce trebuie să faci este să rămâi răbdătoare și consecventă. Creșterea compusă se acumulează în timp (de cele mai multe ori vorbim de ani) fără prea multă intervenție din partea ta. Continuă să contribui la investițiile tale și nu te impacienta peste noapte. Acesta este un joc pe termen lung.


Care sunt activele în care nu ai investi în acest moment?

Nu investiți niciodată în active pe care nu le înțelegeți pe deplin.


Ai vreun sfat pentru alte femei investitor sau pentru cele care vor să înceapă să investească?

  • Începeți cu puțin, dar asigurați-vă că începeți: A investi poate fi intimidant. Am început cu o sumă mică și am crescut-o treptat, pe măsură ce am devenit mai încrezătoare.
  • Diversificați-vă portofoliul: Investiți într-un mix de clase de active pentru a distribui riscul și pentru a crește potențialul de randament.
  • Rămâneți disciplinate: Investițiile de succes necesită disciplină și răbdare.
  • Respectați-vă strategia de investiții, evitați să luați decizii emoționale și rămâneți concentrate pe obiectivele tale pe termen lung.

MIMI HO, Popular Investor at eToro, aka @KoraTrades 

Mimi este o australiancă în vârstă de 38 de ani, are un master în psihologie și este un manager de investiții și avere certificat la nivel international. Înainte de a deveni investitor individual, Mimi a deținut și condus o afacere IT timp de zece ani. În timpul anilor în care a fost proprietara acestei afaceri, a început să  înțeleagă ce înseamnă tranzacționarea de criptoactive și acțiuni. Mimi este convinsă că  pregătirea sa în domeniul psihologiei, combinată cu experiența sa în domeniul IT și al afacerilor i-a oferit capacitatea de a învăța și de a înțelege ce este necesar pentru a deveni un investitor de succes.

A fost autodidactă timp de mulți ani și, la sfârșitul carierei sale în domeniul IT, a decis să își vândă partea ei de afacere, să își împacheteze lucrurile în Australia și să călătorească prin lume, unde și-a început noua carieră de investitor cu normă întreagă.

După ce a folosit mai multe platforme de tranzacționare timp de ani de zile, Mimi s-a alăturat eToro în 2017 și de atunci o folosește ca principală platformă de tranzacționare. Este unul dintre cei mai urmăriți  Investitori Populari din Australia.


Cât de importantă este independența financiară și ce înseamnă aceasta pentru tine?

Independența financiară are o mare importanță pentru mine, mai ales ca femeie care a lucrat în industrii dominate de bărbați, cum ar fi tehnologia și finanțele. Pentru mine, independența financiară înseamnă mai mult decât posibilitatea de a plăti facturile – reprezintă libertatea de a-mi urma pasiunile și de a duce o viață împlinită care să-mi aducă fericire și bucurie. Mai mult, independența financiară îmi permite să-i ajut pe cei care au nevoie, oferindu-le atât timpul, cât și resursele necesare pentru a avea un impact pozitiv în viața lor.

Care sunt cei mai importanți cinci pași pentru a obține independența financiară?

În opinia mea, 5 dintre cei mai importanți pași pentru a obține independența financiară sunt:

  1. Stabilirea obiectivelor – definirea obiectivelor mele financiare, fie că este vorba de achitarea datoriilor sau de a mă concentra pe o afacere 
  2. Achitarea datoriilor 
  3. Crearea unui buget – a trăi sub limitele mijloacelor mele financiare este crucial pentru a mă ajuta să economisesc.
  4. Să investesc cu înțelepciune și/sau să construiesc alte surse de venit
  5. Să continui să mă educ pentru a fi la curent cu piețele financiare, cu tendințele și cu industria în care lucrez.

Care sunt activele în care nu ai investi în acest moment?

Nu aș investi în petrol.


Ai vreun sfat pentru alte femei investitor sau pentru cele care vor să înceapă să investească?

Unele dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat de-a lungul anilor și pe care le-am transmis investitorilor de sex feminin sau masculin sunt:

  • Nu investiți niciodată mai mulți bani decât vă puteți permite să pierdeți
  • Începeți cu sume mici și construiți-vă investițiile în timp
  • Diversificați-vă portofoliul și investiți în diferite active și sectoare
  • Educați-vă în permanență
  • Nu tranzacționați niciodată emoțional- cumpărarea sau vânzarea în panică vă poate împiedica să faceți profit
  • Rămâneți răbdători

