Monica Cismaru ∙ September 19, 2023 ∙ 7 min read

Timișoara este Capitala Culturală Europeană 2023 și își așteaptă vizitatorii cu o mulțime de expoziții și evenimente de neratat, care oferă ocazii unice în viață de a admira capodopere ale artiștilor români și internaționali.

Am avut plăcerea să descopăr Timișoara în anul în care este Capitala Culturală Europeană, ocazie ideală de a vizita metropola vestică a țării, care ne-a întâmpinat cu o atmosferă festivă, ce pulsează cultură.

Timișoara este orașul terapeutic, care îți încântă simțurile mai ales prin atmosfera caldă si elevată cu care te primește, cu aerul ei occidental, cu localnicii ospitalieri, cu artiștii ei inspirați și cu liniștea molcomă care îți oferă un confort îndelung căutat mai ales de noi, cei veniți din sud-estul țării.

În doar două zile, am reușit doar să zgâriem suprafața a ceea ce are Timișoara de oferit și de arătat, dar timpul a fost suficient pentru a putea enumera câteva obietive de neratat dacă ajungeți în Timișoara, un oraș model pentru România, care își merită pe deplin statutul cultural obținut anul acesta.

Expoziția “Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord”, de la centrul cultural FABER

faber timisoara capitala culturala europeana Semnalizatoare- Designul nu este un panou de bord

“Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord” este un demers prin care doisprezece designeri români și internaționali prezintă potențialul industrial al Timișoarei. Expoziția reunește unsprezece instalații de design, iar patru dintre acestea sunt rezultatul colaborării inedite dintre cercetători ai Universității Politehnica Timișoara și designeri străini, explorând teme precum fluxurile de deșeuri din România și globale, forțele invizibile din construcții, relația om-mașină și erori în procese de fabricație. Inițiativa este parte a programului Bright Cityscapes care își propune să ofere Timișoarei o bună cunoaștere a sectorului său industrial, din perspectiva dezvoltării istorice, dar și a locului și rolului pe care le deține în economia națională și globală. Bright Cityscapes este un program cultural, multidisciplinar, parte a Programului Național Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii, dezvoltat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER.

faber timisoara capitala culturala europeana Semnalizatoare- Designul nu este un panou de bord

Expoziția “Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord” poate fi vizitată în perioada 8 septembrie – 11 noiembrie, în incinta FABER – halele Azur, între orele 10.00 – 20.00, de luni până sâmbătă, accesul pentru public fiind gratuit. Expoziția beneficiază de un program de mediere prin tururi ghidate, dar și de programe specifice pentru liceeni.

faber timisoara capitala culturala europeana Semnalizatoare- Designul nu este un panou de bord

FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural. Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” – începând cu 30 septembrie, la Muzeul Național de Artă din Timișoara

Expoziția este cea mai mare retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși în țara sa natală și va reuni o sută de lucrări ale artistului.

timisoara capitala culturala europeana brancusi

„Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil etc, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute. Astfel, selecția realizată de curatoarea Doina Lemny ne propune o imersiune în universul brâncușian privit prin lentilele legăturii artistului cu originile sale. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o foarte interesantă și inedită selecție de fotografii, precum și fragmente filmate chiar de către artist.

Expoziția se bucură de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.

Biletele pentru expoziția Brâncuși s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate pe website-ul dedicat www.brancusi-2023.info.

Pepiniera din Piața Victoriei

timisoara capitala culturala europeana

Probabil unul dintre cele mai atractive obiective din Timișoara – Pepiniera din Piața Victoriei, care va putea fi vizitată doar până în luna noiembrie ac. Este un proiect cu durată limitată de viață, care nu va mai fi repetat, de aceea valoarea sa în economia culturală a orașului trebuie apreciată la maximum. Acest cadru verde pe verticală oferă o perspectiva unică asupra centrului Timișoarei și experiența unică a unei grădini botanice în centrul urbei. ”Instalația temporară vie cuprinde 1 306 de plante, care au fost aduse aici din grădinile comunitare ale Timișoarei sau de la instituții de cercetare horticolă.

Pepiniera 1 306 plante pentru Timișoara își propune să promoveze (bio)diversitatea urbană ca element identitar al Timișoarei, precum și valorile legate de grijă și o dimensiune pedagogică și socială. Structura acționează ca un pol de atracție care acomodează și impulsionează activități în jurul sau în interiorul ei, făcând ca naturalul și domesticul să se îmbine”, îl prezintă Ordinul Arhitecților din Timișoara, cei care au conceput proiectul.

Luminariumul din Piața Unirii

Luminariumul, intitulat Timisien, parte din Festivalul Plai 2023, este un labirint uriaș din Piața Unirii, sub forma unui cort gonflabil, dezvoltat de britanicii de la Architects of Air. Experiența este una inedită și seamănă cu imersiunea într-un spațiu futurist, ca și cum te-ai afla în pântecele unui extraterestru. Spațiul a putut fi vizitat doar până în data de 10 septembrie, din păcate, dar acesta va circula prin toată lumea și, dacă aveți ocazia să-l întâlniți, nu trebuie ratat.

Centrul istoric al Timișoarei

timisoara capitala culturala europeana

Tot centrul Timișoarei este un obiectiv în sine, cu ale sale clădiri istorice, în stil baroc sau art-nouveau, asupra cărora și-au pus amprenta multitunea de etnii și culturi care au ocupat zona de-a lungul timpului. Centrul Timișoarei, cu multitudinea sa de piețe și piațete cochete, cu localuri și restaurante, târguri și magazine te absoarbe și te face să rămâi aici ore întregi, contemplând și visând cu ochii deschiși la o viață pacifică.

Foto: PR, arhiva personală

Related Posts

Milla Jovovich a dat școala copiilor pe Veneția

Celebrul model și actriță Milla Jovovich a înlocuit prima zi de școală a copiilor cu o vacanță la…

Filme și seriale noi de neratat în octombrie pe platformele de streaming

Un documentar despre David Beckham, sezoane noi din serialele tale preferate și multe alte titluri numai bune de…

Filmul lui Beyoncé: 6-7 milioane de dolari, doar în prima zi de presales

Filmul turneului Renaissance, susținut de Beyoncé, are deja estimări pentru presales care depășesc 6 milioane de dolari. Iar…

Dramatica poveste de viață a lui Michele Morrone, vedeta din 365 Days

Michele Morrone, actorul care a frânt inimile celor care au urmărit drama erotică 365 Days de pe Netflix,…

Doctorul din Social Media

La 36 de ani, Alexandra Mircea este cel mai urmărit medic dentist român din social media. Clipurile video…

Actrița Anya Taylor-Joy, mireasă la Veneția

Actrița Anya Taylor-Joy (27 de ani) s-a căsătorit zilele acestea la Veneția cu logodnicul ei, muzicianul Malcolm MacRae…

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…