Alina Burlacu ∙ September 9, 2022 ∙ 5 min read

Hainele sunt purtate, în medie, doar de zece ori și aruncate cu mult înainte de a fi complet uzate. Așa a apărut ideea unei colecții vestimentare unice, realizată din deșeuri textile provenite din al doilea cel mai mare „cimitir” de haine aruncate din lume. 

Pentru a demonstra că hainele uzate au încă valoare, renumiții designeri suedezi de la Rave Review și Electrolux au creat o colecție vestimentară unică, realizată din deșeuri textile provenite din al doilea cel mai mare „cimitir” de haine aruncate din lume, localizat în Deșertul Atacama. 

La nivel global, aproximativ 73% dintre toate deșeurile textile ajung la groapa de gunoi sau sunt distruse prin ardere. Deșertul Atacama din Chile, locul celui de-al doilea cel mai mare munte de articole de îmbrăcăminte din lume, s-a transformat în ultimul timp într-un simbol al accelerării modei rapide și al creșterii deșeurilor textile. Potrivit UNECE (Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa), 21 de miliarde de tone de haine ajung în groapa de gunoi în fiecare an. Numai în deșertul Atacama, aproximativ 39.000 de tone de haine sunt aruncate anual.

„Pe lângă provocările apărute odată cu ideea de fast fashion (moda rapidă), este clar că trebuie să ne schimbăm obiceiurile vestimentare în ceea ce privește modul cum ne îmbrăcăm și avem grijă de hainele noastre. Există studii care demonstrează că prelungirea duratei de viață a hainelor noastre cu doar nouă luni poate reduce amprenta de carbon și apă cu până la 20 – 30%.  Și putem face asta prin mai multe moduri: prin repararea sau reciclarea hainelor vechi, împrospătarea acestora prin aerisire sau spălare cu aburi, sau pur și simplu spălarea hainelor într-un mod sustenabil”, spune Vanessa Butani, Vicepreședinte al Departamentului de Sustenabilitate din cadrul Electrolux.

Electrolux alături de designerii suedezi de la Rave Review, renumiți pentru colecțiile vestimentare realizate din materiale reciclate, au contribuit la o nouă misiune: de a da o nouă viață hainelor aruncate la „cimitirul” de articole vestimentare din Atacama. Prin urmare, cei doi parteneri au lansat prima colecție vestimentară realizată din reciclarea hainelor ajunse în Deșertul Atacama. Scopul acestei colecții este de a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele cauzate de deșeurile textile, dar și o modalitate de a genera o schimbare în rândul consumatorilor în ceea ce privește obiceiurile vestimentare. 

„Întotdeauna am crezut că viitorul modei nu este așa cum se prezintă astăzi. Cred că toți trebuie să ne schimbăm într-un fel sau altul. Când vine vorba de modă, a avea grijă de ceea ce avem deja este probabil cea mai ușoară și practică modalitate de a face o schimbare”, a declarat Livia Schück, co-fondator și Director de Creație la Rave Review.

Unul dintre obiectivele de sustenabilitate setate de Electrolux la nivel global este de a face hainele să reziste de două ori mai mult, cu jumătate din impactul asupra mediului, până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, compania realizează demersuri ce țin de modernizarea tehnologiei de îngrijire a tuturor țesăturilor odată cu lansarea noile game de mașini de spălat și de educare a publicului cu privire la obiceiuri de îngrijire a hainelor. 

„La nivel global, Electrolux a integrat o strategie pe termen lung în ceea ce privește reducerea impactului asupra climei. În calitate de experți în îngrijirea hainelor, dezvoltăm deja tehnologii avansate de spălat rufe care contribuie la prelungirea duratei de viață a hainelor – și care în același timp reduc cantitățile de apă și energie utilizate. Toate aceste demersuri nu sunt suficiente și posibile doar prin intermediul nostru, iar în calitate de producător de electrocasnice sperăm să putem inspira și educa consumatorii cu privire la modul în care pot face ca hainele pe care le au deja în garderobă să reziste mai mult”, a spus Elisa Stabon, Director pe Divizia Care Experience, Electrolux.

Studiile arată că există o nevoie urgentă de a educa oamenii cu privire la modul de îngrijire a hainelor și de a-i încuraja să adopte practici de spălare mai durabile, precum evitarea supra-spălărilor, utilizarea funcțiilor cu aburi atunci când este nevoie, încărcarea optimă a tamburului înainte de a porni mașina de spălat sau folosirea unor cicluri de spălarea la temperaturi scăzute. 

„Dacă toată lumea ar face o mică schimbare în propriile obiceiuri de spălare a hainelor, fiecare dintre noi ar putea reduce impactul asupra mediului cauzat de textile. Scăderea temperaturii de spălare și trecerea la detergent lichid ar putea însemna economisirea echivalentului a 50 kg de CO2 per electrocasnic pe an. Dacă milioane de consumatori ar urma același exemplu,  aceste schimbări ar putea avea un impact uriaș asupra mediului”, încheie Vanessa Butani.

Foto: PR.

Related Posts

Milla Jovovich a dat școala copiilor pe Veneția

Celebrul model și actriță Milla Jovovich a înlocuit prima zi de școală a copiilor cu o vacanță la…

Filme și seriale noi de neratat în octombrie pe platformele de streaming

Un documentar despre David Beckham, sezoane noi din serialele tale preferate și multe alte titluri numai bune de…

Filmul lui Beyoncé: 6-7 milioane de dolari, doar în prima zi de presales

Filmul turneului Renaissance, susținut de Beyoncé, are deja estimări pentru presales care depășesc 6 milioane de dolari. Iar…

Tendințele toamnei în modă

Avem parte de o toamnă frumoasă și caldă, care ne permite să purtăm tot ce ne trece prin…

Dramatica poveste de viață a lui Michele Morrone, vedeta din 365 Days

Michele Morrone, actorul care a frânt inimile celor care au urmărit drama erotică 365 Days de pe Netflix,…

Săptămâna Modei de la Paris – Punctul de întâlnire al celebrităților de la Hollywood

Celebritățile de la Hollywood și-au continuat zilele acestea defilrea în cele mai extravagante ținute în cadrul Săptămânii Modei…

Doctorul din Social Media

La 36 de ani, Alexandra Mircea este cel mai urmărit medic dentist român din social media. Clipurile video…

Actrița Anya Taylor-Joy, mireasă la Veneția

Actrița Anya Taylor-Joy (27 de ani) s-a căsătorit zilele acestea la Veneția cu logodnicul ei, muzicianul Malcolm MacRae…

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…