NEZA MOLK, Popular Investor at eToro, aka @Nezatron 

Neza Molk este un investitor în vârstă de 25 de ani din Slovenia și este studentă la master în biotehnologie. Ea s-ar descrie ca fiind motivată, responsabilă și deschisă la idei noi. Pasiunea pentru înțelegerea modului în care funcționează diferite lucruri o determină să exploreze oportunitățile nesfârșite pe care i le oferă cele două domenii – biotehnologia și investițiile. Povestea Nezei în domeniul investițiilor a început la vârsta de 19 ani, când a cumpărat prima ei acțiune la o companie farmaceutică. A început să investească chiar înainte de pandemie, când și-a creat un cont virtual pe eToro, a descoperit cât de ușor de utilizat și s-a îndrăgostit de posibilitățile pe care le oferea. Când a izbucnit pandemia, a decis să înceapă să investească cu adevărat. Atunci când nu investește sau când nu studiază, îi place să își petreacă timpul liber în natură, încercând sporturi noi sau explorând diferite locuri din întreaga lume.

Cât de importantă este independența financiară și ce înseamnă aceasta pentru tine?

Independența financiară a fost întotdeauna unul dintre cele mai importante obiective din viața mea. Am atins deja un anumit nivel și lucrez în mod constant pentru stabilitatea și creșterea independenței mele financiare. Pot trăi cum doresc, pot lua deciziile care sunt cele mai bune pentru mine și am siguranța de a ști că dețin controlul asupra viitorului meu. Am obținut puterea de a-mi modela propriul destin și de a obține mai mult succes în viață, fără să mă bazez pe altcineva. Cred că mulți oameni au interpretat greșit independența financiară ca fiind libertate financiară sau un stil de viață de lux, ceea ce nu face parte din interpretarea mea.


Care sunt cei mai importanți cinci pași pentru a obține independența financiară?

Pot spune că este un proces care implică multă disciplină, planificare și dedicare. După părerea mea, cei mai importanți 5 pași pentru a obține independența financiară sunt:

  1. Stabilirea obiectivului – doar cu un obiectiv și o viziune clară poți planifica cum să-l atingi
  2. Reducerea cheltuielilor – găsește o modalitate de a reduce cheltuielile care te încetinesc în urmărirea viselor tale
  3. Creșteți veniturile
  4. Economisiți și investiți cât de mulți bani puteți
  5. Rămâneți disciplinați

Atingerea independenței financiare poate fi dificilă. Dacă nu aveți un obiectiv clar pe care doriți să-l atingeți, vă puteți distrage ușor atenția cu lucruri care vă satisfac dorințele actuale, dar care sunt o povară pentru obiectivele dvs. pe termen lung.


Care sunt activele în care nu ai investi în acest moment?

În prezent, nu este o situație ușoară, deoarece avem încă o inflație ridicată pe care băncile centrale o combat prin creșterea ratelor dobânzilor. Dar, pe măsură ce sentimentul devine negativ și prețurile acțiunilor scad, apar multe oportunități bune subevaluate. Eu urmez o strategie de investiții de valoare. Acest tip de investiție se bazează pe căutarea de acțiuni subevaluate cu fundamente solide, ceea ce înseamnă că eu caut acțiuni al căror preț este mai mic decât ne-am aștepta din datele lor financiare. De asemenea, încerc să urmăresc îndeaproape relațiile geopolitice și să-mi adaptez portofoliul în funcție de situație. Probabil că nu aș investi în acest moment în acțiuni care sunt direct afectate de prețurile materiilor prime. De asemenea, oamenii trec de la acțiunile cu creștere ridicată la cele de valoare. Au existat câteva corecții mari în sectorul tehnologic, care au fost tot mai numeroase în ultimii doi ani. Cred că anul acesta depinde foarte mult de deciziile Fed cu privire la creșterea ratelor dobânzilor și de modul în care se va rezolva războiul.



Ai vreun sfat pentru alte femei investitor sau pentru cele care vor să înceapă să investească?

Cred că este important să vă informați. Educația financiară oferă cunoștințe de bază de care aveți nevoie atunci când intrați pe o piață bursieră. Citiți cărți despre economie și investiții, aflați despre diferite strategii de investiții, ascultați interviuri cu investitori de succes și podcast-uri. Există multe surse de încredere de unde puteți învăța, dacă sunteți motivate și nu vă este frică să încercați ceva nou. Poate vă găsiți un mentor care să vă îndrume. Și începeți cât mai curând posibil, pentru că efectul compus și-a dovedit puterea.  Prefer, de asemenea, o strategie de ponderare a costului în dolari (dollar-cost averaging), respectiv să investești o anumită sumă de bani la intervale regulate. Cu asta, obțineți un punct de intrare mediu bun. Acest lucru ar putea fi util mai ales pentru companiile puternice în care vedeți un potențial de creștere pe termen lung. Și cel mai important sfat – investiți doar ceea ce vă puteți permite să pierdeți!

Related Posts

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…