Alexandra Ioana Romașcanu: „Fără o doză de nebunie frumoasă, nu cred că pornește nimeni pe drumul antreprenoriatului”

New Project (15)


Toți suntem egali în fața unui preparat delicios, a unui desert savuros sau a unui pahar de vin, dar ce înseamnă cu adevărat punerea pe masă a unui răsfăț culinar o știu doar cei antrenați în industria de food & beverage. Am stat de vorbă cu Alexandra Ioana Romașcanu, antreprenor, fondatoarea Chez Marie Confiserie și mama Mariei, fetița sa de opt ani care i-a inspirat nu doar numele brandului, ci și curajul de a construi ceva al ei, de a transforma lucrurile simple în experiențe care rămân, de a crea experiențe și de a da gust visurilor.. 

Privind în urmă, cum ai spune că ai început să lucrezi în acest domeniu? 

Cred că lucrurile nu au început cu un plan clar, ci cu o emoție și iubire — iubirea pentru frumos, pentru gust, pentru ritualul din spatele unui desert savurat în liniște. Am fost dintotdeauna atrasă de estetică și de emoția pe care o poate transmite un detaliu bine pus la punct.

Care a fost primul pas și ce calitate sau ce gând ți-au trebuit în plus, față de alții, ca să mergi pe drumul antreprenoriatului?

Primul pas a fost să-mi dau voie să cred că pot. Veneam dintr-un cumul de joburi similar, din același domeniu, și nu aveam siguranța unui plan „perfect”. Dar aveam o dorință clară: să construiesc ceva care să-mi poarte amprenta. Cred că m-a ajutat foarte mult curajul de a experimenta, intuiția și dorința de a învăța constant. Și poate o doză de nebunie frumoasă — fără ea, nu cred că pornește nimeni pe drumul antreprenoriatului.

Care a fost momentul de maximă dezvoltare sau cel de răscruce, în care a trebuit fie să mergi mai departe, fie să faci un pas înapoi?

Paradoxal, momentul care pentru mulți a fost o frână, pentru noi a fost o rampă. Pandemia ne-a ajutat foarte mult — am fost primii care au început să livreze deserturi în București. Ne-am mișcat repede, am fost aproape de clienți și am simțit, mai ales atunci, cât de mult contează emoția și confortul pe care un desert îl poate aduce într-un moment dificil. A fost o perioadă în care am crescut, pentru că am știut să fim acolo unde era nevoie.

Care este cea mai mare provocare în domeniul tău?

Să păstrezi un standard ridicat constant, fără compromisuri, într-un domeniu unde presiunea de a produce mult și repede e mare. Să fii constant. Să livrezi aceeași calitate, aceeași emoție, în fiecare zi, indiferent de context. În spatele fiecărei prăjituri este o echipă care muncește cu precizie și grijă. Și chiar dacă totul pare „glamour” la exterior, în laborator lucrurile sunt foarte tehnice și disciplinate. Ce e ușor? Atunci când simt bucuria din ochii cuiva care gustă ceva creat de noi. Atunci uit de toate provocările.

Iar, astăzi, ești în momentul în care….

…mă uit în jur și simt recunoștință. Chez Marie a crescut frumos și organic. Suntem într-un moment de stabilitate, dar și de visuri mai mari. Urmează să ne extindem — să ne jucăm și mai mult cu concepte creative, să ajungem la un public și din afara Bucureștiului. Mi-aș dori să fim și în afara țării, în locuri unde rafinamentul e iubit, iar deserturile sunt tratate ca o formă de artă.

Dacă ai avea puteri nelimitate, ce ai schimba în food and beverage industry?

Aș schimba graba. Faptul că vrem totul „repede și mult”. Mi-aș dori să existe mai mult respect pentru ingredient, pentru proces, pentru ce înseamnă, de fapt, mâncarea. Să se pună mai mult accent pe educație gastronomică — nu doar pe ce e „trendy”, ci pe ce e autentic, sănătos, curat.

DESPRE TINE, pe scurt:

Oamenii mă știu ca fiind… un om pasionat de detalii, dedicat până în pânzele albe, care nu doarme aproape niciodată și care iubește să facă bine.

Aș mânca oricând… un mille-feuille cu vanilie și foitaj crocant făcut de Petra, pastry chef-ul Chez Marie.

Nu aș mânca niciodată… ceva fără suflet. Poate sună abstract, dar chiar se simte când un produs e făcut doar ca să fie făcut.

În afară de mâncare și băutură, primul meu gând pentru o stare de bine este… ploaie, frig, muzică, lumânări și un loft în sălbăticia munților.

Băutura mea preferată este… Pornstar Martini.

Nu aș bea niciodată… băuturi care „țipă” prin culoare și zahăr.

Prietenii se așteptă ca eu să… vin cu desertul perfect la orice ocazie. Și cu povești.

Sunt mândră de… faptul că nu am renunțat la ideea mea inițială, chiar și când era greu.

Cine vrea să consume ce desert prepar eu, mă găsește la…. @chez.marie.confiserie pe Instagram sau în laboratorul nostru din București.

Foto: arhiva personala.

Articol publicat în revista A List Magazine (36).

