Monica Cismaru ∙ September 19, 2023 ∙ 7 min read

Timișoara este Capitala Culturală Europeană 2023 și își așteaptă vizitatorii cu o mulțime de expoziții și evenimente de neratat, care oferă ocazii unice în viață de a admira capodopere ale artiștilor români și internaționali.

Am avut plăcerea să descopăr Timișoara în anul în care este Capitala Culturală Europeană, ocazie ideală de a vizita metropola vestică a țării, care ne-a întâmpinat cu o atmosferă festivă, ce pulsează cultură.

Timișoara este orașul terapeutic, care îți încântă simțurile mai ales prin atmosfera caldă si elevată cu care te primește, cu aerul ei occidental, cu localnicii ospitalieri, cu artiștii ei inspirați și cu liniștea molcomă care îți oferă un confort îndelung căutat mai ales de noi, cei veniți din sud-estul țării.

În doar două zile, am reușit doar să zgâriem suprafața a ceea ce are Timișoara de oferit și de arătat, dar timpul a fost suficient pentru a putea enumera câteva obietive de neratat dacă ajungeți în Timișoara, un oraș model pentru România, care își merită pe deplin statutul cultural obținut anul acesta.

Expoziția “Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord”, de la centrul cultural FABER

faber timisoara capitala culturala europeana Semnalizatoare- Designul nu este un panou de bord

“Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord” este un demers prin care doisprezece designeri români și internaționali prezintă potențialul industrial al Timișoarei. Expoziția reunește unsprezece instalații de design, iar patru dintre acestea sunt rezultatul colaborării inedite dintre cercetători ai Universității Politehnica Timișoara și designeri străini, explorând teme precum fluxurile de deșeuri din România și globale, forțele invizibile din construcții, relația om-mașină și erori în procese de fabricație. Inițiativa este parte a programului Bright Cityscapes care își propune să ofere Timișoarei o bună cunoaștere a sectorului său industrial, din perspectiva dezvoltării istorice, dar și a locului și rolului pe care le deține în economia națională și globală. Bright Cityscapes este un program cultural, multidisciplinar, parte a Programului Național Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii, dezvoltat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER.

faber timisoara capitala culturala europeana Semnalizatoare- Designul nu este un panou de bord

Expoziția “Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord” poate fi vizitată în perioada 8 septembrie – 11 noiembrie, în incinta FABER – halele Azur, între orele 10.00 – 20.00, de luni până sâmbătă, accesul pentru public fiind gratuit. Expoziția beneficiază de un program de mediere prin tururi ghidate, dar și de programe specifice pentru liceeni.

faber timisoara capitala culturala europeana Semnalizatoare- Designul nu este un panou de bord

FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural. Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” – începând cu 30 septembrie, la Muzeul Național de Artă din Timișoara

Expoziția este cea mai mare retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși în țara sa natală și va reuni o sută de lucrări ale artistului.

timisoara capitala culturala europeana brancusi

„Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil etc, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute. Astfel, selecția realizată de curatoarea Doina Lemny ne propune o imersiune în universul brâncușian privit prin lentilele legăturii artistului cu originile sale. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o foarte interesantă și inedită selecție de fotografii, precum și fragmente filmate chiar de către artist.

Expoziția se bucură de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.

Biletele pentru expoziția Brâncuși s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate pe website-ul dedicat www.brancusi-2023.info.

Pepiniera din Piața Victoriei

timisoara capitala culturala europeana

Probabil unul dintre cele mai atractive obiective din Timișoara – Pepiniera din Piața Victoriei, care va putea fi vizitată doar până în luna noiembrie ac. Este un proiect cu durată limitată de viață, care nu va mai fi repetat, de aceea valoarea sa în economia culturală a orașului trebuie apreciată la maximum. Acest cadru verde pe verticală oferă o perspectiva unică asupra centrului Timișoarei și experiența unică a unei grădini botanice în centrul urbei. ”Instalația temporară vie cuprinde 1 306 de plante, care au fost aduse aici din grădinile comunitare ale Timișoarei sau de la instituții de cercetare horticolă.

Pepiniera 1 306 plante pentru Timișoara își propune să promoveze (bio)diversitatea urbană ca element identitar al Timișoarei, precum și valorile legate de grijă și o dimensiune pedagogică și socială. Structura acționează ca un pol de atracție care acomodează și impulsionează activități în jurul sau în interiorul ei, făcând ca naturalul și domesticul să se îmbine”, îl prezintă Ordinul Arhitecților din Timișoara, cei care au conceput proiectul.

Luminariumul din Piața Unirii

Luminariumul, intitulat Timisien, parte din Festivalul Plai 2023, este un labirint uriaș din Piața Unirii, sub forma unui cort gonflabil, dezvoltat de britanicii de la Architects of Air. Experiența este una inedită și seamănă cu imersiunea într-un spațiu futurist, ca și cum te-ai afla în pântecele unui extraterestru. Spațiul a putut fi vizitat doar până în data de 10 septembrie, din păcate, dar acesta va circula prin toată lumea și, dacă aveți ocazia să-l întâlniți, nu trebuie ratat.

Centrul istoric al Timișoarei

timisoara capitala culturala europeana

Tot centrul Timișoarei este un obiectiv în sine, cu ale sale clădiri istorice, în stil baroc sau art-nouveau, asupra cărora și-au pus amprenta multitunea de etnii și culturi care au ocupat zona de-a lungul timpului. Centrul Timișoarei, cu multitudinea sa de piețe și piațete cochete, cu localuri și restaurante, târguri și magazine te absoarbe și te face să rămâi aici ore întregi, contemplând și visând cu ochii deschiși la o viață pacifică.

Foto: PR, arhiva personală

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…