Adriana Moscu ∙ March 13, 2020 ∙ 6 min read

Încă de pe vremea când femeile mai aveau mult de luptat pentru drepturi egale, personajele feminine din filme ne-au fascinat și ne-au sedus. Fă cunoștință cu preferatele noastre.

Avem nevoie de figuri puternice, cu care să ne identificăm. Și ce te poate mișca mai tare ca portretele unor femei care strălucesc în filmele tale preferate? Am făcut un top cu 15 eroine imposibil de uitat.

Erin Brockovich – Erin Brockovich

Erin este un personaj atât de influent încât multe fetițe îi poartă, astăzi, numele. Bazat pe o poveste adevărată care i-a adus Juliei Roberts un Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal, Erin Brockovich se concentrează în jurul unei femei care descoperă o grozăvie de neimaginat: compania pentru care lucra otrăvea, pe ascuns, apa din micul oraș californian Hinkley. Puterea, empatia, curajul și eforturile susținute sunt armele pe care le are Erin în căutarea adevărului și împărțirea dreptății.

Tess McGill – O femeie face carieră

Tess McGill (o Melanie Griffith teribil de tânără și foarte talentată), o secretară cu deficit de încredere în forțele proprii, dar cu idei strălucite, se confruntă cu o șefă lipsită de scrupule, care-și însușește pe nedrept meritele. Până la final, tenacitatea lui Tess o ajută să strălucească și să evolueze în carieră, exact așa cum își dorea.

Carol Danvers – Captain Marvel

Cu apariția acestui personaj în rol principal, fanii de sex feminin au fost, în sfârșit, răzbunați. Captain Marvel e exact așa cum o anunță numele – un lider carismatic, o supereoină gata să salveze galaxia. Și cine altcineva putea fi aleasă pentru a interpreta acest rol în afară de minunata Brie Larson?

Elizabeth Bennet – Mândrie și prejudecată

Perfomanța charismaticei Keira Knightley a devenit rapid preferata publicului, întrecând orice altă interpretare din multiplele adaptări cinematografice ale cărții cu același nume. O iubim pe Elizabeth Bennet pentru că este o femeie care își protejează familia, spune răspicat ce gândește și se căsătorește din dragoste – în ciuda tuturor presiunilor sociale ale vremurilor în care a trăit.

Jean Gray – X Men: Dark Phoenix

Sophie Turner (care a devenit celebră cu rolul Sansa Stark din Urzeala Tronurilor) o interpretează pe Jean Gray, în franciza X-Men. Este primul personaj feminin din franciză și, sperăm, nu ultimul. Ar fi păcat, la cât de multe alte personaje feminine fabuloase sunt în această serie cu supereroi.

Hermione Granger – seria Harry Potter

Emma Watson s-a străduit mult să nu mai fie asociată cu rolul din seria Harry Potter, dar nu avem cum să n-o trecem pe listă la categoria personaje feminine care ne inspiră. Micuța vrăjitoare cu părul de foc și personalitate la fel de puternică precum vrăjile pe care le meșterește impresionează prin autoritate, siguranță de sine și inteligență.

Diana – Wonder Woman

Actrița Gal Gadot a rupt inimile tuturor cu apariția ei din Wonder Woman. Titlul spune totul – Diana, prințesa Amazonului, fiica Reginei Hippolyta și a preamăritului și temutului Zeus, este pe cât de delicată, pe atât de neînfricată și are un scop suprem: să salveze umanitatea.

Mireasa – seria Kill Bill

Punem pariu oricând că Mireasa răzbunătoare din Kill Bill este cel mai negru coșmar al tuturor bărbaților. Și asta în ciuda faptului că este… blondă. Uma Thurman, sau Muza lui Tarantino, cum este supranumită, a făcut aici un rol epocal și rămâne unul dintre cele mai de temut personaje din industria cinematografică.

Scarlett O’Hara – Pe aripile vântului

Vivien Leigh îi dă viață probabil celui mai admirat personaj feminin din istoria cinematografiei. Scarlett este frumoasă ca o zeiță, luptătoare, obraznică într-un fel fascinant, neînfricată. Face tot ce îi stă în putință pentru a-și atinge scopurile, pentru a-și ajuta familia. Se confruntă cu situații inedite și le face față cu brio. Are parte de drame teribile, dar deviza ei nu o lasă niciodată la greu: “Până la urmă, mâine e o nouă zi!”.

Elle Woods – Blonda de la Drept

Personajul jucat de Reese Witherspoon este exemplul cel mai elocvent, potrivit căruia nu trebuie să judecăm niciodată după aparențe. Elle Woods le are pe toate și, chiar dacă pare superficială și fragilă, în realitate este cât se poate de tenace și capabilă să-și îndeplinească visurile. Aici, acela de a absolvi Dreptul.

Maggie Fitzgerald – O fată de milioane

O bijuterie care a primit Oscar pentru cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Clint Eastwood) și Cea mai bună actriță (Hilary Swank), O fată de milioane (Million Dollar Baby) prezintă povestea lui Maggie Fitzgerald, o chelneriță care are o dorință arzătoare: să ajungă campioană de box. Voința sa de fier și nevoia de a-și depăși limitele o transformă într-unul dintre cele mai puternice personaje feminine de film – atât la propriu, cât și la figurat.

Clarice Starling – Tăcerea mieilor

Hannibal Lecter e greu de privit chiar și din fața micului ecran, darămite să te afli în imediata lui proximitate. Desigur, glumim, pentru că filmul nu este decât o ficțiune, însă întruchiparea personajului Clarice Starling ne ajută să depășim orice fel de temeri. Dacă ea a putut, putem și noi. Iar Jodie Foster a câștigat un premiu Oscar pentru că a sedus nu doar cinefilii, ci și criticii de specialitate.

Katherine Johnson – Figuri ascunse

Talentata Taraji P. Henson i-a dat viață lui Katherine Johnson, care e departe de-a fi fost un personaj ficțional. Katherine Johnson a fost o matematiciană americană – calculele sale matematice la NASA au fost esențiale în succesul primei călătorii în spațiu. Cum să nu te lași cucerită de o femeie care a excelat într-o lume a bărbaților și și-a câștigat respectul cuvenit în știință?

Ana – Regatul de Gheață

Sora mai mică din acest film animat cu încasări record este un model de curaj, devotament și sacrificiu. Contrar tuturor așteptărilor, ea și nu un prinț sau alt bărbat mesianic este cea care crede în bunătatea surorii sale mai mari și mai speciale, Elsa. Și tot ea o salvează de pericole și o ajută să revină la sentimente mai bune. Simțul umorului, energia ei debordantă, puritatea, puterea de dăruire, toate ne inspiră. O adorăm pe Ana!

Cheryl Strayed – Sălbăticie

Cheryl (interpretată foarte convingător de Reese Witherspoon), pleacă de-a lungul Pacific Crest Tail, pentru a se regăsi, a afla răspunsul la întrebări care o macină, la probleme rămase nerezolvate încă din copilărie, pentru a se recompune. Nu are experiența drumului solitar, nici condiție fizică, doar o voință nemaiîntâlnită de-a face pace cu ea însăși și cu cei dragi. Va fi supusă unui șir nesfârșit de provocări, dar le va depăși și va ajunge la capătul drumlui vindecată.

 

Foto: PR

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…