Alina Aliman ∙ July 14, 2022 ∙ 8 min read

După doi ani în care am văzut creațiile absolvenților facultăților de modă din România doar pe Instagram și în sălile unor expoziții de artă și design, 14 designeri absolvenți ai Universității de Vest Timișoara au surprins publicul luna aceasta, live, în Gala MDVTM 2022. Am avut parte de o explozie de culori și texturi, dar și de mesaje transmise cu mult aplomb despre tematici care trec de la cele sociale la tradiții uitate, de la pasiuni super-personale (cum ar fi motociclismul sau tatuajele care acoperă corpurile) la colecții de povești de viață, cu tot cu imperfecțiunile lor. 

Ce spun absolvenții despre colecțiile pe care le-au prezentat la Gala MDVTM 2022 (desfășurată la Iulius Town)? „Am susprins aici lumea în care trăim, pornind de la teme generale – politice sau sociale, până la teme personale, precum bullyingul sau pasiunea pentru folclor”, afirmă emoționați absolvenții. Iată cum arată cele 14 colecții pe care le-am văzut la Timișoara și ce spun designerii lor. (în ordine alfabetică, mai jos).

Airinei Maria-Patricia – „Deep Ink” (Coordonator: lect. Asoc. dr. Corina Mutu): „Colecția Deep Ink este expresia interesului pentru cultura orientală și estetica japoneză care m-au îndrumat spre o lume clară, curată, structurată. Gestul îmbrăcării (ascunderii) corpului asociată cu ideea intervenției directe asupra lui, prin ornamentica tatuajului, ca practică socială, culturală și artistică sunt elementele cheie ale proiectului.”

Breje Florin-Darius – „Home” (Coordonator: lect. Asoc. dr. Corina Mutu): „Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui neam. Unicitatea costumelor din Ținutul Pădurenilor, bogăția broderiei cu simboluri arhaice, de pe cămăși și pieptare, constituie principala sursă de inspirație a proiectului, construită pe ideea de întâlnire dintre tradițional și progresiv, simplu și complex, național și global.” 

Gheorghiță Ovidiu-Valentin – „Not sorry about your fragile masculinity” (Coordonator: conf. Univ. dr. Andreea Palade-Flondor) 

„Colecția restabilește standardele legate de gen și emoții. Scopul colecției este de a combate masculinitatea toxică prin intermediul modei și al exprimării libere. De a desființa barierele impuse de societate când vine vorba de ce ar trebui să facă un bărbat, cum să se îmbrace sau cum să se comporte, și de a arăta că genul este doar o iluzie a societății.” 

Liliac Maria-Alexandra – „Rolling in leather” (Coordonator: lec. Univ. dr. Cristina Lazăr). „Mi-au plăcut mereu sporturile cu motor. Iar colecția propune o reprezentare contemporană a costumelor moto feminine. Preocupare centrală în realizarea propunerilor vestimentare este redarea funționabilității și practicabilității pieselor propuse atât pe motor, cât și pentru o abordare stradală.”

Măduța Alexandra – „City of dreams” (Coordonator: lec. Univ. dr. Cristina Lazăr): „Conceptul proiectului pornește de la arhitectura urbană reflectată în formele și volumetriile compozițiilor vestimentare, în timp ce materialele fluide și transparente sugerează sensibilitatea interioară, construind un caracter rafinat, delicat și feminin. 

Naslău Oana – „Art Color” (Coordonator: lec. Univ. dr. Cristina Lazăr): „Moda place, inspiră, uimește, moda își reia motivele în cicluri, moda e o artă în egală măsură cu literatura, muzica, pictura. Mi-am propus un concept de design nou, colaje din pictură care trec tot mai inspirat în arta vestimentară.”

Pașcalău Claudiu-Raul – „Missing filme: Emotion.dll” (Coordonator: lect. Univ. dr. Sandra Chira): „Colecția ilustrează individul dominat de dificultăți emoționale și de comunicare, caracter asociat cu interfața unui sistem de operare asupra căruia emoția acționează în mod distructiv, precum un virus.” 

Petrariu Andrada-Maria – „Cut me in half” (Coordonator: lect. Asoc. dr. Corina Mutu): „Definiția perfectă pentru tinerețe, rebeliune, adevăr și libertate creativă, colecția face referire la dualitatea persoanei, explorează granița dintre soft și trashy, dintre artă și modă. Cu grafisme, sloganuri îndrăznețe, volumetrii, siluete supradimensionate și o accesorizare bogată.” 

