Satul Ortahisar din Cappadocia, desemnat unul dintre cele mai frumoase 50 de sate din lume în 2025

Aflat la doar șase kilometri de Ürgüp, cea mai mare localitate din Cappadocia, Ortahisar îmbină farmecul tradițional al arhitecturii săpate în piatră cu un peisaj aerian dominat de baloane colorate și o fortăreață străveche ce veghează deasupra satului.
Forbes descrie Ortahisar ca un monolit uitat, răsărit din pământul vulcanic al Cappadociei sub un cer de bazalt străbătut de nuanțe de caise și cenușă. De-a lungul a milioane de ani, vântul și ploaia au sculptat straturile de rocă vulcanică, rezultate din erupțiile munților Erciyes, Hasandağ și Güllüdağ, conturând relieful fabulos cu formele sale emblematice: „coșurile de zână”.
În centrul localității se înalță Castelul Ortahisar, o formațiune naturală masivă transformată într-o fortificație ce pare desprinsă din povești. Se crede că a fost săpat încă din perioada hitiților și include peșteri, adăposturi pentru porumbei și tuneluri întortocheate, fiind considerat unul dintre primele așezări cu mai multe niveluri din lume. Astăzi, castelul oferă unele dintre cele mai impresionante panorame din întreaga regiune.

Regiunea Cappadocia oferă mult mai mult decât peisaje spectaculoase. Anul trecut, peste 4,37 milioane de turiști au vizitat muzeele și siturile arheologice de aici, atrași de orașele subterane misterioase, hotelurile-boutique săpate în stâncă, bisericile rupestre și peisajele unice din lume.
Vizitatorii pot explora regiunea călare printre formațiuni stâncoase bizare, se pot relaxa în hoteluri de lux amenajate în grote sau pot participa la ateliere de ceramică unde își pot crea propriile obiecte de artă. Toate aceste experiențe sunt completate de bucătăria locală, o combinație savuroasă între tradițiile culinare anatoliene și turcești, cu influențe din terroir-ul regiunii.
Preparatele emblematice includ tocane de carne fragedă cu fructe locale, gătite în vase de lut, și vinuri fine produse din solul tufos specific zonei. Nu întâmplător, Cappadocia a fost recent inclusă pe harta Ghidului MICHELIN pentru Turcia, confirmându-și reputația de destinație de top atât pentru turismul cultural, cât și pentru cel gastronomic.

Aflat la doar șase kilometri de Ürgüp, cea mai mare localitate din Cappadocia, Ortahisar îmbină farmecul tradițional al arhitecturii săpate în piatră cu un peisaj aerian dominat de baloane colorate și o fortăreață străveche ce veghează deasupra satului.
Forbes descrie Ortahisar ca un monolit uitat, răsărit din pământul vulcanic al Cappadociei sub un cer de bazalt străbătut de nuanțe de caise și cenușă. De-a lungul a milioane de ani, vântul și ploaia au sculptat straturile de rocă vulcanică, rezultate din erupțiile munților Erciyes, Hasandağ și Güllüdağ, conturând relieful fabulos cu formele sale emblematice: „coșurile de zână”.
În centrul localității se înalță Castelul Ortahisar, o formațiune naturală masivă transformată într-o fortificație ce pare desprinsă din povești. Se crede că a fost săpat încă din perioada hitiților și include peșteri, adăposturi pentru porumbei și tuneluri întortocheate, fiind considerat unul dintre primele așezări cu mai multe niveluri din lume. Astăzi, castelul oferă unele dintre cele mai impresionante panorame din întreaga regiune.

Regiunea Cappadocia oferă mult mai mult decât peisaje spectaculoase. Anul trecut, peste 4,37 milioane de turiști au vizitat muzeele și siturile arheologice de aici, atrași de orașele subterane misterioase, hotelurile-boutique săpate în stâncă, bisericile rupestre și peisajele unice din lume.
Vizitatorii pot explora regiunea călare printre formațiuni stâncoase bizare, se pot relaxa în hoteluri de lux amenajate în grote sau pot participa la ateliere de ceramică unde își pot crea propriile obiecte de artă. Toate aceste experiențe sunt completate de bucătăria locală, o combinație savuroasă între tradițiile culinare anatoliene și turcești, cu influențe din terroir-ul regiunii.
Preparatele emblematice includ tocane de carne fragedă cu fructe locale, gătite în vase de lut, și vinuri fine produse din solul tufos specific zonei. Nu întâmplător, Cappadocia a fost recent inclusă pe harta Ghidului MICHELIN pentru Turcia, confirmându-și reputația de destinație de top atât pentru turismul cultural, cât și pentru cel gastronomic.