Andreea Leta ∙ May 31, 2024 ∙ 4 min read

Pe lângă zecile de evenimente organizate în cadrul Romanian Creative Week, care include spectacole de teatru, dans, performance, conferințe, expoziții, vernisaje sau workshopuri din domeniile creative, moda are un loc de cinste. Ultimele trei zile sunt dedicate creației vestimentare locale, moment care ne-a reconectat cu designerii pe care îi îndrăgim. Iată cum a fost anul acesta la Iași: 

Romanian Creative Week a fost, cel puțin pentru iubitorii de fashion, un moment extrem de special. La 25 de ani de Romanian Fashion Week la Iași, am avut ocazia să ne reîntâlnim cu designerii autohtoni pe care îi îndrăgim, în diverse cadre. Pe lângă expozițiile tematice, care ne-au purtat printr-o gamă diversă de emoții, am avut locuri rezervate și în front row, de unde am putut vedea cu atenție cele mai noi colecții ale brandurilor locale. 

Am început vizita la Iași chiar din Palatul Culturii, acolo unde Ovidiu Buta pregătise o instalație numită „Sezonul Zero”, în interiorul căreia rula un montaj din arhivele industriei. Anii ’90 surprinși într-o manieră cât se poate de autentică, prezentările Doinei Levintza sau ale Zinei Dumitrescu, fotomodele celebre și, în ultimul rând, hainele acelor ani, în tonurile efervescente sau în jocuri alb-negru spectaculoase. Nostalgia a pus stăpânire pe noi chiar de la primul cadru! Am continuat cu UAD•FASHION•RESEARCH, 44 Women, Fashion and Film și multe altele din domeniul artelor vizuale. 

Însă, trebuie să recunoaștem, momentul mult așteptat a fost cel al colecțiilor.  Cel mai mare podium din România, peste 100 de designeri, 300 de modele și o echipă extrem de puternică ce a stat în backstage pentru a face totul să strălucească în lumina reflectoarelor. Ți-am stârnit interesul? 

Daiana Stăncioiu, Mădălina Buzaș, Lenca
Daiana Stăncioiu, Mădălina Buzaș, Lenca

Prima zi a fost dedicată universităților și tinerilor designeri, printre care am descoperit reale talente, pe care de abia le așteptăm să prindă un contur sigur. Viitorul modei românești arată cât se poate de sofisticat, dacă ne uităm la ținutele pregătite de studenții UAD sau ai Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara. 

A doua zi a fost marcată de prezența unor nume precum Ioana Ciolacu, Axente, Tudor Halațiu, Smaranda Almășan sau Hamza, din colecțiile cărora deja am pus ochii pe outfiturile editoriale, pe care, cel mai probabil, urmează să le vezi de-a lungul timpului în paginile revistei noastre. De la piese pe care le poți purta în lookurile de zi cu zi, casual sau office, la ținute de gală – designerii români au creat un repertoriu bogat de opțiuni pentru toate tipurile de dress code. 

Ioana Ciolacu, Tudor Halațiu, Hamza
Ioana Ciolacu, Tudor Halațiu, Hamza

Cea de-a treia seară a fost presărată cu multă sensibilitate, redată prin piesele din organza semnate de Carmen Secăreanu, de mătasea Affair 37 sau de outfiturile fluide marca Andrea Tincu. Romanian Fashion Week 2024 a avut un final cât se poate de elegant, împărțit între o colecție-capsulă glam, în care tendința all black a fost readusă pe piedestal, și o colecție cu piese ce pot fi adaptate diverselor situații, ambele purtând eticheta Irina Schrotter.

Irina Schrotter, Carmen Secăreanu, Oana Lupaș
Irina Schrotter, Carmen Secăreanu, Oana Lupaș

Pentru a fi permanent la curent cu activitatea Romanian Creative Week, te invităm să urmărești pagina oficială de Instagram a evenimentului, dar și aplicația creată special pentru public, pe care o găsești pe site-ul lor. Până la ediția de anul viitor, rămânem într-o oază de inspirație, pentru care le mulțumim organizatorilor, atenți la fiecare detaliu.

Foto: Raluca Ciornea 

Related Posts

Piesa din anii ’90 care a revenit cu succes în tendințele acestei veri. Vezi despre ce este vorba

Fusta lungă este una dintre piesele care au revenit cu succes din decadele trecute. Dacă pe lista nostalgică…

Color Trends: Cele cinci nuanțe pe care să le incluzi în ținutele tale vara aceasta

Unul dintre momentele noastre preferate este acela în care descoperim noile tendințe pentru fiecare sezon, prin intermediul marilor…

Alist Designers boutique: Eli Lăslean, designerul care și-a dedicat cariera muzelor sale 

ELLIS, brandul semnat de Eli Lăslean, este alături de noi la Alist Designers boutique, până la finalul lunii…

UAD Fashion 2024: Iată cum a fost la gala absolvenților și care au fost colecțiile noastre favorite de la Cluj

UAD Fashion este unul dintre evenimentele noastre preferate din calendarul industriei modei autohtone, la care am participat cu…

Feeric Fashion Week a 16-a ediție: spectacol pe aeroport și pe circuitul de karting

Astăzi începe cea de-a 16-a ediție Feeric Fashion Week, festivalul de modă de la Sibiu care oferă o…

Alist Designers boutique: Magic Charms, povestea brandului de bijuterii dedicat frumosului

Maria Georgescu, fondator și creative director Magic Charms, ne spune astăzi povestea brandului de bijuterii pe care îl…

Festival must-haves pe care trebuie să le ai în garderoba pentru Electric Castle   

De la pantaloni scurți la veste, de la curele din eșarfă la paiete, în ultimii ani, stilul de…

Converse aduce magia urbană la Electric Castle 2024!

Converse și Electric Castle împărtășesc pasiunea pentru autenticitate și inovație. Suntem încântați să facem parte din această aventură…

Get the Look: Ținuta purtată de Keira Knightley, recompusă cu piese de la designeri români

Suntem permanent conectați la cele mai recente apariții ale celebrităților internaționale, iar pentru azi am găsit o muză…

De ce ținutele „All White” sunt perfecte pentru perioadele caniculare 

Să porți alb vara nu mai este doar o chestiune de stil sau de mood, cum ai găsit…