Andreea Leta ∙ January 23, 2020 ∙ 4 min read

 

Seara trecută i-a aparținut lui Jean Paul Gaultier. După 50 de ani de activitate, creatorul s-a retras, dând o ultimă reprezentație de zile mari, care va rămâne în istorie și care va stârni mereu emoție. Nu a plâns nimeni, așa cum s-a întâmplat în 2002 (sper că apreciază toată lumea simetria faptelor) la unul dintre cele mai elegante și sensibile momente din istoria modei, atunci când Yves Saint Laurent a pășit pentru ultima dată pe podium, dar nu aveai cum să te uiți și să nu te gândești la universul francezului care a schimbat fața costumului în era noastră.

Aproape 4000 de oameni erau conectați la transmisiunea live de pe contul oficial de Instagram al casei, așteptând cu sufletul la gură să înceapă showul. Iar când a început… mai, mai că îți venea totuși să verși o lacrimă. Când regretatul Alexander McQueen punea la punct ultimele detalii fancy ale înmormântării Isabellei Blow, nu credeam că se poate ca un eveniment funebru să fie mai chic de atât. Dar seara trecută, Jean Paul Gaultier a pus la cale un marș funerar simbolic, care pare să le fi depășit pe toate. 

Legendarul Boy George interpreta destul de sobru și de sofisticat în același timp, piesa Back to Black a lui Amy Winehouse, în timp ce câțiva dansatori cărau pe umeri un sicriu pe care tronau două cupe de corset, asistați de un alai Couture excepțional. 

Cu tristețea am terminat-o atunci când Karlie Kloss, una dintre muzele lui JPG, care purta pe spate o coroană de flori cu mesajul Mode pour la vie, a deschis sicriul și, practic, a început aevărata prezentare. De fapt… 

…este puțin spus prezentarea, pentru că pe podium, timp de o oră, au pășit 50 de ani de modă, 50 de ani de elemente iconice, dintre care, în afară de Madonna, nu a lipsit absolut nimic. Îmi aminteam din anii trecuți multe dintre ținutele pe care le-am văzut, ma gândeam dacă va include totuși aia, aia, aia și cealaltă, apoi mi-am dat seama că mama avea 5 ani atunci când el a început să schițeze și că e cam dificil să le ai pe toate: curele, corsete, crinoline, sacouri deconstruite, mătase, voal, dantelă, satin, paiete, flori, pălării, dungi, Marilyn Monroe, Portocala Mecanică, marinari, tot. Dar le-am văzut pe parcursul showului până la urmă, asta când nu îmi distrăgea atenția vreuna dintre personalitățile care îi purtau creațiile (Amanda Lear, 80 ani, o pereche de picioare magnific de frumoase!) 

Demi Mondaine

Dita von Teese

Irina Shayk

Karlie Kloss

Gigi Hadid

Germain Louvet

Farida Khelfa

Amanda Lear

Plin de surprize, nu putea JPG fix la ultimul show să nu aibă o distribuție impresionantă. Cum spuneam, Boy George în deschidere, Amanda Lear, Dita von Teese, Rosy de Palma, Germain Louvet, Paris Jackson (debut), Karlie Kloss, Irina Shayk, Jourdan Dunn, Winnie Harlow, Gigi și Bella Hadid, Coco Rocha (care a dansat step), supermodelele anilor 80-90 Chrystèle Saint Louis Augustin, Estelle Lefébure, Farida Khelfa sau Erin O’Connor și mulți, mulți alții.

Am privit showul mai degrabă ca pe o piesă de teatru și asta nu pentru că „excentric” sau „flamboaiant” nu cuprind chiar tot ce a fost pe podium, ci pentru că a fost o oră de spectacol care prezenta o lume, un univers, conturat de-a lungul a 5 decade, în care fiecare detaliu a contat și chiar a făcut diferența. Nu poți să nu te gândești, când vezi o asemenea desfășurare de forțe, cum poate, totuși, să fie atâta bogăție fantastică vizuală în mintea unui singur om care, vorba lui Picasso, a învățat regulile like a pro și le-a sfidat ca un artist, lăsând o moștenire din care zeci de generații vor putea numai să își preia inspirația (aducându-i tribut, sper), dar pe care cu greu o va mai putea egala cineva. 

I am very lucky because I am realizing my childhood dreams, and after presenting my shows it’s like a party, spunea cândva Jean Paul Gaultier. Sperăm să continue petrecerea începută aseară încă 50 de ani de acum înainte. 

Boy George

Foto: Hepta

Related Posts

Zalando: Unlocking Creativity

Am fost prezenți și în acest an la Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, aflat…

C&A SS24: Packing for holidays

Este momentul să îți reorganizezi garderoba astfel încât să poți face un mic bagaj în orice secundă, pentru…

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

Ținute de festival. Ce poți purta la Neversea, anul asta

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Romanian Creative Week: Cum a fost la cel mai mare eveniment fashion din România 

Pe lângă zecile de evenimente organizate în cadrul Romanian Creative Week, care include spectacole de teatru, dans, performance,…

Alist Designers boutique: Află în compania cui ne petrecem prima lună de vară

Luna iunie ne găsește în compania unor branduri locale foarte îndrăgite de toți cei care au apucat să…

Roger Federer și Rafael Nadal – Rivali în tenis, parteneri în fashion

Doi dintre cei mai mari tenismeni ai lumii, Roger Federer și Rafael Nadal, foști rivali pe terenul de…

Pamela Anderson invocă nostalgia anilor 90 printr-o colecție de jeans

Pamela Anderson a lansat o colecție limitată de jeans alături de brandul Re/Done, prin care readuce în atenție…

Alist Designers boutique: Casa cu sori, brandul în care iubirea e la ea acasă!

Luna aceasta ne bucurăm de o prezennță specială la Alist Designers boutique. În spațiul nostru din București Mall…

Alexia Eram, fun & fashion cu HUAWEI WATCH FIT 3 și seria HUAWEI Pura 70

Pentru că A List este mereu în pas cu tehnologia nouă, Alexia Eram a răspuns invitației de a…