Adriana Moscu ∙ February 24, 2020 ∙ 5 min read

Figură iconică a modei, Coco Chanel este printre primele personalități care au contribuit la emanciparea femeii prin vestimentație. Află 10 lucruri inedite despre ea.

Viața ei continuă să fascineze o lume întreagă. Se fac filme despre ea, se scriu cărți despre ea, este predată la facultățile de profil. Inspiră în cotinuare colecții de haine, de bijuterii și de cosmetice. Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre celebra creatoare de modă din Franța.

1. Domnișoara “Fericire”

 

 

View this post on Instagram

 

Gabrielle Chanel, миниатюра, 5 ml, edp, 2017 г, 10€ Принадлежит к группе цветочные. Выпущен в 2017 году. Парфюмер: Olivier Polge. Приятный, легкий, цветочный и нежный аромат. Сделан очень хорошо, одно удовольствие чувствовать, как Gabrielle раскрывается. И вот интересный момент: со временем у аромата появляется свое лицо. Часов через пять красиво раскрывается белый чай в обрамлении деликатных цветов. Чудесный тёплый финал с безупречно приятным шлейфом. Сдается мне, что это парфюмерная иллюстрация к цитате Шанель: “Если вас поразила красотой какая-нибудь женщина, но вы не можете вспомнить, во что она была одета, — значит она была одета идеально”. Духи подойдут и для девушки и для зрелой женщины, по любому поводу, в офис, для подарка вслепую, для тех случаев, когда хочется абстрактно “хорошо пахнуть”. Они идеальные для всех, не вызывают раздражения, очень тонкие и деликатные.

A post shared by Natali (@vintagistka_provence) on

Numele primit la naștere este Gabrielle Bonheur (n. red.: “Fericire”) Chasnel. S-a născut la Saumur, pe 19 august 1883. La 18 ani, a început să lucreze într-un magazin de croitorie în timpul zilei, iar seara să cânte în cadrul unor spectacole de cabaret ținute în baruri și restaurante pentru clasa muncitoare, alături de mătușa sa. Povestea spune că două dintre piesele pe care le știa Chanel erau „Ko Ko Ri Ko” și „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro?”. Iar mulțimea cerea Bis-uri strigând în mod repetat: „Coco! Coco!”.

2. A crescut la casa de copii

La vârsta de 12 ani, în urma morții mamei sale, tatăl ei a decis să le plaseze pe ea și pe cele două surori într-un orfelinat al abației cisterciene din Aubazine – o comună din centrul Franței. Această perioadă austeră a vieții sale i-a determinat, ulterior, amprenta stilistică: tăieturi ferme, culori monahale și cultul purității… Plus celebrele nuanțe de alb și negru.

3. A fost un pălărier licențiat

După scurta sa carieră de cântăreață, Coco Chanel a devenit creatoare de pălării autorizată. Și-a deschis primul magazin de pălării – Chanel Modes – în 1910, cu ajutorul financiar al lui Etienne Balsan, moștenitorul unui imperiu textil. Potrivit biografilor, Coco i-a fost mulți ani amantă lui Etienne.

4. A desenat ea însăși logo-ul Casei Chanel

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex (@_mrs._alexandra_) on

Celebrul logo Chanel, cu cei doi “C” care se întrepătrund, este creația fondatoarei. A putut fi admirat pentru prima oară în 1924, pe sticla iconicului parfum Chanel No. 5. Cel mai probabil, logo-ul face referire la inițialele creatoarei, dar potrivit altor teorii, el a fost inspirat de însemnele regale ale Ecaterinei de Medici, pe care Chanel le-ar fi admirat într-o vizită la reședința regală – aceleași însemne sunt prezente și pe pereții Castelului de Crémat din Nisa, unde Coco ar fi participat la numeroase petreceri. Alții susțin că e vorba de un omagiu adus aristocratului și jucătorului de polo englez Arthur “Boy” Capel, iubitul de cursă lungă al creatoarei de modă și bărbatul pe care l-a considerat dragostea vieții sale. “Boy” a murit într-un accident de mașină în 1919, chiar înaintea Crăciunului, lăsând-o pe Coco devastată. S-a speculat că C-urile vin de la Capel și Chanel și reprezintă felul ei de a-și arăta dragostea față de iubitul său, post mortem.

5. Chanel No. 5 – o greșeală?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 강다연 (@dayan0207) on

La începutul anilor 1920, Chanel a lucrat cu parfumierul Ernest Beaux pentru a crea faimoasa mireasmă. Potrivit informațiilor, eșantionul numprul cinci a fost cel preferat de Coco, ceea ce a dus la celebrul nume. Mai mult, despre cinci se spune că este numărul ei norocos. Dar parfumul cu note de iasomie, trandafir, lemn de santal și vanilie ar putea fi rezultatul unei greșeli de laborator. Formula avea o doză neobișnuit de mare de aldehidă – o componentă sintetică. Aroma ei de săpun a dus-o pe Coco cu gândul înapoi, la orfelinatul în care a crescut.

6. Whiskey în Place Vendôme

Sticla iconică aduce întrucâtva cu designul unei sticle de whiskey, dar a fost inspirată, de asemenea, și din arhitectura Place Vendôme din Paris. Liniile curate și austere, în antiteză cu cele romantice, create până atunci de alți parfumieri, aveau să atragă adorația unei planete întregi.

7. Winston Churchill i-a fost prieten

Istoria notează mai multe legături politice controversate pe care Coco le-a avut de-a lungul timpului. Avea prieteni bine plasați peste tot, iar unul dintre ei era celebrul Winston Churchill.  S-au cunoscut la mijlocul anilor ’20, prin intermediul iubitului ei de atunci, Ducele de Westminster, unul dintre cei mai bogați bărbați din lume, cu influență considerabilă și prieten apropiat al viitorului premier britanic. Churchill nota despre ea că este “una dintre cele mai capabile și agreabile femei”.

8. A făcut ca bronzul să fie cool

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gavroche Group (@gavrochegroup) on

La începutul anilor 1920, era de prost gust să stai prea mult la soare. Însă, în timp ce se afla într-o croazieră pe Mediterană cu ducele de Westminster, Coco a uitat de cutume și pielea sa a căpătat nuanțe aurii, imortalizate în fotografii. Curând după această întâmplare, creatoarea a lansat prima linie de loțiuni bronzante pentru femei.

9. Little black dress – de la o Rochie de doliu, la una vedetă

Vogue a inventat termenul în 1926, publicând un tipar al rochiei Chanel și comparându-l cu modelul Ford T în ceea ce privește universalitatea – au numit-o „rochia pe care o va purta toată lumea”. Și iată cum o piesă într-o nuanță purtată doar la înmormântări – petite robe noire –, a devenit un accesoriu revoluționar, ca apoi să se transforme într-unul nelipsit în graderoba oricărei femei din sec. XXI.

10. Nu s-a căsătorit niciodată

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Biombo (@the_biombo) on

Celibatară convinsă, relațiile sale au devenit aproape la fel de celebre precum creațiile și invențiile sale. Printre iubiții săi notorii se numără pictorul Pablo Picasso, Ducele de Westminster, nepotul unui țar rus și compozitorul Igor Stravinsky. Coco Chanel ar fi spus cândva: “Nu am vrut niciodată să cântăresc pentru un bărbat mai mult decât cântărește o pasăre”.

Foto: hepta.ro; Instagram

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…