Andreea Leta ∙ July 30, 2023 ∙ 3 min read

Sustenabilitatea a devenit un concept mult prea popular în industria modei. În timp ce unele branduri doar notează „sustainable” în descrierile produselor, case mari de modă dau adevărate exemple de filosofie bazată pe grija pentru mediu. 

Optimiștii observau în 2020 cum pandemia aducea un efect benefic asupra mediului. Ne amintim că timp de trei luni planeta a avut ocazia unui mic refresh, în urma căruia inclusiv în centrul capitalei aveam parte de legendarul aer de Breaza. 

Iar pentru a ne ține ocupați, diverse platforme de cursuri online ne învățau ce înseamnă, de fapt, sustenabilitatea, mai ales în domenii cum este cel al industriei fashion, clasat în top 5 cele mai nocive, și cât de important este să consumăm conștient. Coursera, una dintre aceste platforme, punea la dispoziția tuturor un astfel de curs, al cărui suport bazat pe cifre aducea în lumină detalii îngrijorătoare. Un exemplu se referea la fabricarea unei perechi de jeanși, pentru care era nevoie de aproximativ 6 tone de apă.

Lista continua cu tonele de haine aruncate, arse, cu emisiile de carbon și multe alte obiceiuri neprietenoase ale coloșilor industriei. Iar de atunci, neregulile au ieșit la suprafața una câteva una. 

Dar dacă te-ai întrebat de curând cum a rămas, totuși, cu sustenabilitatea în industria fashion și ce se întâmplă astăzi concret, ne bucurăm să îți spunem că  avem un răspuns care-ți va plăcea. Raportul de sustenabilitate emis de grupul OTB prezintă o serie de proiecte din 2022 al căror scop a fost, printre altele, salvarea resurselor și grija față de mediu.

OTB, grupul din care fac parte case de renume precum Diesel, Maison Margiela, Jil Sander sau Marni, nu numai că nu a rămas indiferent la toate aceste probleme, ci a pus imediat în aplicare câteva metode prin care să reducă utilizarea resurselor. Printre acestea se numără și noul proiect intitulat „The New Fashion System”, prin care OTB cercetează și caută nonstop modele sustenabile de business, de la partea de producție, la prezentare. Primele exemple vin chiar de la casele din fiolosofia cărora nu a lipsit niciodată inovația: 

Diesel Rehab Denim: o linie de haine realizate complet din bumbac şi elastan reciclate, reziduuri de tăiere a denimului Diesel, amestecate cu tehnologia TENCEL™ x REFIBRA™. Pentru vopsirea ţesăturilor nu se utilizează apă, iar cantităţile de chimicale şi energie necesare în procesul de producţie au fost reduse foarte mult. 

Diesel x UNIDO

Diesel x UNIDO: Diesel şi United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO) lucrează la un proiect-pilot ca parte a Programului SwitchMed, finanţat de UE cu scopul de a crea un sistem de reciclare cu circuit închis pentru resturile de ţesături. 

Maison Margiela depăşeşte conceptul tradiţional de reciclare prin proiectul de restaurare Recicla. Piese autentice, originale, atent selectate de către directorul de creaţie John Galliano, vor fi transformate într-o ediţie limitată de haine şi accesorii.

Jil Sander + este o colecţie bazată pe produse eco-sustenabile de înaltă performanţă, cu fibre organice, care combină stilul şi confortul, rafinamentul şi rezistenţa.

VEJA x Marni este o colaborare care a dus la dezvoltarea tenişilor ce combină abordarea creativă a brandului OTB cu atenţia VEJA la practicile sustenabile.

Viktor&Rolf x Melissa, în 2022 brandul a lansat două noi colecţii – Buckle Up şi Knot – pentru Melissa, care a patentat Meflex, un material vegan 100% reciclat, folosit pentru toate genţile şi încălţăminte.

Dacă vrei să afli mai multe despre aceste proiecte, poți accesa oricând platforma OTB.

Foto: PR/Grădinile verticale OTB

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Outfits of the week: Cele mai cool ținute purtate de celebritățile internaționale

O nouă săptămână, o nouă serie de poze și un anotimp care pare că devine o provocare din…

Anya Taylor-Joy, Diane Kruger și Naomi Watts, printre vedetele de la cea mai recentă prezentare Dior

Cea mai recentă colecție a casei de modă Dior, pentru sezonul toamnă 2024, a fost prezentată la Brooklyn…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Margot Robbie, Jessica Chastain, Olivia Wilde, strălucitoare la un eveniment dedicat științei

Numeroase vedete s-au grăbit să răspundă afirmativ invitației unui eveniment aparte, dedicat nu filmului sau modei, ci științei,…

Iutta și Muze Concept vă așteaptă la Alist Designers Boutique, toată luna aprilie (VIDEO)

Alist Designers boutique găzduiește acum două branduri care îți vor readuce zâmbetul pe buze prin detaliile ce definesc…

Roberto Cavalli a încetat din viață la 83 de ani

Roberto Cavalli a încetat din viață seara trecută, la 83 de ani. Desginer vestimentar și inventator al unei…

Cele mai apreciate prezențe de la Fashion Trust US Awards

Vedetele nu spun niciodată nu unei invitații la un eveniment de fashion și acceptă orice ocazie prin care…

Noua colecție Spring Edit disponibilă la CCC

Lasă-te fermecat de colecția Spring Edit de la CCC! Descoperă pantofi și genți la modă de la brandurile…

Jennifer Lopez este mai senzuală ca oricând în cea mai recentă campanie Intimissimi

Jennifer Lopez surprinde din nou prin cea mai recentă campanie a brandului de lenjerie intimă, Intimissimi. Artista arată…