Popa Mara-Elena – „Scars” (Coordonator: lect. Univ. dr. Sandra Chira): „Colecția însumează o colecție de povești și emoție, fiind un omagiu adus cicatricilor. Inspirația se regăsește în povestea propriei cicatrici, rezultată în urma unei operații pe cord deschis și în arta tehnicii japoneze, Kintsugi, care este o îmbrățișare a imperfecțiunilor prin repararea lor cu aur.”

Popa Mălina – „Follw the white rabbit” (Coordonator: lect. Univ. dr. Sandra Chira): „Titlul este unul metaforic, cu subînțeles, pentru a urmări ținuta albă a colecției, care simbolizează ultima etapă din procesul unui individ care trece prin bullying, adică etapa de regăsire.”

Roșu-Ciobanu Andrada – „Mignonette” (Coordonator: lect. Univ. dr. Sandra Chira): „Absența cunoașterii tradițiilor, obiceiurilor și portului național sunt principalele motive în alegerea temei de creație și cercetare. Mignonette este o colecție inspirată din costumul tradițional bănățean, mai exact, din costumul de sărbătoare al locuitorilor Banatului de munte.”

Rus Robert-Andrei – „Escape – Protect My Soul!” (Coordonator: lect. Univ. dr. Eugenia Riemschneider): „Fiecare dintre noi poate fi personajul principal din propria poveste, iar această dorință de evadare din realitate apare atunci când ne simțim încolțiți de problemele cotidiene. Inspirată de cultura Cosplay, colecția construiește un personaj fictiv, la granița dintre normal și fantezie.”

Tănasie Evelina – „Brave Old Time” (Coordonator: lect. Asoc. dr. Corina Mutu): „Colecția Brave Old Time analizează, interpretează și transferă în forme vestimentare contemporane, structura și funcționalitatea uniformelor militare, dar și a hainelor civile din anii ’40, puternic influențate de austeritatea vremurilor.”

Vișovan Anamaria-Mihaela – „Clash on Perfection” (Coordonator: lect. Univ. dr. Sandra Chira): „Colecția Clash on Perfection pune sub semnul întrebării idealurile de frumusețe ale lumii contemporane și volatilitatea termenului perfecțiune. Proiectul își propune să modifice valorile identitare şi atitudinea faţă de semeni într-un sens pozitiv, acţionând prin înlăturarea prejudecăţilor şi bazându-se pe o compoziţie vestimentară care să pună în evidenţă dismorfismul corporal.”

Fotografii: (c) Gala MDVTM 2022. 

Related Posts

Johnny Depp este din nou ambasador Dior

Actorul în vârstă de 59 de ani a semnat din nou cu brandul Dior, pentru a fi imaginea…

Legendarul creator de modă japonez Issey Miyake a murit

Unul dintre creatorii de modă emblematici de origine japoneză, Issey Miyake, a murit la vârsta de 84 de…

SPRANDI- „TAKE A BREATH” AW22

Cea mai recentă campanie Sprandi, „Take a Breath”, este… despre tine! Despre cum te simți. Despre dreptul tău…

Cine sunt vedetele celei mai noi colecții Hugo BOSS

Modele de top, rapperi, influenceri și sportivi au fost cooptați în noua campanie BOSS. Kendall Jenner, Naomi Campbell,…

UNTOLD 2022 – Fashion de festival

Festivalul UNTOLD, ediția 2022, a început în forță joi seara, iar fanii muzicii electronice au venit din nou…

Care sunt cele mai apreciate branduri de lux de anul acesta

Compania de tech din domeniul fashion, Lyst, realizează anual topul celor mai apreciate și căutate branduri de lux….

Alist Designers boutique: Brandurile lunii august

În luna august alături de noi, la Alist Designers boutique, sunt două branduri pe care trebuie să le…

Ashely Graham lansează o colecție de rochii de mireasă pentru toate tipurile de siluetă

Ashley Graham este unul dintre cele mai cunoscute modele plus-size și una dintre cele mai vocale celebrități pe…

Celebrity trends: Cele mai cool outfituri care te vor inspira în această perioadă

O nouă serie de evenimente ne-a atras atenția prin ținutele celebrităților, așa că facem o trecere în revistă…

Anii 2000, din nou pe marile podiumuri și în tendințele SS22

Anii 2000 revin în tendințe prin ținute cât se poate de senzuale. Dacă îți amintești cu plăcere de…