Tiramisù al limone- rețetă recomandată de Adrian Hădean

De foarte multe ori, în bucătăria italiană, tradiția merge mână în mână cu creativitatea. Din dorința de a aduce un strop de prospețime mediteraneană, s-a născut o reinterpretare surprinzătoare: tiramisù al limone. Iată propunerea lui Chef Adrian Hădean!
Spre deosebire de tiramisù-ul clasic, versiunea cu lămâie nu are o istorie veche. Este o creație relativ recentă, care și-a făcut loc în meniurile restaurantelor și patiseriilor din sudul Italiei, mai ales pe Coasta Amalfitană, în regiunea Campania, și în Sicilia.
Lămâile parfumate din sudul Italiei sunt un simbol local, folosite în lichiorul de limoncello, prăjituri și preparate mediteraneene. În tiramisù, ele aduc un gust proaspăt și luminos, echilibru între dulce și acrișor și o alternativă pentru cei care nu iubesc cafeaua.
În anii ’90–2000 a început să fie promovat ca desert de vară în restaurante italiene. Azi, este aproape nelipsit din meniurile de pe litoral, în special în zone turistice precum Amalfi, Positano sau Capri.
A devenit popular și în afara Italiei, unde este apreciat de cei care caută un desert mai light, răcoritor și, desigur, fotogenic.
Ingrediente pentru lemon curd: 6 ouă, 225 g zahăr, 180 ml suc proaspăt de lămâie (aprox. 4-5 lămâi) Coaja rasă de la 2 lămâi (doar partea galbenă), 150 g unt (82% grăsime), tăiat cubulețe.
Pentru cremă: 500 g mascarpone, 400 ml frișcă lichidă (neîndulcită, minim 30% grăsime), 300 g lemon curd (din cel preparat mai sus), 80 g zahăr pudră (opțional, dacă vrei crema mai dulce).
CITESTE CONTINUAREA RETETEI AICI!

De foarte multe ori, în bucătăria italiană, tradiția merge mână în mână cu creativitatea. Din dorința de a aduce un strop de prospețime mediteraneană, s-a născut o reinterpretare surprinzătoare: tiramisù al limone. Iată propunerea lui Chef Adrian Hădean!
Spre deosebire de tiramisù-ul clasic, versiunea cu lămâie nu are o istorie veche. Este o creație relativ recentă, care și-a făcut loc în meniurile restaurantelor și patiseriilor din sudul Italiei, mai ales pe Coasta Amalfitană, în regiunea Campania, și în Sicilia.
Lămâile parfumate din sudul Italiei sunt un simbol local, folosite în lichiorul de limoncello, prăjituri și preparate mediteraneene. În tiramisù, ele aduc un gust proaspăt și luminos, echilibru între dulce și acrișor și o alternativă pentru cei care nu iubesc cafeaua.
În anii ’90–2000 a început să fie promovat ca desert de vară în restaurante italiene. Azi, este aproape nelipsit din meniurile de pe litoral, în special în zone turistice precum Amalfi, Positano sau Capri.
A devenit popular și în afara Italiei, unde este apreciat de cei care caută un desert mai light, răcoritor și, desigur, fotogenic.
Ingrediente pentru lemon curd: 6 ouă, 225 g zahăr, 180 ml suc proaspăt de lămâie (aprox. 4-5 lămâi) Coaja rasă de la 2 lămâi (doar partea galbenă), 150 g unt (82% grăsime), tăiat cubulețe.
Pentru cremă: 500 g mascarpone, 400 ml frișcă lichidă (neîndulcită, minim 30% grăsime), 300 g lemon curd (din cel preparat mai sus), 80 g zahăr pudră (opțional, dacă vrei crema mai dulce).
CITESTE CONTINUAREA RETETEI AICI!