New Project (15)


Toți suntem egali în fața unui preparat delicios, a unui desert savuros sau a unui pahar de vin, dar ce înseamnă cu adevărat punerea pe masă a unui răsfăț culinar o știu doar cei antrenați în industria de food & beverage. Am stat de vorbă cu Alexandra Ioana Romașcanu, antreprenor, fondatoarea Chez Marie Confiserie și mama Mariei, fetița sa de opt ani care i-a inspirat nu doar numele brandului, ci și curajul de a construi ceva al ei, de a transforma lucrurile simple în experiențe care rămân, de a crea experiențe și de a da gust visurilor.. 

Privind în urmă, cum ai spune că ai început să lucrezi în acest domeniu? 

Cred că lucrurile nu au început cu un plan clar, ci cu o emoție și iubire — iubirea pentru frumos, pentru gust, pentru ritualul din spatele unui desert savurat în liniște. Am fost dintotdeauna atrasă de estetică și de emoția pe care o poate transmite un detaliu bine pus la punct.

Care a fost primul pas și ce calitate sau ce gând ți-au trebuit în plus, față de alții, ca să mergi pe drumul antreprenoriatului?

Primul pas a fost să-mi dau voie să cred că pot. Veneam dintr-un cumul de joburi similar, din același domeniu, și nu aveam siguranța unui plan „perfect”. Dar aveam o dorință clară: să construiesc ceva care să-mi poarte amprenta. Cred că m-a ajutat foarte mult curajul de a experimenta, intuiția și dorința de a învăța constant. Și poate o doză de nebunie frumoasă — fără ea, nu cred că pornește nimeni pe drumul antreprenoriatului.

Care a fost momentul de maximă dezvoltare sau cel de răscruce, în care a trebuit fie să mergi mai departe, fie să faci un pas înapoi?

Paradoxal, momentul care pentru mulți a fost o frână, pentru noi a fost o rampă. Pandemia ne-a ajutat foarte mult — am fost primii care au început să livreze deserturi în București. Ne-am mișcat repede, am fost aproape de clienți și am simțit, mai ales atunci, cât de mult contează emoția și confortul pe care un desert îl poate aduce într-un moment dificil. A fost o perioadă în care am crescut, pentru că am știut să fim acolo unde era nevoie.

Care este cea mai mare provocare în domeniul tău?

Să păstrezi un standard ridicat constant, fără compromisuri, într-un domeniu unde presiunea de a produce mult și repede e mare. Să fii constant. Să livrezi aceeași calitate, aceeași emoție, în fiecare zi, indiferent de context. În spatele fiecărei prăjituri este o echipă care muncește cu precizie și grijă. Și chiar dacă totul pare „glamour” la exterior, în laborator lucrurile sunt foarte tehnice și disciplinate. Ce e ușor? Atunci când simt bucuria din ochii cuiva care gustă ceva creat de noi. Atunci uit de toate provocările.

Iar, astăzi, ești în momentul în care….

…mă uit în jur și simt recunoștință. Chez Marie a crescut frumos și organic. Suntem într-un moment de stabilitate, dar și de visuri mai mari. Urmează să ne extindem — să ne jucăm și mai mult cu concepte creative, să ajungem la un public și din afara Bucureștiului. Mi-aș dori să fim și în afara țării, în locuri unde rafinamentul e iubit, iar deserturile sunt tratate ca o formă de artă.

Dacă ai avea puteri nelimitate, ce ai schimba în food and beverage industry?

Aș schimba graba. Faptul că vrem totul „repede și mult”. Mi-aș dori să existe mai mult respect pentru ingredient, pentru proces, pentru ce înseamnă, de fapt, mâncarea. Să se pună mai mult accent pe educație gastronomică — nu doar pe ce e „trendy”, ci pe ce e autentic, sănătos, curat.

DESPRE TINE, pe scurt:

Oamenii mă știu ca fiind… un om pasionat de detalii, dedicat până în pânzele albe, care nu doarme aproape niciodată și care iubește să facă bine.

Aș mânca oricând… un mille-feuille cu vanilie și foitaj crocant făcut de Petra, pastry chef-ul Chez Marie.

Nu aș mânca niciodată… ceva fără suflet. Poate sună abstract, dar chiar se simte când un produs e făcut doar ca să fie făcut.

În afară de mâncare și băutură, primul meu gând pentru o stare de bine este… ploaie, frig, muzică, lumânări și un loft în sălbăticia munților.

Băutura mea preferată este… Pornstar Martini.

Nu aș bea niciodată… băuturi care „țipă” prin culoare și zahăr.

Prietenii se așteptă ca eu să… vin cu desertul perfect la orice ocazie. Și cu povești.

Sunt mândră de… faptul că nu am renunțat la ideea mea inițială, chiar și când era greu.

Cine vrea să consume ce desert prepar eu, mă găsește la…. @chez.marie.confiserie pe Instagram sau în laboratorul nostru din București.

Foto: arhiva personala.

Articol publicat în revista A List Magazine (36).

Vrei să fii în ritm cu AlistMagazine?

Pe aceeași temă

Vrei să fii în ritm cu AlistMagazine?

Pe aceeași temă