Andreea Leta ∙ December 8, 2021 ∙ 4 min read

Tendințele vin și pleacă, însă există piese vestimentare atemporale care par nedetronabile. Haina de blană este una dintre ele, însă, cu atâtea alternative în jur, de ce nu ai adopta o atitudine etică și responsabilă față de mediu și față de animale? Câteva case internaționale și locale au schimbat deja tradițiile, rând pe rând, așa că e rândul nostru să facem o mică schimbare. 

Pe vremuri, cu cât blana era mai deschisă la culoare, cu atât rangul persoanei care o purta era mai înalt. Hermina, blana albă cu mici inserții negre, este cea pe care încă o admirăm în muzee, în portretele nobililor, în picturi celebre care ne spun atât de multe despre vremurile trecute. Ce e drept, e greu să ți-i imaginezi pe Henric al VIII-lea sau pe Napoleon purtând haine faux fur în nuanțe neon, a la Dolce&Gabbana, însă, cu puțin noroc și perseverență, am depășit era încălzirii prin recipiente pentru cărbuni. 

February 26, 2021, Milan, Italy: Prada. Model On Catwalk, Woman Women, Milan Fashion Week 2021 Ready To Wear For Fall Winter, Defile, Fashion Show Runway Collection, Pret A Porter, PAP, Modelwear, Modeschau Laufsteg Autumn Herbst Italy .Model, Fashion Show, Runway, Catwalk, Style, Look, (Credit Image: © FashionPPS via ZUMA Wire)

Dar astăzi, deși vorbim despre uniformizarea modei, ideea de bogăție și de nobilime încă uzează de vechile mijloace de comunicare a statutlui. Însă mai multe campanii inițiate de PETA au reușit de-a lungul anilor să îi schimbe chiar și pe cei mai grei jucători, convingându-i că luxul nu constă în contribuția la dispariția unor specii prețioase de animale. Printre numele mari care au renunțat rând pe rând la blana naturală, se află Prada, Armani sau Givenchy. Blana nu mai reprezintă o necesitate, ci un moft. 

Tot în timp, materialele înlocuitoare au evoluat de la imitații pe care mulți le-au descris ca fiind kitsch, la variante care pot păcăli chiar și cel mai rafinat ochi. Însă de ce ai face-o? Până la urmă, în zilele noastre, e mai cool să fii responsabil, decât să pari bogat, așa că dacă ai pus ochii pe o haină care în mod evident nu aparține sferei naturale, nu ezita să o porți. 

Printre brandurile care au construit o semnătură din aceste materiale înlocuitoare sunt Shrimps sau Charlotte Simone, iar la această categorie nu o putem omite tocmai pe Stella McCartney, care de timpuriu a militat pentru sustenabilitate și responsabilitate în industria fashion. 

Ami Amalia – 100% Italian extrafine merino from a heritage Italian spinning mill, from Prato. No mulesing, 100% traceable, durable and sustainable yarn. ”Probably the best woollen wool in the world

Totuși, există o întreagă discuție pe tema aceasta, întrucât, se pare, că unele variante înlocuitoare sunt mai nocive decât materialul natural, prin compușii artificiali chimici. O soluție salvatoare vine chiar din România. Ami Amalia, unul dintre cele mai îndrăgite și elegante branduri de la noi, propune în acest sezon un palton din lână merino, ce redă aspectul hainelor de blană clasice, cum sunt cele ce apar în fotografiile de arhivă Old Hollywood, fără a aduce vreo suferință vreunei ființe vii. Dacă tot am adus eleganța în discuție, nu uita că stilul este mai degrabă despre cine ești, și nu despre cum te îmbraci. 

Foto: Ami Amalia, Stella McCartney, Shrimps, Charlotte Simone, hepta.ro

Related Posts

Chanel aniversează 90 de ani de creație de bijuterii prin lansarea cărții– Chanel Haute Joaillerie

Casa de modă Chanel lansează un volum în cinstea aniversării a 90 de ani de cand Coco Chanel…

Recreează lookul momentului cu piese de la designeri români

Serialul Wednesday care poartă semnătura magnificului Tim Burton, a devenit un fenomen încă de dinainte să fie difuzat…

Style inspiration of the week: Emily Ratajkowski și mixul de registre

Pentru că sezonul rece și-a intrat cu adevărat în rol și temperaturile au scăzut considerabil, cuvintele momentului în…

Jachetele momentului: Blana artificială, opțiunea principală a marilor case 

Marile case de modă optează și anul acesta pentru înlocuirea hainelor din blană naturală cu piese stylish din…

Petrece sărbătorile de iarnă împreună cu Marks&Spencer

Sărbători de iarnă pufoase, colorate, aromate și… neapărat stilate! Sărbătorile de iarnă au mai mult farmec în haine…

Style icon: Sydney Sweeney, actrița votată femeia anului

Aleasă de mai multe publicații internaționale drept unul dintre starurile de top ale tinerei generații, Sydney Sweeney, pe…

Campaniile controversate, anulate de critica din social media sau…?

La începutul acestei săptămâni, Balenciaga a lansat una dintre cele mai controversate campanii create vreodată în lumea modei,…

Alessandro Michele pleacă de la Gucci după 7 ani

Vestea zilei în lumea modei vine prin cofirmarea unui zvon care făcea înconjurul rețelelor de socializare în ultimele…

Love the future again: în premieră, colecția C&A primăvară/vară 2023

Culori intense și tonuri de bej, materiale naturale, croieli interesante și un vibe de bună dispoziție, cu un…

Pantofii de Cenușăreasă există și sunt creați de Disney

Basmele devin realitate. Cel puțin în sfera de fashion, deoarece pantofii Cenușăresei capătă contur și în realitate și…