A List Magazine ∙ February 12, 2020 ∙ 5 min read

Ne petrecem cea mai mare parte a timpului, cel puțin 8 ore pe zi, la birou. Iar modul în care ne simțim pe parcursul acestora are un impact puternic atât asupra modului în care ne desfășurăm activitatea la muncă, cât și asupra vieților noastre personale. Studiile arată că oamenii fericiți sunt mai productivi, mai creativi și rămân mai mult timp la același loc de muncă. În plus, fericirea noastră de la birou ne influențează și starea pe care o avem în afara orelor de muncă, în viața noastră de zi cu zi.

Studiul realizat de Mindspace, Employee Happiness Survey, explorează acest subiect și arată în ce măsură sunt angajații fericiți la job, ce îi face să se simtă astfel și care sunt caracteristicile unui loc de muncă care i-ar face mai fericiți. Vestea bună este că, la nivel global, oamenii sunt fericiți –  30% dintre cei 5.000 de angajați din 7 țări care au participat la studiu au spus că sunt foarte fericiți, iar 54% sunt fericiți de cele mai multe ori. În ceea ce îi privește pe angajații români, 21% dintre ei au spus că sunt foarte fericiți, iar 61% că sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou.

  1. Sentimentul că lucrurile pe care le facem au o semnificație
    Atunci când simți că activitatea pe care o desfășori are o semnificație, ești mai dedicat muncii tale și mai fericit. În plus, studiile arată că oamenii care simt că lucrurile pe care le fac au o semnificație trăiesc mai mult. Potrivit studiului Employee Happiness Survey, la nivel global, peste 75% dintre angajații foarte fericiți spun că găsesc un astfel de sens în jobul lor. În România, pentru aproape un sfert dintre angajați (24%), acesta este unul dintre cele mai importante lucruri care îi fac să meargă fericiți la birou zi de zi.

Pentru companii, acesta este un motiv în plus pentru a-și implica echipele în activități care au o semnificație aparte, cum sunt inițiativele de CSR. Pentru noi, este o încurajare de a găsi sensul în ceea ce facem, chiar dacă asta înseamnă să participăm la acțiunea de curățare a parcului pe care compania o organizează.

2. Sentimentul că suntem apreciați și implicați

Nu este o surpriză că ne dorim să fim apreciați și implicați în ceea ce facem și că acest lucru ne influențează starea de fericire – 90% dintre angajații fericiți spun că se simt apreciați la locul de muncă, în timp ce 80% dintre cei nefericiți simt contrariul. Cei care se simt apreciați sunt, de cele mai multe ori, mai implicați în ceea ce fac, mai mulțumiți și motivați. În România, 18% dintre angajați spun că se simt apreciați, iar 62% că se simt oarecum apreciați.

Aprecierea eforturilor noastre și a echipelor din care facem parte este ceva ce orice companie poate realiza cu ușurință. Chiar și un e-mail de mulțumire poate face diferența. Iar noi putem să contribuim la promovarea unei astfel de culturi. Îl știi pe colegul care tot timpul te binedispune? Sau pe cel care are tot timpul o soluție? Arată-le că îi apreciezi!

3. Flexibilitatea
În toate cele 7 țări în care studiul s-a desfășurat, flexibilitatea este foarte importantă pentru angajați. În plus, este direct conectată cu fericirea: 70% dintre angajații care nu sunt fericiți spun că nu dispun de flexibilitate la locul de muncă, în timp ce 70% dintre cei fericiți au un loc de muncă flexibil.

Zile în care putem lucra de acasă, opțiunea de a schimba locul din care lucrăm în birou sau posibilitatea de a ne schimba programul de munca sunt lucruri realizabile pentru cele mai multe dintre joburi. Cu toate acestea, 55% dintre angajații români spun că programul lor de muncă nu este flexibil deloc sau nu foarte flexibil, chiar dacă 54% dintre ei consideră flexibilitatea unul dintre cele mai importante beneficii.

