Monica Cismaru ∙ March 28, 2024 ∙ 5 min read

Iată câteva sugestii de lectură, câteva nuvele care să-ți reamintească de ce îți place să citești și de ce ar trebui să te reapuci de acest obicei benefic.

Bonjour tristesse, de Françoise Sagan (154 de pagini)

Bonjour tristesse a fost publicată în 1954, pe când autoarea avea doar 18 ani, și a avut parte de o primire entuziastă. Titlul provine de la poezia lui Paul Éluard, “À peine défigurée”, care începe cu versurile Adio, tristețe, bun venit tristețe…. . O adaptare cinematografică a cărții a fost făcută în 1958.

Cécile are 17 ani și își petrece vara la o vilă de pe riviera franceză alături de tatăl ei, Raymond, și de amanta acestuia, tânăra, superficială și cocheta Elsa, cu care Cécile se înțelege bine. Raymond e un bărbat atrăgator și imoral, care își găsește întotdeauna scuze pentru comportamentul său libertin și fără de griji. Cécile acceptă acest stil de viață și ajunge să-l considere un ideal de viață, destinat doar al celor privilegiați. Cécile duce o viață de huzur, fără să a fie presată să învețe, deoarece tatăl ei nu are ambiții intelectuale și o lasă să-și urmeze pasiunile, atât timp cât ea este o adiție plăcută a cercurilor sociale pe care le frecventează împreună. In vila vecină, locuiește un tânăr de 20 de ani, Cyril, cu care Cécile își începe viața sexuală. Traiul dulce și liniștit este tulburat de sosirea lui Anne, o fostă prietenă de-ale soției decedate a lui Raymond. Anne este o femeie stilată, educată, cu principii solide, muncitoare, de vârsta lui Raymond, care se consideră un fel de nașă pentru Cécile. De aici, lucrurile iau o întorsătură total neașteptată.

Franny și Zooey, de JD Salinger (224 de pagini)

Franny și Zooey sunt mezinele dintr-o familie de genii. Fiecare dintre vlăstarele familiei a urmat un program destinat copiilor inteligenți și își ia câte un job cel puțin bizar.

Când cresc, pe la vârsta de 20 si ceva de ani, acestea au parte de confuzie în a înțelege cine sunt cu adevărat și cine ar vrea să fie, știind cu siguranță ce Nu vor să fie. Avem parte de două povești– prima, despre viața la colegiu a lui Franny, când ea nu știe dacă să mai continue relația cu iubitul ei, iar a doua- despre Zooey, care primește sarcina din partea mamei ei să afle de ce Franny a revenit de la colegiu și nu mai vrea sa iasă din camera ei, unde este însoțită de o cărțulie cu coperți verzi, care i-ar fi retrezit interesul pentru religie.

La Place, de Annie Ernaux (113 pagini)

Relația dintre un tată și fiica lui nu este nicioadată una simplă, este dureroasă, implică distanțare, una în care neînțelegerile și încercările nereușite de împăcare cresc, în loc să scadă. În nuvela de memorii La Place, Annie Ernaux, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în urmă cu câțiva ani, spune povestea ei și a tatălui ei, care pare a fi una universală – tatăl este aspru, temător în a-și arăta slăbiciunile, de care fiica a încercat să se apropie întreaga viață, în zadar. Acum, la maturitate, fiica și tatăl realizează că nu mai au nimic să-și spună, ca sunt doi adulți total diferiți- ea, o scriitoare renumită, iar el, un fermier și un muncitor simplu.

Deci la ce se referă titlul cărții– La place – Locul? ”Locul este acel spațiu invizibil care separă oamenii, distanța care se creează între viețile oamenilor, pe care literatura doar poate încerca s-o descrie, fără să fie capabilă s-o descifreze.”

Voices in the Evening, de Natalia Ginzburg (144 de pagini)

Cel mai amănunțit portret al unei mame opresive față de fiica ei a fost realizat în 1961 de Natalia Ginzburg, în timpul unei vacanțe la Londra. Este vorba despre acea mama care te întreabă în fiecare moment când ai de gând să te măriți, când ai de gând să-ți iei viața în serios…

Povestea începe cu o discuție dintre mamă și fiică, într-o după- amiază, în timpul unei plimbări, când fiecare are opinii diametral opuse. Elsa are 27 de ani, este necăsătorită, o pacoste pentru mama ei. Ce nu știe mama e că Elsa s-a îndrăgostit de Tommasino, mezinul familiei De Francisci. Totul se clatină când relația lor iese la iveală.

Case 19, de Claire-Louise Bennett (240 de pagini)

Nu e nimic mai reconfortant decât să citești despre obiceiurile de lectură ale cuiva. Este o poveste despre viața trăită prin cărți, una spusă de o povestitoare fără nume. Aceasta detaliază felul în care cărțile au acompaniat-o întreaga ei viață, de la iubitul care ura tot ce citea ea, la cel care citea doar biografii despre bărbați, la cel care era gelos pe cititul ei, până cand, într-o bună zi, a determinat-o să-și ardă toate volumele și manuscrisele și, într-un final, până la cartea la care a contribuit spre a fi scrisă.

Foto: Unsplash

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…