A List Magazine ∙ June 27, 2022 ∙ 4 min read

Faci mult sport și te simți obosit? Iată ce alimente e recomandat să consumi!

Zilele călduroase din această perioadă ne pot face să ne simțim lipsi obosiți, lipsiți de energie, mai ales atunci când facem sport în aer liber. Cu toate acestea, nu ne dorim să renunțăm la mișcare pentru a nu ne afecta forma fizică. Ce este de făcut în acest sens?  Nutriționistul Gianluca Mech ne spune ce tipuri de alimente putem consuma pentru a primi un plus de energie. 

„Este important să consumăm în fiecare zi acele vitamine și minerale care sunt esențiale pentru ca noi să fim sănătoși și să funcționăm la capacitate maximă. Bine selectate, alimentele pe care le consumăm zilnic ne pot ajuta să avem mai multă energie, să ne creștem performanța, să ne îmbunătățim concentrarea”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Alimente pe care să le consumi atunci când te simți epuizat

„Orez

Orezul nu conține gluten, iar indicele său glicemic este unul moderat dacă vorbim despre orez basmati sau chiar scăzut în cazul orezului brun. De asemenea, ne oferă sațietate și conține carbohidrați buni care de sporesc performanța. Trebuie să îl consumăm însă în cantități moderate și ideal înainte de a face sport.

Ovăz

Ovăzul este o variantă foarte bună pentru micul dejun, fie că îl consumăm cu iaurt sau lapte. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a demonstrat că consumul zilnic a 70 de grame de cereale integrale, cum sunt și fulgii de ovăz, reduce riscul de deces prematur cu 22%. De ce? Aceste cereale contribuie la prevenirea unor afecțiuni grave. Nu doar că ne mențin sănătatea, dar ne și oferă energie pentru întreaga zi”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

„Ouă

Ouăle pot fi consumate în orice moment al zilei, bineînțeles cu moderație. Ele conțin proteine cu valoare ridicată, proteine care sunt excelent asimilate și utilizate de organism. Optați însă, în mod ideal, pentru ouă bio.

Carne de pui

Trebuie să consumăm carnea albă fără piele și cu siguranță nu prăjită. Ea reprezintă o foarte bună sursă de proteine. O putem consuma gătită la cuptor sau pe grătar, însoțită spre exemplu de o salată sau legume pregătite la abur. Ne oferă sațietate și energie”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

„Pește

Specialiștii recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână. Este delicios și peștele gras, cum ar fi somonul sau sardinele, conține acizi grași esențiali pentru sănătate. Acizi Omega 3. Îmbunătățesc funcția neuromusculară și reduc oboseala, ceea ce ajută la îmbunătățirea performanței sportive.

Legume verzi

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Leuven din Belgia, legumele verzi, precum spanacul, sunt extrem de eficiente în îmbunătățirea performanței sportive. Compușii din aceste legume favorizează vasodilatația și transportul mai ușor al oxigenului prin sânge”, mai spune specialistul.

„Banane

Bananele conțin carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6. Toate acestea contribuie activ la creșterea nivelului de energie.

Migdale

Migdalele reprezintă o gustare sănătoasă și sățioasă, oferindu-ne nutrienții de care avem nevoie pentru a ne recăpăta energia și starea de bine. În general, se recomandă consumul a 1 g de migdale per kilogram de greutate corporală”, continuă nutriționistul Gianluca Mech.

„Stafide

Stafidele simple, fără zahăr adăugat, ne oferă energie. Fiecare 100 de grame conțin 75 de grame de carbohidrați buni.

Ciocolată neagră

Conține antioxidanți care susțin buna circulație a sângelui. Asta ajută ca oxigenul să ajungă la creier și mușchi, îmbunătățindu-le funcțiile. Ajută la reducerea oboselii și îmbunătățirea stării de spirit. Ciocolata neagră conține, de asemenea, compuși stimulatori, cum ar fi teobromina și cofeina, care s-au dovedit a spori energia. E important să nu o consumăm în exces și să alegem variante fără zahăr adăugat, cu peste 70% cacao pură”, explică Gianluca Mech.

Suplimente naturale pentru creșterea nivelului de energie

„Lipsa de energie poate fi combătută și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru a ne revirgora, pentru a oferi energie organismului. E important să le alegeți pe cele recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici.

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…