Așadar, acesta este un aspect de care este important să ținem cont – atât companiile, care trebuie să ofere mai multă flexibilitate, cât și noi, să găsim soluțiile care ni se potrivesc. Spre exemplu, multe spații de coworking, cum sunt cele de la Mindspace, deja oferă soluții flexibile, membrii având posibilitatea de a alege spațiul din care vor să lucreze.

4. Programe de Wellness
Programele de wellness contează și știm că și tu le iubești. Angajații fericiți lucrează în companii care oferă astfel de programe – 40% dintre cei care au spus că se simt fericiți la birou beneficiază de acestea. Iar în România, pentru 89% dintre angajați, programele de acest tip sunt importante.

Chiar și companiile mici pot organiza activități pentru o viață mai sănătoasă, pot oferi abonamente la sală, un coș cu fructe proaspete sau o cină în echipă. Companiile care sunt membre ale spațiilor de coworking deja oferă angajaților ore de sport gratuite, precum yoga, sesiuni de masaj sau gustări sănătoase.

 

5. Un spațiu de lucru care încurajează colaborarea, dar și zone de liniște
81% dintre angajații români spun că i-ar face fericiți să lucreze dintr-un mediu care să încurajeze mai mult colaborarea însă, în același timp, mulți dintre ei își doresc și birouri separate, în care pot lucra în liniște. Astfel, pentru a fi fericiți, avem nevoie de spații de lucru care ne oferă mai multe opțiuni – atât spații private, cât și comune, precum zone de lounge cu canapele sau un spațiu deschis în care putem colabora.

Când vorbim despre echilibrul între muncă și viața personală nu este suficient să luăm în calcul orele petrecute la birou. Este important ca atât noi, cât și angajatorii noștri, să ne gândim la modul în care ne raportăm la locul nostru de muncă, la cât de fericiți ne face și la lucrurile pe care le putem schimba pentru a îmbunătăți această relație. Pentru o viață mai sănătoasă, creativă și productivă.

Related Posts

Regizorul David Lynch s-a stins la vârsta de 78 de ani

Unul dintre cei mai prolifici regizori din industria filmului, David Lynch, a murit la vârsta de 78 de…

Apple crumble în pahar. Rețetă recomandată de Adi Hădean

Apple crumble este o rețetă englezească, fiind una dintre cele mai simple și rapide idei atunci când vrei…

Ciprian Chiujdea: „Am simțit că eu sunt Adi și că personajul ăsta reprezintă foarte, foarte mulți tineri din România și nu numai”

Am mers ceva mai mult de trei kilometri prin București, într-o zi însorită, pentru a-l suprinde pe actorul…

Misterul dispariției capsulelor NESPRESSO dezvăluit într-o nouă campanie cu GEORGE CLOONEY ȘI EVA LONGORIA

Nespresso începe anul într-o notă misterioasă cu noua campanie care îi aduce în prim-plan pe George Clooney, în…

Cameron Diaz, prima apariție pe covorul roșu din ultimii cinci ani

Cameron Diaz a revenit în lumina reflectoarelor după o pauză de cinci ani. Actrița în vârstă de 52…

Scrie-ți povestea de dragoste la Jubile – Tendințe și inspirație pentru o nuntă magică în 2025

Fiecare poveste de iubire merită un cadru magic. Jubile a creat locații unice pentru ca ziua voastră specială…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu ce e nou în materie de make-up, beauty, fashion…

Vești bune la început de an pentru Kate Middleton

Prințesa de Wales, Kate Middleton, vine cu cele mai bune vești la început de an. Prințesa a anunțat…

Sofia Vergara a pus ochii de Lewis Hamilton

Sofia Vergara (52 de ani) a rămas singură de câteva luni, după ce relația ei cu chirurgul ortoped…

6 lecturi extraordinare care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile pentru noul an

6 lecturi extraordinare care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile pentru noul an Noul an aduce speranța unui…