De câțiva ani buni ai tot auzit și văzut mai pretutindeni ideea că minimalismul ar fi un stil vestimentar ce definește un grup select de influenceri sau de persoane publice. Hai să vedem împreună cum social media ne-a vândut gogoși stilate, dar niciodată minimaliste! Iată ce înseamnă minimalismul și ce NU îl definește.
În primul rând, oricând vei auzi ideea că minimalismul e un stil vestimentar, ai de-a face cu un amator. Iar dacă se întâmplă ca „minimalist” să fie pus într-un context cu grad de comparație de tipul „Stilul meu e mai minimalist, așa”, block fără regret.
Iată cam ce ar trebui să însemne minimalismul, pe scurt:
Minimalismul este un stil de viață care duce la o serie de alegeri eficiente, inclusiv în ceea ce privește garderoba, dar nu numai. Contrar credințelor populare, despre minimalism s-a vorbit prima dată în artă, în 1915, atunci când Kasimir Malevich a expus o compoziție în care prezenta legendarul pătrat negru cu un chenar alb, care invita la meditația axată pe esență. Minimalismul în sine, așadar, nu e neapărat ceva simplu, dar nici rău.
Să renunți la orice îți complică viața, de la ideologii, la obiecte, e o manifestare a libertății. Și suntem oricând liberi să alegem mai puțin în exterior, pentru mai mult în interior. Stilul de viață minimalist este o alegere cât se poate de conștientă pentru că e nevoie de ore bune de studiu pentru fiecare sector al vieții. De la gastronomie, la fashion, minimalismul solicită informare și alegeri benefice pentru individ și pentru mediu. Când nu mai populezi excesiv spațiul din jurul tău cu tot felul de mininuni, s-ar putea să faci mult loc în interior pentru experiențe diverse. Eat, pray, love much?
Ce e foarte important de precizat e că stilul de viață minimalist n-are nimic de-a face cu estetica minimalistă. Poți fi un veritabil guru minimalist care trăiește într-un cort, îmbrăcându-te exclusiv în două halate din catifea mov-papal cu broderie aurie. Două ca să le poți spăla pe rând, desigur. Nu-i nevoie de kimonouri albe imaculate ca să fii minimalist. Ci de alegeri pe termen lung, cum ar fi bumbac organic în loc de poliamidă. Adică să ai trei lucruri bune, în loc de zece proaste, cum aveau bunicii și străbunicii.
Nu trebuie să luăm acum decizii radicale și să aruncăm tot. Minimalismul înseamnă răbdare, am stabilit. Deci hai să începem cu decizii mici, cum ar fi „Chiar am nevoie de încă o pereche de jeanși?”, „Pot face cumva să minimalizez consumul personal de plastic?”, „Aș putea sta astăzi o oră mai puțin pe telefon, ca să îl încarc mai puțin ulterior și ca să economisesc un pic de tot de curent electric?”
Minimalism vs Social Media
Din păcate, cele mai multe dintre conturile de Instagram „aesthetic”, cu fundal unitar beige sau gri, care prezintă garderobe complexe compuse exclusiv din piese albe, negre și în tonuri neutre, cu zeci de perechi de pantofi, modele de genți și ochelari de soare, nu au nicio legătură cu minimalismul. Dimpotrivă. Acest trend al esteticii lipsite de decor, căci așa ar fi corect să o definim, încurajează destul de mult consumerismul. Și, culmea culmilor, acolo nu-i decât decor! Îți voi da un singur exemplu internațional: Rosie Huntington-Whiteley. Fin, frumos, elegant, dar nimic minimalism în tot excesul acelei garderobe.
Alteori, minimalismul este o scuză și o mască bună pentru lipsa de imaginație și nu o luptă cu kitschul. Aici nu îți voi da niciun exemplu. Dar îți spun că Chanel avea o vorbă: „Înainte să ieși din casă, renunță la un accesoriu.” Nu e ca și cum o putea acuza cineva pe Chanel fix de minimalism…
Crearea unei garderobe esențiale te poate duce nu doar la un stil curat, ci și la o estetică sofisticată. În principiu, toate piesele ar trebui să se potrivească între ele și să fie gata pentru orice formă de activitate. Gândește-te la Prințesa de Wales, Kate Middleton, care schimbă doar câteva perechi de pantofi, poartă aceeași rochie la mai multe evenimente și are un stil foarte bine conturat, conform atât cu eticheta pe care trebuie să o respecte, cât și cu personalitatea ei. Iată exemplul perfect de atitudine minimalistă.
Înainte să pleci din nou la shopping, fă un declutter în propriul dressing și vezi dacă îți lipsesc multe lucruri. Precis nu. Iar pe cele de care nu mai ai nevoie, te încurajăm să le reciclezi, să le donezi sau să le vinzi în regim second hand. Minimalismul înseamnă să elimini probleme. Ce zici, te tentează să ai în fiecare zi cu ce să te îmbraci, chiar din propriul șifonier?
Foto: hepta.ro
Welcome to the School of Magic: Creațiile absolvenților de la școlile de modă din România
New season, new… designers! Creativitatea și sutele de ore petrecute în atelier de cătra absolvenții școlilor de modă…
Alexander Skarsgård revine în lumina reflectoarelor ca model al unei campanii inedite
Celebrul actor suedez Alexander Skarsgård este protagonistul celei mai recente campanii pentru men’s wear Calvin Klein, în care…
Câștigătorii premiilor Digital Divas Awards 2024
Cea de-a 12-a ediție a premiilor Digital Divas Awards a avut loc în seara zilei de 12 septembrie,…
Colecția H&M A/W 2024: o călătorie stilistică de la clasic la modern
La începutul sezonului toamnă-iarnă, H&M anunță lansarea colecției A/W 2024 care reinterpretează moda retro prin combinații îndrăznețe și…
Cum arată cea mai nouă colecție Carolina Herrera
Brandul Carolina Herrera și-a prezentat colecția pentru primăvara-vara lui 2025 în cadrul Fashion Week de la New York….
ZALANDO lansează campania „CE PORT?”, cu artiști celebri și dezvăluie noua sa identitate de brand
Zalando, una dintre principalele platforme de fashion și lifestyle din Europa, dezvăluie o nouă identitate de brand curajoasă…
Tyra Banks revine pe podiumurile de modă la 50 de ani
Unul dintre cele mai de succes modele ale anilor 90, Tyra Banks, revine pe podiumurile de modă, odată…
Cel mai bine îmbrăcate vedete ale verii
Publicația britanică The Telegraph a realizat un clasament al celor mai bine îmbrăcate vedete ale verii. Acum că…
Ce să Nu cumperi de la reduceri în această perioadă
Toamna începe, ca de fiecare dată, cu o mare provocare. Perioada reducerilor este un fel de „frienemy” la…
Ce să porți și ce să eviți dacă ești o femeie cu forme
Cu toate că standardele de frumusețe au fost modificate drastic, femeile voluptoase au atras atenția dintotdeauna. Există un…