Portokalopita, rețetă recomandată de Adrian Hădean

Cred că acastă prăjitură cu iz de vacanță, îmbibată în sirop parfumat de portocală și lichior, cucerește papilele așa cum puține alte prăjituri reușesc.
Realizarea ei este caracterizată de un proces mai lent, etapizat, fiind un desert care cere răbdare, dar care oferă o răsplata pe măsura așteptării. Portokalopita nu se servește, se oferă cu sufletul. Alături de o cremă chantilly, ea devine desertul ideal pentru serile de vară cu prietenii și gândul la o tavernă și valuri ce se sparg de mal ca niște versuri suave șoptite cu dor.
Rețeta propusă de Chef Adi Hădean are în plus stafide și nucă rumenită, dar și o cantitate generoasă de lichior de portocale. Le puteți omite, desigur, dar rezultatul nu va fi chiar același.
Ingrediente portokalopita (tavă de 25×35 cm):
Ingrediente pentru sirop: 300 ml suc de portocale proaspăt stors, 400 ml apă plată, 450-500 gr zahăr, 80-100 ml lichior de portocale, 1 baton de scorțișoară, 1 păstaie de vanilie.
Ingrediente pentru prăjitură: 450 gr foi de plăcintă, 4 portocale (dintre care 2 obligatoriu organice/ cu coajă netratată), 100 gr stafide aurii, 250 ml ulei de rapiță/ sâmburi de struguri, 200 gr iaurt 3%, 200 gr zahăr, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat, 2 lingurițe coajă rasă de portocală, 4 ouă medii, 100 gr nucă (prăjită), 1 lingură pastă de vanilie/ semințele de la 1 păstaie de vanilie, 50 ml lichior de portocale, 20 gr unt + 1 lingură făină (pentru uns tava).
CITESTE CONTINUAREA RETETEI AICI!

Cred că acastă prăjitură cu iz de vacanță, îmbibată în sirop parfumat de portocală și lichior, cucerește papilele așa cum puține alte prăjituri reușesc.
Realizarea ei este caracterizată de un proces mai lent, etapizat, fiind un desert care cere răbdare, dar care oferă o răsplata pe măsura așteptării. Portokalopita nu se servește, se oferă cu sufletul. Alături de o cremă chantilly, ea devine desertul ideal pentru serile de vară cu prietenii și gândul la o tavernă și valuri ce se sparg de mal ca niște versuri suave șoptite cu dor.
Rețeta propusă de Chef Adi Hădean are în plus stafide și nucă rumenită, dar și o cantitate generoasă de lichior de portocale. Le puteți omite, desigur, dar rezultatul nu va fi chiar același.
Ingrediente portokalopita (tavă de 25×35 cm):
Ingrediente pentru sirop: 300 ml suc de portocale proaspăt stors, 400 ml apă plată, 450-500 gr zahăr, 80-100 ml lichior de portocale, 1 baton de scorțișoară, 1 păstaie de vanilie.
Ingrediente pentru prăjitură: 450 gr foi de plăcintă, 4 portocale (dintre care 2 obligatoriu organice/ cu coajă netratată), 100 gr stafide aurii, 250 ml ulei de rapiță/ sâmburi de struguri, 200 gr iaurt 3%, 200 gr zahăr, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat, 2 lingurițe coajă rasă de portocală, 4 ouă medii, 100 gr nucă (prăjită), 1 lingură pastă de vanilie/ semințele de la 1 păstaie de vanilie, 50 ml lichior de portocale, 20 gr unt + 1 lingură făină (pentru uns tava).
CITESTE CONTINUAREA RETETEI AICI!